08/04/2021

Haluatko päästä Google-haussa ensimmäiselle sivulle? Näin hakukoneoptimointi parantaa tekstisi löydettävyyttä

Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) edesauttaa kohderyhmääsi löytämään artikkelisi. Hyvin toimitettu ja hakukoneoptimoitu teksti palvelee sekä tekstin julkaisijaa että lukijaa. Tästä tekstistä löydät perusteluita sille, miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää.

Olitpa sitten yrittäjä, joka toivoo nettisivuilleen lisää kävijöitä tai mediatalon esihenkilö, joka haluaa lisätä pitkäikäisten ja ajattomien verkkojuttujen määrää, hakukoneoptimoinnin merkitystä ei kannata väheksyä. Kun sisällöntuottaja tai toimittaja tuntee SEO:n lainalaisuudet, tekijästä kannattaa pitää kiinni. Ainakaan toistaiseksi alalla ei ole kovin montaa tekijää, jotka ymmärtävät optimoinnin päälle.

Pätevä kirjoittaja tekee avainsana ja -kilpailijatutkimuksen ennen kuin alkaa hommiin. Tällöin vältytään siltä, ettei julkaisuun päädy tekstiä, joka ei menesty hakutuloksissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei kannata kirjoittaa avainsanaksi tai avainsanayhdistelmäksi sellaista sanaparia, jota kukaan ei etsi. Esimerkiksi kuvajournalisti on sana, jolla juuri kukaan ei etsi valokuvaajaa Googlen avulla. Silloin on järkevämpää käyttää suositumpaa termiä, kuten valokuvaaja. Googlen Keyword Planner ja Ubersuggest ovat oivia työkaluja, joilla voi tutkia erilaisia avainsanoja ja niiden hakumääriä.

Kun etsit itsellesi sopivaa kirjoittajaa, varmista, että hän osaa tarvittaessa myös hakukoneoptimoida juttunsa. Saat tuplasti enemmmän hyötyä, kun artikkeli nousee hakukoneiden suosioon. Eri avainsanojen ja alojen välillä kilpailutilanne vaihtelee. Mitä enemmän tietystä aiheesta kirjoitetaan, sitä vaikeampaa on tuottaa tekstiä, joka päätyy Googlen tuloksissa ensimmäiselle sivulle. Siksi on tärkeää, että artikkelin kirjoittaja tutustuu kilpailutilanteeseen etukäteen ja miettii, millaiseen ongelmaan lukija tai potentiaalinen asiakas etsii vastausta.

Nokkela tekijä huomioi myös vuosikalenterin. Keväällä googletetaan eri asioita kuin juuri ennen joulua. Avainsanana voi toimia myös kokonainen lause. Esimerkiksi keväällä moni kirjoittaa Googlen hakukenttään: "Miten grilli puhdistetaan?" Siinä olisi potentiaalinen otsikko sisällöntuottajalle, joka haluaa, että lukija päätyy firman X sivuille lukemaan tekstiä, jossa kerrotaan markkinoiden parhaimmista puhdistusaineista.

Hakukoneoptimointi kasvattaa kävijämääriä

Jos haluat kasvattaa verkkosivujesi kävijämäärää, se edellyttää yleensä aktiivista sisällöntuottamista. Sen takia monet kirjoittavat esimerkiksi asiantuntijablogia. Useimpiin julkaisujärjestelmiin voi asentaa Yoast SEO -nimisen lisäosan, jonka avulla artikkelien hakukoneoptimointi helpottuu entisestän. Kyseisen pluginin avulla kirjoittaja oppii muun muassa sen, kuinka monta kertaa avainsana täytyy mainita. Sen lisäksi Yoast SEO muistuttaa linkeistä, joita artikkeliin kannattaa luoda.

Kuvitellaan, että avainsanasi on vispipuuro. Silloin sinun kannattaa käyttää vispipuuro-sanaa sekä otsikossa, jutun ingressissä, väliotsikoissa ja leipätekstissä. Älä kuitenkaan kirjoita tekstiä hakukonerobotille, vaan ihmiselle. Keksi mielenkiintoinen otsikko, josta lukija innostuu. Muista, että artikkeliin ladattavien kuvien on myös oltava optimoituja. Älä siis lataa hyvän tekstin yhteyteen kuvia, joiden nimi on DCS_1234.jpg, vaan mieluummin vispipuuro.jpg.

Käytin tässä tekstissä esimerkkiä vispipuurosta, koska reseptejä googletetaan poikkeuksellisen paljon. Toinen aihepiiri liittyy terveyteen. Näiden lisäksi myös lemmikkimaailman aiheet kuljettavat monet Googlen pariin. Yksi haluaa tietää, mitkä valjaat ovat koiralle parhaimmat, toinen etsii tietoa syringomyeliasta. Kolmas etsii helppoja arkiruokareseptejä. Mitä paremmin sisällöntuottaja tuntee kohderyhmänsä mielenliikkeet, sitä helpompaa on tuottaa tekstejä, jotka tarjoavat enemmän vastauksia kuin kysymyksiä.

Etsitkö vapaata kirjoittajaa? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Kennelliitto palkitsi kasvattajan, joka tuottaa maailmaan sairaina syntyviä koiranpentuja

Mopsikasvattaja Nina Suorsa palkittiin tammikuussa Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla, joka on kuin tuulahdus menneisyydestä. Tiedätkö, miltä mopsista tuntuu vetää henkeä ennen sierainten avarrusleikkausta? Toisin kuin normaalikuonoiset koirat, monet brakykefaaliset eli lyhytkuonoiset koirat eivät yritä päästä leikkauksen jälkeen hengitysputkesta eroon. Päinvastoin, ne viihtyvät putki suussa. Silloin nämä koirat saavat elämänsä ensimmäistä kertaa kunnolla happea. Jos haluat demonstroida mopsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koirista Itä-Helsinkiin – Tällainen oli yrittäjän vuoteni 2023

Palttiarallaa vuosi sitten julkaisin Koira haudattuna -projektistani maistiaiskuvia, joiden myötä käynnistyi loputtomalta tuntuva lumipalloefekti. Pallo vyöryy edelleen hitaasti eteenpäin ja kasvaa kerros kerrokselta suuremmaksi. Se tarkoittaa muutosta. Jos kuluneelle vuodelle pitäisi antaa nimi, se olisi Hundkarusellen. Vaikka kuluneet 356 päivää ovat sisältäneet lukuisia epämukavia hetkiä, en vaihtaisi tätä vyyhtiä pois. En jättäisi kuvaamatta niitä kuvia, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koira haudattuna -podcast etsii mainostajia kolmannelle kaudelle, haluatko mukaan?

Wuh, huh! Etsin mainostajia Suomen kuunnelluimmalle koirapodcastille. Haluatko lisätä yrityksesi tunnettuutta koiraihmisten keskuudessa tai kertoa uudesta tuotteesta podcastin kuuntelijoille? Lue lisää, mistä oikein on kyse. Koira haudattuna on koiramaailman epäkohtiin keskittyvä podcast, jonka toimittamisen aloitin tämän vuoden tammikuussa. Podcast syntyi eräänlaisena sivutuotteena samaa nimeä kantavalle apurahaprojektille, jonka lopputulos julkaistiin kesällä osoitteessa www.koirahaudattuna.fi Ensimmäiset Koira haudattuna […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä