08/04/2021

Haluatko päästä Google-haussa ensimmäiselle sivulle? Näin hakukoneoptimointi parantaa tekstisi löydettävyyttä

Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) edesauttaa kohderyhmääsi löytämään artikkelisi. Hyvin toimitettu ja hakukoneoptimoitu teksti palvelee sekä tekstin julkaisijaa että lukijaa. Tästä tekstistä löydät perusteluita sille, miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää.

Olitpa sitten yrittäjä, joka toivoo nettisivuilleen lisää kävijöitä tai mediatalon esihenkilö, joka haluaa lisätä pitkäikäisten ja ajattomien verkkojuttujen määrää, hakukoneoptimoinnin merkitystä ei kannata väheksyä. Kun sisällöntuottaja tai toimittaja tuntee SEO:n lainalaisuudet, tekijästä kannattaa pitää kiinni. Ainakaan toistaiseksi alalla ei ole kovin montaa tekijää, jotka ymmärtävät optimoinnin päälle.

Pätevä kirjoittaja tekee avainsana ja -kilpailijatutkimuksen ennen kuin alkaa hommiin. Tällöin vältytään siltä, ettei julkaisuun päädy tekstiä, joka ei menesty hakutuloksissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei kannata kirjoittaa avainsanaksi tai avainsanayhdistelmäksi sellaista sanaparia, jota kukaan ei etsi. Esimerkiksi kuvajournalisti on sana, jolla juuri kukaan ei etsi valokuvaajaa Googlen avulla. Silloin on järkevämpää käyttää suositumpaa termiä, kuten valokuvaaja. Googlen Keyword Planner ja Ubersuggest ovat oivia työkaluja, joilla voi tutkia erilaisia avainsanoja ja niiden hakumääriä.

Kun etsit itsellesi sopivaa kirjoittajaa, varmista, että hän osaa tarvittaessa myös hakukoneoptimoida juttunsa. Saat tuplasti enemmmän hyötyä, kun artikkeli nousee hakukoneiden suosioon. Eri avainsanojen ja alojen välillä kilpailutilanne vaihtelee. Mitä enemmän tietystä aiheesta kirjoitetaan, sitä vaikeampaa on tuottaa tekstiä, joka päätyy Googlen tuloksissa ensimmäiselle sivulle. Siksi on tärkeää, että artikkelin kirjoittaja tutustuu kilpailutilanteeseen etukäteen ja miettii, millaiseen ongelmaan lukija tai potentiaalinen asiakas etsii vastausta.

Nokkela tekijä huomioi myös vuosikalenterin. Keväällä googletetaan eri asioita kuin juuri ennen joulua. Avainsanana voi toimia myös kokonainen lause. Esimerkiksi keväällä moni kirjoittaa Googlen hakukenttään: "Miten grilli puhdistetaan?" Siinä olisi potentiaalinen otsikko sisällöntuottajalle, joka haluaa, että lukija päätyy firman X sivuille lukemaan tekstiä, jossa kerrotaan markkinoiden parhaimmista puhdistusaineista.

Hakukoneoptimointi kasvattaa kävijämääriä

Jos haluat kasvattaa verkkosivujesi kävijämäärää, se edellyttää yleensä aktiivista sisällöntuottamista. Sen takia monet kirjoittavat esimerkiksi asiantuntijablogia. Useimpiin julkaisujärjestelmiin voi asentaa Yoast SEO -nimisen lisäosan, jonka avulla artikkelien hakukoneoptimointi helpottuu entisestän. Kyseisen pluginin avulla kirjoittaja oppii muun muassa sen, kuinka monta kertaa avainsana täytyy mainita. Sen lisäksi Yoast SEO muistuttaa linkeistä, joita artikkeliin kannattaa luoda.

Kuvitellaan, että avainsanasi on vispipuuro. Silloin sinun kannattaa käyttää vispipuuro-sanaa sekä otsikossa, jutun ingressissä, väliotsikoissa ja leipätekstissä. Älä kuitenkaan kirjoita tekstiä hakukonerobotille, vaan ihmiselle. Keksi mielenkiintoinen otsikko, josta lukija innostuu. Muista, että artikkeliin ladattavien kuvien on myös oltava optimoituja. Älä siis lataa hyvän tekstin yhteyteen kuvia, joiden nimi on DCS_1234.jpg, vaan mieluummin vispipuuro.jpg.

Käytin tässä tekstissä esimerkkiä vispipuurosta, koska reseptejä googletetaan poikkeuksellisen paljon. Toinen aihepiiri liittyy terveyteen. Näiden lisäksi myös lemmikkimaailman aiheet kuljettavat monet Googlen pariin. Yksi haluaa tietää, mitkä valjaat ovat koiralle parhaimmat, toinen etsii tietoa syringomyeliasta. Kolmas etsii helppoja arkiruokareseptejä. Mitä paremmin sisällöntuottaja tuntee kohderyhmänsä mielenliikkeet, sitä helpompaa on tuottaa tekstejä, jotka tarjoavat enemmän vastauksia kuin kysymyksiä.

Etsitkö vapaata kirjoittajaa? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some