3.2.2017

Etsitkö valokuvaajaa? Lue ensin tämä

Minusta ei saa maailman parasta kitaristia, vaikka hankkisin saman soittimen, joka on Jimi Hendrixillä. Elämme aikaa, jolloin kuka tahansa voi halutessaan kutsua itseään valokuvaajaksi. Kaikkialla on kuvia. Niitä varastetaan, myydään alihintaan ja lainataan internetkäyttöön mainitsematta alkuperäistä lähdettä.

Alalle tulee jatkuvasti uutta väkeä, ja valokuvaajia on koulutettu jo liikaa. Aina löytyy naapurin sähköinsinööri, Matti-eno tai poikaystävän kaveri, joka tekee ammattikuvaajan työt ilmaiseksi, pimeästi tai ylihalvalla. Väännetään vastavalosuojasta. Järjestelmäkameran omistaminen ei kuitenkaan tee kenestäkään ammattilaista.

Kuva: Jenna Lehtonen, Karin & Jani 13.8.2016

Etsiessäsi itsellesi sopivinta hää- tai vaikka ylioppilaskuvaajaa, kannattaa kiikaroida hinnaston sijaan kokemusta, koulutusta ja portfoliota. Sen ei pitäisi mennä niin, että joku tuppisuu ilmestyy paikalle, painaa nappia ja lähtee pois. Ammattilainen ei napsi eikä räpsi. Hän hakee kuvat. Hän ymmärtää, milloin laskea kamera olkapäälle odottamaan. Hän saa jännityksestä kankeat isät nauramaan ja kirkon käytäviä pitkin tepastelevat lapset hymyilemään. Hänellä on pelisilmää ja tilannetajua, huumorintajua ja ihmistuntemusta. kuvaajahäihin.jpg

Kamera on vain väline. Kuudes sormi, jolla tienataan elanto ja maksetaan verot sekä vakuutukset. Harrastelija ei ole koskaan sama asia kuin ammattilainen. Kuvauskeikalla ammattilainen osaa katsoa, mistä suunnasta valo tulee. Hän osaa tarvittaessa avata kuvattavan kasvot käyttämällä salamaa. Ammattilainen tietää, mitä tarkoittaa, jos kuva on tukossa tai ruutu on ylivalottunut. Ammattilainen osaa kehystää ja käyttää etualaa hyväkseen. Hän ymmärtää, että kolmiulotteisuus tekee kuvasta visuaalisesti käyttökelpoisen. Ammattilaisen ruudut sisältävät oleellisen asian: sen, mitä on tilattu.

Harrastelija ei välttämättä ymmärrä, että henkilöohjaus kuuluu asiaan ja kuvattavalle on osattava puhua. Harrastelija ei tiedä, että 80 prosenttia valokuvauksesta on sellaista ajattelua, jolla ei ole mitään tekemistä suljinaikojen ja aukkosarjojen kanssa.

Kuva: Jenna Lehtonen, Karin & Jani 13.8.2016

Minä olen tehnyt lähimpien ystävieni kanssa diilin, että en kuvaa heidän elämänsä tärkeintä rakkausjuhlaa. Haluan olla vieraana. Toisin sanoen olen päässyt läheltä seuraamaan sitä stressiä ja tuskanhikeä, jonka valokuvaajan valinta voi tulevissa morsiamissa aiheuttaa.

”Tässä häiden suunnitteluvaiheessa huomaa, että rahaa saa uppoamaan vaikka mihin, ja joudumme valitettavasti kuvauksesta hieman pihistää. Tiedämme, että siitä ei kannattaisi!”

Ylläoleva sitaatti perustuu lukuisiin tositapahtumiin. Pidin puhuttelun ystävättärelleni, joka harkitsi satsaavansa pöytien kukka-asetelmiin enemmän kuin hääkuvaajaan. Pysähdy hetkeksi. Mitä häistäsi lopulta jää jäljelle - kukat vai kuvat? Aivan.kaarinjajani.jpgJos itse päädyn jonain maagisena päivänä alttarille, aion palkata hääkuvaajakseni henkilön, joka on toiminut täysipäiväisenä lehtikuvaajana – edes joskus. Silloin voin luottaa siihen, että hänen osaamiskenttänsä on laajin mahdollinen.

Harva tulee ehkä ajatelleeksi, mitä kaikkea lehtikuvaajan työhön kuuluu. Jos pärjää tiukoissa uutistilanteissa, ottaa kansikuvia minuuttiaikataululla ja tulee toimeen niin missien, urheilijoiden, toimitusjohtajien, luomuviljelijöiden, sotaveteraanien kuin lapsien kanssa, pärjää oikeastaan missä tahansa.

Jos taas keskittyy pelkästään kuvaamaan luontoa, maisemia tai malleja, voi olla genrensä paras, mutta heitäppä luonto- tai tuotekuvaaja eduskuntataloon, mielenosoitukseen tai tiedotustilaisuuteen. Myös häät ovat tapahtuma, jossa voi tapahtua mitä tahansa yllättävää. On oltava nopea reagoimaan.

Kuva: Jenna Lehtonen, Karin & Jani 13.8.2016

Nykyään kaikki vieraat kaivavat kännykät taskuistaan, kun morsiuspari astelee esiin. Jos voisin, antaisin ruusun kaikille niille sulhasille ja morsiamille, jotka ovat kieltäneet vieraitaan kuvaamasta tiettyinä aikoina. Jos palkkaat paikalle ammattikuvaajan, et halua, että kultasi kuikuilee virallisessa kuvassa kohti mummon tai serkun älypuhelinta. Se ei ole kuva, jota haluatte katsella piirongin päällä seuraavat vuosikymmenet.

Kutsukortit päätyvät ennemmin tai myöhemmin roskakoriin, hääpuku kirpputorille ja pitopalvelun antimet katoavat elimistön uumeniin, mutta valokuvat ikuistavat katoavat hetket. Millaiset hetket sinä haluat jättää jälkeesi? Et tarvitse naapurin sähköinsinööriä, Matti-enoa tai poikaystävän kaveria, jos etsit ammattikuvaajaa. Historiaa ei kirjoiteta, se kuvataan.

Kuva: Jenna Lehtonen, Karin & Jani 13.8.2016

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Kaikki se, mitä haluat tietää koronasta, mutta et löydä vastausta edes googlettamalla

Toissa päivänä soitin koronaviruksen kourissa olevan mieheni puolesta Helsingin koronaneuvontapalveluun. Kukaan ei vastannut soittooni, vaan minulle kerrottiin, että: "Olemme kaikki juuri nyt varattuja. Ole hyvä ja odota. Vastaamme mahdollisimman pian." Kuuntelin rätisevää klassista musiikkia vajaa 10 minuuttia ennen kuin yritin vielä soittaa uudelleen. Lopulta jätin takaisinsoittopyynnön. Sen jälkeen soitin Malmin koronaterveysasemalle. Painoin ykköstä, koska halusin […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 60
Lue lisää
Jos koronapotilaan huoneen seinillä olisi silmät ja korvat, sinäkään et lähtisi hiihtolomalle Lappiin

Korona erottaa ihmiset toisistaan jopa saman katon alla. Suljettujen ovien takana sairastaminen on yksinäistä puuhaa, jota terveet eivät pääse näkemään. The New York Times julkaisi 21. helmikuuta etusivullaan grafiikan, jonka mustat pisteet merkitsevät ihmishenkiä, jotka Amerikka on menettänyt koronapandemian seurauksena. Vuoden aikana lähes 500 000 yhdysvaltalaista on kuollut koronaviruksen vuoksi. Luvun suuruuden ymmärtääkseen sitä voi […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 327
Lue lisää
Valokuvaaja myy tilannetajuaan ja kykyään olla läsnä – sosiaaliset taidot ovat kuvaajan käyntikortti

Millainen sinä olet, kun tapaat uuden ihmisen? Vastaus sisältää sen, mitä valokuvaaja myy työkseen. Sosiaaliset taidot ovat edellytys sille, että alalla menestyy. Sitä asiaa ei vain tule heti ajatelleeksi, kun etsii valokuvaajaa häihin tai hautajaisiin. Mietimme liikaa lopputulosta, vaikka meidän pitäisi miettiä keinoja, joilla se saavutetaan. Richard Avedon ei olisi voinut ottaa maailmaankuuluja ja ikonisia […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 6
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram