5.1.2021

Valokuvaaja myy tilannetajuaan ja kykyään olla läsnä – sosiaaliset taidot ovat kuvaajan käyntikortti

Millainen sinä olet, kun tapaat uuden ihmisen? Vastaus sisältää sen, mitä valokuvaaja myy työkseen. Sosiaaliset taidot ovat edellytys sille, että alalla menestyy. Sitä asiaa ei vain tule heti ajatelleeksi, kun etsii valokuvaajaa häihin tai hautajaisiin. Mietimme liikaa lopputulosta, vaikka meidän pitäisi miettiä keinoja, joilla se saavutetaan.

Richard Avedon ei olisi voinut ottaa maailmaankuuluja ja ikonisia otoksiaan Marilyn Monroesta, jos hän ei olisi saavuttanut kaunottaren luottamusta. Kyse on empatiasta, kyvystä kohdata toinen ihminen. Sitä taitoa ei voi oppia kirjoista, vaikka niitä lukemalla voi oppia kaikesta muusta. Kuten esimerkiksi siitä, kenen kanssa kannattaa keskustella politiikasta ja kenen kanssa tulevan viikonlopun säästä. Jään voi rikkoa monella eri tavalla.

Nyyti ry:n tuottamassa tekstissä muistutetaan, että sosiaalisiin taitoihin luetaan esimerkiksi kyky kuunnella, kysyä, antaa ohjeita ja keskustella vapaamuotoisesti. Nämä kaikki ovat sellaisia taitoja, joita valokuvaaja tarvitsee työssään. Tiedän monia kollegoita, joille sosiaaliset taidot ovat yrityksen tärkein myyntivaltti.

Sosiaaliset taidot ostetaan

Loppupeleissä me kuvaajat myymme elämänhistoriaamme ja kaikkia niitä kohtaamisia, jotka ovat johtaneet siihen, millaisia me olemme. Mitä enemmän on kohdannut erilaisia ihmisiä erilaisissa paikoissa, sitä paremmaksi valokuvaajaksi on todennäköisesti kehittynyt. Kuten lähes kaikessa muussakin, kyse on loppupeleissä ihmisbisneksestä. Jos valokuvaaja osaa luoda tilanteen, jossa kuvattava alkaa elää, hänen ei tarvitse koskaan ottaa pönötyskuvia.

Hyvän valokuvaajan sijaan sinun pitäisi etsiä hyvää ihmistuntijaa. Kaveria, joka tietää, missä tilanteessa on hyvä sulautua seinään ja milloin kannattaa elää kuvattavan kanssa samaa hetkeä. Mikään ei ole ikävämpää kuin huomata palkanneensa itselleen henkilökuvaajan, joka ei osaa toimia uudessa tilanteessa ja siirtää katseen omiin kenkiinsä. Kuvattavan tehtävä ei ole ohjata valokuvaajaa, päinvastoin.

Etsiessäsi itsellesi sopivinta valokuvaajaa, kiinnitä huomiota portfolion yksityiskohtiin ja kuvissa esiintyvien henkilöiden ilmeisiin. Ne paljastavat yleensä jotakin oleellista siitä, miten valokuvaaja näkee maailman. Jos pidät siitä näkemyksestä, valitse kyseinen kuvaaja ja ota hänet mukaan juhlimaan häitäsi tai avaamaan samppanjapullo purjeveneesi keulaan. Palkkaa kuvaaja, jonka voit esitellä parhaalle ystävällesi ilman epämiellyttäviä hiljaisia hetkiä.

Kahta samanlaista keikkaa ei tule. Kun kamerani eteen saapuu uusi ihminen, kaikki alkaa aina alusta. On minun tehtäväni hoitaa kohtaaminen niin, että siitä syntyy toivotunlainen. Yleensä aloitan hymystä.

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Ensimmäisenä aamulla kännykän näytölläni on valkoinen koti ja toimitusjohtaja, jota en tunne

Mokasin taas. Tartuin kännykkään heti, kun sain silmäni auki. Se johti siihen, että selasin ensimmäisenä aamulla Instagramia. Kello oli jotain kuuden ja seitsemän väliltä, kun sain tietää toimitusjohtajasta, joka haluaa syödä kunnon aamupalan ja lukea Hesarinsa rauhassa. Makasin puoliunessa sängyllä ja katselin videopätkää vaikuttajasta, joka oli lähdössä treenaamaan personal trainerin kanssa sillä välin, kun palkattu […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
Jollas on täynnä asuntoja, joista et ole koskaan kuullut – Näin syntyi lehtijuttu Matosaaren miljööstä

"Ai, täällä menee tällainen tie!" Se oli varmasti ensimmäinen ajatukseni, kun päädyin Jollaksessa sijaitsevan hotellin ja meren väliselle alueelle lähimatkailuun kannustavan blogitekstin perusteella. Kävelin Matosaarentietä pitkin eteenpäin ja mietin, miksi en ollut koskaan aikaisemmin vieraillut kyseisellä alueella. Toiselle puolelleni ilmestyi pitsihuviloita, toiselle kivitaloja. Suuntasin eteenpäin, kunnes eteeni aukesi Matosaaren miljöö. Mitä pidemmälle kohti saarta suuntasin, […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
"Me tarvitaan vain yksi kuva" – Sosiaalinen media voi olla firmasi tärkein markkinointikanava, miksi siis vähättelet sitä?

Saan toisinaan yhteydenottoja, jotka eivät johda mihinkään. Sellaiset puhelut ja sähköpostit alkavat yleensä sanoin: "Me tarvitaan vain yksi hyvä kuva." Toinen usein kuultu klassikkolause on: "Se kuva tulee vain sosiaaliseen mediaan." Ikään kuin julkaisu sosiaalisessa mediassa olisi jotenkin vähäpätöisempi asia kuin julkaisu vaikkapa firman mainoslehtisessä. Mitäpä luulet, kummalla on suurempi kohdeyleisö Sara Siepin Instagram-tilillä vai […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Huulipunaa hampaissa ja hemmetisti hyviä ideoita
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram