05/01/2021

Valokuvaaja myy tilannetajuaan ja kykyään olla läsnä – sosiaaliset taidot ovat kuvaajan käyntikortti

Millainen sinä olet, kun tapaat uuden ihmisen? Vastaus sisältää sen, mitä valokuvaaja myy työkseen. Sosiaaliset taidot ovat edellytys sille, että alalla menestyy. Sitä asiaa ei vain tule heti ajatelleeksi, kun etsii valokuvaajaa häihin tai hautajaisiin. Mietimme liikaa lopputulosta, vaikka meidän pitäisi miettiä keinoja, joilla se saavutetaan.

Richard Avedon ei olisi voinut ottaa maailmaankuuluja ja ikonisia otoksiaan Marilyn Monroesta, jos hän ei olisi saavuttanut kaunottaren luottamusta. Kyse on empatiasta, kyvystä kohdata toinen ihminen. Sitä taitoa ei voi oppia kirjoista, vaikka niitä lukemalla voi oppia kaikesta muusta. Kuten esimerkiksi siitä, kenen kanssa kannattaa keskustella politiikasta ja kenen kanssa tulevan viikonlopun säästä. Jään voi rikkoa monella eri tavalla.

Nyyti ry:n tuottamassa tekstissä muistutetaan, että sosiaalisiin taitoihin luetaan esimerkiksi kyky kuunnella, kysyä, antaa ohjeita ja keskustella vapaamuotoisesti. Nämä kaikki ovat sellaisia taitoja, joita valokuvaaja tarvitsee työssään. Tiedän monia kollegoita, joille sosiaaliset taidot ovat yrityksen tärkein myyntivaltti.

Sosiaaliset taidot ostetaan

Loppupeleissä me kuvaajat myymme elämänhistoriaamme ja kaikkia niitä kohtaamisia, jotka ovat johtaneet siihen, millaisia me olemme. Mitä enemmän on kohdannut erilaisia ihmisiä erilaisissa paikoissa, sitä paremmaksi valokuvaajaksi on todennäköisesti kehittynyt. Kuten lähes kaikessa muussakin, kyse on loppupeleissä ihmisbisneksestä. Jos valokuvaaja osaa luoda tilanteen, jossa kuvattava alkaa elää, hänen ei tarvitse koskaan ottaa pönötyskuvia.

Hyvän valokuvaajan sijaan sinun pitäisi etsiä hyvää ihmistuntijaa. Kaveria, joka tietää, missä tilanteessa on hyvä sulautua seinään ja milloin kannattaa elää kuvattavan kanssa samaa hetkeä. Mikään ei ole ikävämpää kuin huomata palkanneensa itselleen henkilökuvaajan, joka ei osaa toimia uudessa tilanteessa ja siirtää katseen omiin kenkiinsä. Kuvattavan tehtävä ei ole ohjata valokuvaajaa, päinvastoin.

Etsiessäsi itsellesi sopivinta valokuvaajaa, kiinnitä huomiota portfolion yksityiskohtiin ja kuvissa esiintyvien henkilöiden ilmeisiin. Ne paljastavat yleensä jotakin oleellista siitä, miten valokuvaaja näkee maailman. Jos pidät siitä näkemyksestä, valitse kyseinen kuvaaja ja ota hänet mukaan juhlimaan häitäsi tai avaamaan samppanjapullo purjeveneesi keulaan. Palkkaa kuvaaja, jonka voit esitellä parhaalle ystävällesi ilman epämiellyttäviä hiljaisia hetkiä.

Kahta samanlaista keikkaa ei tule. Kun kamerani eteen saapuu uusi ihminen, kaikki alkaa aina alusta. On minun tehtäväni hoitaa kohtaaminen niin, että siitä syntyy toivotunlainen. Yleensä aloitan hymystä.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some