25/08/2020

En ole koiravalokuvaaja, mutta voin rapsuttaa

Sinä senkin koiravalokuvaaja, olen kuullut sanottavan. Sattumaa tai ei, kuvissa esiintyy monesti myös koiria.

Jos etsit Suomesta lehtikuvaajaa tai kuvajournalistia, jonka kuviin on poikkeuksellisen usein eksynyt koira, se olen luultavasti minä. Kun kuvauskeikalla on koira (tai mikä tahansa eläin), ratkean riemusta. Liittyipä se itse aiheeseen tai ei, en pysty ohittamaan hännänheiluttajaa pysähtymättä. Ei liene yllätys, miksi rakastan Elliott Erwitt -nimisen kuvaajan töitä. Ehkä meidän tavassamme katsoa maailmaa on jotakin samaa.

Tämän amerikancockerspanielin kuvasin Savon Sanomiin vuonna 2012. Kuva: Jenna Lehtonen
Nämä kaverukset ikuistin Hymyyn. Kuva: Jenna Lehtonen
Anniina Kopperoinen ja Ninja-koira edustivat kamerani edessä Vuosaaressa. Kuva: Jenna Lehtonen

Koska Suomesta löytyy yli 700 000 koiraa, niiden emäntiin ja isäntiin törmää jatkuvasti myös journalistin roolissa. Kun työskentelin Iltalehden deskissä, kirjoitin koiriin liittyviä uutisia lähes viikottain. Milloin joku murheellinen haastateltava oli ostanut lemmikin pentutehtailijalta, milloin dreeveri päätynyt jäniksen perässä saareen.

Olen monesti yllättänyt haastateltavan, kun olen tunnistanut harvinaisemman rodun edustajan tai saanut epävarman koiran kävelemään luokseni rapsuteltavaksi. Joskus olen päätynyt paikalle nimenomaan koirien takia. Kasvattajien ja harrastajien joukosta löytyy lukuisia kiinnostavia persoonia koirineen. En ikinä unohda esimerkiksi sitä keikkaa, jossa minua vastaan käveli useampi pyreneittenkoiran pentu.

Menipä keikalle kuvaajan tai toimittajan roolissa, eri koirarotujen tuntemisesta on iloa. Vaatii jonkinlaista perehtyneisyyttä, jotta koiranomistajilta osaa kysyä oikeat kysymykset. Tai sanotaan niin, että tietämyksestä ei ainakaan ole haittaa.

Jos jostain voisi valmistua koirajournalismin maisteriksi, olisin mielelläni sellainen. Koiramaailma tarjoaa paljon myös epäkohtia, joissa riittää toimittajalle kaiveltavaa. Pentutehtailu, erilaiset eläinsuojelurikokset ja koirarotujen epäeettinen jalostaminen ovat asioita, jotka puhuttavat säännöllisesti. Oma lempiaiheeni on syringomyelia, josta olen pitänyt meteliä jo useamman vuoden.

Tämän kultaisennoutajan kuvasin Ilta-Sanomiin. Kuva: Jenna Lehtonen
Tämän kohtaamisen tallensin palvelutalossa, jossa oli meneillään kaverikoirien vierailu. Kuva: Jenna Lehtonen
Poliisikoira Vares valmistautui äitienpäivään. Kuva: Jenna Lehtonen

Koiran kuvaaminen on taitolaji

Vaikka en käytä itsestäni koiravalokuvaaja -titteliä, olen luultavasti kuvannut koiria omistajineen keskivertoa enemmän. Jos tunnet historiani, tiedät, mihin viittaan. Jos et, aloita vaikka lukemalla tämä vanha blogitekstini.

Koirat ovat näet kuuluneet elämääni siitä lähtien, kun täytin 14 vuotta. Paluuta toisenlaiseen elämäntapaan ei ole, sillä kahdeksan kuukauden ajanjakso Dollyn ja Sukan välissä osoittautui aikoinaan karmeaksi. En voi lähteä lenkille, jos en pidä vasemmassa kädessäni hihnaa.

Tämä tietynlainen niin sanottu koirahulluuteni on vuosien varrella tullut ilmi niin selkeästi, ettei sitä ole voinut piilottaa. Kerran kuvatoimituksessa hämmästeltiin, miten ylimalkaan onnistuin taltioimaan niin monta mustia keikoilla, jotka eivät mitenkään liittyneet koiriin. Minkäs teet, jos ne vaan eksyvät kuviisi...Pidän koirista, siinä kaikki.

Ehkä mieltymykseni kantautuu kuviin asti. Perehdy vaikka porfoliooni ja laske, montako koiraa bongaat.

Lopuksi haluan vielä nostaa koiravalokuvaajat ja kaiken maailman koirajournalistit palkintokorokkeelle. En halua jakaa ruusukkeita, vaan kiitokset koirien puolesta.

Mitä syvemmin on perehtynyt koiran käyttäytymiseen ja kouluttamiseen, sitä paremmin pärjää niiden kanssa kuvaus- tai haastattelutilanteessa. Siksi koiriin erikoistunut valokuvaaja tai journalisti on yleensä alansa vihkiytynyt osaaja, joka harrastaa aktiivista elämää omien koiriensa kanssa. Moista erikoisosaamista pitää arvostaa.

Rautalampilainen Ilkka Korkalainen kasvattaa podhalanskeja. Kuva: Jenna Lehtonen
Wille Riekkisen ja hänen suomenpystykorvansa kuvasin Kuopiossa. Kuva: Jenna Lehtonen
Tämä irlanninsetteri antoi omistajalleen tassua Kuusamossa. Kuva: Jenna Lehtonen

Etsitkö koiravalokuvaajaa? Ota yhteyttä, niin sovitaan sopiva kuvauspäivä!

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Tällainen on hyvä valmistujaiskuva

Miltä näyttää onnistunut valmistujaiskuva? Lyhyesti: Sellaiselta, jota jaksaa katsoa piirongin päältä vielä vuosikymmentenkin päästä. Oma ylioppilaskuvani on kauhuesimerkki kuvasta, jota en muistele lämmöllä. Vuonna 2006 maailma näytti toisenlaiselta kuin nykyään, eikä kauppakeskusstudioissa ollut mitään ihmeellistä. Kävelit vain sisään ja odotit, kun tuntematon setäkuvaaja teki työtään. Siinä ei kulunut aikaa eikä purukumia. Kun nyt katson valmistujaiskuvaani, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Näin syntyy onnistunut henkilökuva miljöössä

Hyvä henkilökuva on mielestäni sellainen, jota on mahdoton ottaa uudestaan. Siksi miljöö tarjoaa valokuvaajalle huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kuin staattinen studiotila, jossa saman kuvan voi ottaa uudestaan kerta toisensa jälkeen. Kun kuvaan studion ulkopuolella, jätän enemmän tilaa improvisoinnille, yllätyksille ja ennen kaikkea luovuudelle. Joskus se tarkoittaa sitä, että kuvan taustalle kävelee ohikulkijan koira. Joskus sitä, että […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some