5.1.2021

Valokuvaaja myy tilannetajuaan ja kykyään olla läsnä – sosiaaliset taidot ovat kuvaajan käyntikortti

Millainen sinä olet, kun tapaat uuden ihmisen? Vastaus sisältää sen, mitä valokuvaaja myy työkseen. Sosiaaliset taidot ovat edellytys sille, että alalla menestyy. Sitä asiaa ei vain tule heti ajatelleeksi, kun etsii valokuvaajaa häihin tai hautajaisiin. Mietimme liikaa lopputulosta, vaikka meidän pitäisi miettiä keinoja, joilla se saavutetaan.

Richard Avedon ei olisi voinut ottaa maailmaankuuluja ja ikonisia otoksiaan Marilyn Monroesta, jos hän ei olisi saavuttanut kaunottaren luottamusta. Kyse on empatiasta, kyvystä kohdata toinen ihminen. Sitä taitoa ei voi oppia kirjoista, vaikka niitä lukemalla voi oppia kaikesta muusta. Kuten esimerkiksi siitä, kenen kanssa kannattaa keskustella politiikasta ja kenen kanssa tulevan viikonlopun säästä. Jään voi rikkoa monella eri tavalla.

Nyyti ry:n tuottamassa tekstissä muistutetaan, että sosiaalisiin taitoihin luetaan esimerkiksi kyky kuunnella, kysyä, antaa ohjeita ja keskustella vapaamuotoisesti. Nämä kaikki ovat sellaisia taitoja, joita valokuvaaja tarvitsee työssään. Tiedän monia kollegoita, joille sosiaaliset taidot ovat yrityksen tärkein myyntivaltti.

Sosiaaliset taidot ostetaan

Loppupeleissä me kuvaajat myymme elämänhistoriaamme ja kaikkia niitä kohtaamisia, jotka ovat johtaneet siihen, millaisia me olemme. Mitä enemmän on kohdannut erilaisia ihmisiä erilaisissa paikoissa, sitä paremmaksi valokuvaajaksi on todennäköisesti kehittynyt. Kuten lähes kaikessa muussakin, kyse on loppupeleissä ihmisbisneksestä. Jos valokuvaaja osaa luoda tilanteen, jossa kuvattava alkaa elää, hänen ei tarvitse koskaan ottaa pönötyskuvia.

Hyvän valokuvaajan sijaan sinun pitäisi etsiä hyvää ihmistuntijaa. Kaveria, joka tietää, missä tilanteessa on hyvä sulautua seinään ja milloin kannattaa elää kuvattavan kanssa samaa hetkeä. Mikään ei ole ikävämpää kuin huomata palkanneensa itselleen henkilökuvaajan, joka ei osaa toimia uudessa tilanteessa ja siirtää katseen omiin kenkiinsä. Kuvattavan tehtävä ei ole ohjata valokuvaajaa, päinvastoin.

Etsiessäsi itsellesi sopivinta valokuvaajaa, kiinnitä huomiota portfolion yksityiskohtiin ja kuvissa esiintyvien henkilöiden ilmeisiin. Ne paljastavat yleensä jotakin oleellista siitä, miten valokuvaaja näkee maailman. Jos pidät siitä näkemyksestä, valitse kyseinen kuvaaja ja ota hänet mukaan juhlimaan häitäsi tai avaamaan samppanjapullo purjeveneesi keulaan. Palkkaa kuvaaja, jonka voit esitellä parhaalle ystävällesi ilman epämiellyttäviä hiljaisia hetkiä.

Kahta samanlaista keikkaa ei tule. Kun kamerani eteen saapuu uusi ihminen, kaikki alkaa aina alusta. On minun tehtäväni hoitaa kohtaaminen niin, että siitä syntyy toivotunlainen. Yleensä aloitan hymystä.

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 6
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Kaikki se, mitä haluat tietää koronasta, mutta et löydä vastausta edes googlettamalla

Toissa päivänä soitin koronaviruksen kourissa olevan mieheni puolesta Helsingin koronaneuvontapalveluun. Kukaan ei vastannut soittooni, vaan minulle kerrottiin, että: "Olemme kaikki juuri nyt varattuja. Ole hyvä ja odota. Vastaamme mahdollisimman pian." Kuuntelin rätisevää klassista musiikkia vajaa 10 minuuttia ennen kuin yritin vielä soittaa uudelleen. Lopulta jätin takaisinsoittopyynnön. Sen jälkeen soitin Malmin koronaterveysasemalle. Painoin ykköstä, koska halusin […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 60
Lue lisää
Jos koronapotilaan huoneen seinillä olisi silmät ja korvat, sinäkään et lähtisi hiihtolomalle Lappiin

Korona erottaa ihmiset toisistaan jopa saman katon alla. Suljettujen ovien takana sairastaminen on yksinäistä puuhaa, jota terveet eivät pääse näkemään. The New York Times julkaisi 21. helmikuuta etusivullaan grafiikan, jonka mustat pisteet merkitsevät ihmishenkiä, jotka Amerikka on menettänyt koronapandemian seurauksena. Vuoden aikana lähes 500 000 yhdysvaltalaista on kuollut koronaviruksen vuoksi. Luvun suuruuden ymmärtääkseen sitä voi […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 327
Lue lisää
Valokuvaaja myy tilannetajuaan ja kykyään olla läsnä – sosiaaliset taidot ovat kuvaajan käyntikortti

Millainen sinä olet, kun tapaat uuden ihmisen? Vastaus sisältää sen, mitä valokuvaaja myy työkseen. Sosiaaliset taidot ovat edellytys sille, että alalla menestyy. Sitä asiaa ei vain tule heti ajatelleeksi, kun etsii valokuvaajaa häihin tai hautajaisiin. Mietimme liikaa lopputulosta, vaikka meidän pitäisi miettiä keinoja, joilla se saavutetaan. Richard Avedon ei olisi voinut ottaa maailmaankuuluja ja ikonisia […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 6
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram