8.4.2021

Haluatko päästä Google-haussa ensimmäiselle sivulle? Näin hakukoneoptimointi parantaa tekstisi löydettävyyttä

Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) edesauttaa kohderyhmääsi löytämään artikkelisi. Hyvin toimitettu ja hakukoneoptimoitu teksti palvelee sekä tekstin julkaisijaa että lukijaa. Tästä tekstistä löydät perusteluita sille, miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää.

Olitpa sitten yrittäjä, joka toivoo nettisivuilleen lisää kävijöitä tai mediatalon esihenkilö, joka haluaa lisätä pitkäikäisten ja ajattomien verkkojuttujen määrää, hakukoneoptimoinnin merkitystä ei kannata väheksyä. Kun sisällöntuottaja tai toimittaja tuntee SEO:n lainalaisuudet, tekijästä kannattaa pitää kiinni. Ainakaan toistaiseksi alalla ei ole kovin montaa tekijää, jotka ymmärtävät optimoinnin päälle.

Pätevä kirjoittaja tekee avainsana ja -kilpailijatutkimuksen ennen kuin alkaa hommiin. Tällöin vältytään siltä, ettei julkaisuun päädy tekstiä, joka ei menesty hakutuloksissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei kannata kirjoittaa avainsanaksi tai avainsanayhdistelmäksi sellaista sanaparia, jota kukaan ei etsi. Esimerkiksi kuvajournalisti on sana, jolla juuri kukaan ei etsi valokuvaajaa Googlen avulla. Silloin on järkevämpää käyttää suositumpaa termiä, kuten valokuvaaja. Googlen Keyword Planner ja Ubersuggest ovat oivia työkaluja, joilla voi tutkia erilaisia avainsanoja ja niiden hakumääriä.

Kun etsit itsellesi sopivaa kirjoittajaa, varmista, että hän osaa tarvittaessa myös hakukoneoptimoida juttunsa. Saat tuplasti enemmmän hyötyä, kun artikkeli nousee hakukoneiden suosioon. Eri avainsanojen ja alojen välillä kilpailutilanne vaihtelee. Mitä enemmän tietystä aiheesta kirjoitetaan, sitä vaikeampaa on tuottaa tekstiä, joka päätyy Googlen tuloksissa ensimmäiselle sivulle. Siksi on tärkeää, että artikkelin kirjoittaja tutustuu kilpailutilanteeseen etukäteen ja miettii, millaiseen ongelmaan lukija tai potentiaalinen asiakas etsii vastausta.

Nokkela tekijä huomioi myös vuosikalenterin. Keväällä googletetaan eri asioita kuin juuri ennen joulua. Avainsanana voi toimia myös kokonainen lause. Esimerkiksi keväällä moni kirjoittaa Googlen hakukenttään: "Miten grilli puhdistetaan?" Siinä olisi potentiaalinen otsikko sisällöntuottajalle, joka haluaa, että lukija päätyy firman X sivuille lukemaan tekstiä, jossa kerrotaan markkinoiden parhaimmista puhdistusaineista.

Hakukoneoptimointi kasvattaa kävijämääriä

Jos haluat kasvattaa verkkosivujesi kävijämäärää, se edellyttää yleensä aktiivista sisällöntuottamista. Sen takia monet kirjoittavat esimerkiksi asiantuntijablogia. Useimpiin julkaisujärjestelmiin voi asentaa Yoast SEO -nimisen lisäosan, jonka avulla artikkelien hakukoneoptimointi helpottuu entisestän. Kyseisen pluginin avulla kirjoittaja oppii muun muassa sen, kuinka monta kertaa avainsana täytyy mainita. Sen lisäksi Yoast SEO muistuttaa linkeistä, joita artikkeliin kannattaa luoda.

Kuvitellaan, että avainsanasi on vispipuuro. Silloin sinun kannattaa käyttää vispipuuro-sanaa sekä otsikossa, jutun ingressissä, väliotsikoissa ja leipätekstissä. Älä kuitenkaan kirjoita tekstiä hakukonerobotille, vaan ihmiselle. Keksi mielenkiintoinen otsikko, josta lukija innostuu. Muista, että artikkeliin ladattavien kuvien on myös oltava optimoituja. Älä siis lataa hyvän tekstin yhteyteen kuvia, joiden nimi on DCS_1234.jpg, vaan mieluummin vispipuuro.jpg.

Käytin tässä tekstissä esimerkkiä vispipuurosta, koska reseptejä googletetaan poikkeuksellisen paljon. Toinen aihepiiri liittyy terveyteen. Näiden lisäksi myös lemmikkimaailman aiheet kuljettavat monet Googlen pariin. Yksi haluaa tietää, mitkä valjaat ovat koiralle parhaimmat, toinen etsii tietoa syringomyeliasta. Kolmas etsii helppoja arkiruokareseptejä. Mitä paremmin sisällöntuottaja tuntee kohderyhmänsä mielenliikkeet, sitä helpompaa on tuottaa tekstejä, jotka tarjoavat enemmän vastauksia kuin kysymyksiä.

Etsitkö vapaata kirjoittajaa? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Jollas on täynnä asuntoja, joista et ole koskaan kuullut – Näin syntyi lehtijuttu Matosaaren miljööstä

"Ai, täällä menee tällainen tie!" Se oli varmasti ensimmäinen ajatukseni, kun päädyin Jollaksessa sijaitsevan hotellin ja meren väliselle alueelle lähimatkailuun kannustavan blogitekstin perusteella. Kävelin Matosaarentietä pitkin eteenpäin ja mietin, miksi en ollut koskaan aikaisemmin vieraillut kyseisellä alueella. Toiselle puolelleni ilmestyi pitsihuviloita, toiselle kivitaloja. Suuntasin eteenpäin, kunnes eteeni aukesi Matosaaren miljöö. Mitä pidemmälle kohti saarta suuntasin, […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
"Me tarvitaan vain yksi kuva" – Sosiaalinen media voi olla firmasi tärkein markkinointikanava, miksi siis vähättelet sitä?

Saan toisinaan yhteydenottoja, jotka eivät johda mihinkään. Sellaiset puhelut ja sähköpostit alkavat yleensä sanoin: "Me tarvitaan vain yksi hyvä kuva." Toinen usein kuultu klassikkolause on: "Se kuva tulee vain sosiaaliseen mediaan." Ikään kuin julkaisu sosiaalisessa mediassa olisi jotenkin vähäpätöisempi asia kuin julkaisu vaikkapa firman mainoslehtisessä. Mitäpä luulet, kummalla on suurempi kohdeyleisö Sara Siepin Instagram-tilillä vai […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
Haluatko päästä Google-haussa ensimmäiselle sivulle? Näin hakukoneoptimointi parantaa tekstisi löydettävyyttä

Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) edesauttaa kohderyhmääsi löytämään artikkelisi. Hyvin toimitettu ja hakukoneoptimoitu teksti palvelee sekä tekstin julkaisijaa että lukijaa. Tästä tekstistä löydät perusteluita sille, miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää. Olitpa sitten yrittäjä, joka toivoo nettisivuilleen lisää kävijöitä tai mediatalon esihenkilö, joka haluaa lisätä pitkäikäisten ja ajattomien verkkojuttujen määrää, hakukoneoptimoinnin merkitystä ei kannata väheksyä. Kun […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen

  Valokuvaaja, toimittaja, kuvajournalisti.
  [email protected]
  +358503644480
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram