03/12/2017

Cavalierien kohdalla terveys on jotakin määrittelemätöntä – Magneettikuvaus vain suositus

7. joulukuuta 2017 kerroin Ylen Jenny+ -ohjelmassa, missä jamassa cavalier kingcharlesinspanielit ovat. Käytännössä rotu on monistettu loppuun.

Oma koirani Sukka on täydellinen esimerkki lemmikistä, joka on "näennäisesti" terve. Käytännössä jokaisen cavalierin terveystilanne riippuu täysin omistajan kyvystä olla työntämättä päätänsä pioniin. Asioiden kieltäminen on ominaisuus, joka ei tässä kontekstissa edistä koiriemme hyvinvointia tai terveyttä lainkaan. Terveys on cavalier kingcharlesinspanieleiden kohdalla jotakin määrittelemätöntä. Jos katugallupissa kysytään, Sukka on terve. Jos neurologilta kysytään, se on sairas. Jos kasvattajalta kysytään, vanhemmat ovat terveitä. Jos tutkijoilta kysytään, roturisteys on ainoa vaihtoehto. Jos rotuyhdistykseltä kysytään, mopsit ovat sairaampia.

Syringomyeliasta olen kirjoittanut jo kaksi juttua, joten ennen kuin lähdet arvioimaan tätä tekstiä, lue sekä Syringomyelia – vaiettu tabu että Kun pikkuaivot eivät mahdu kalloon – koirallani todettiin syringomyelia. Olen tutkimusten kanssa samaa mieltä siitä, että 95 rodun edustajista löytyy päästään chiarimainen epämuodostuma, joka ei kuitenkaan aina johda syringomyeliaan. Tuosta määrästä noin puolella koirista on syringomyelia, mutta kaikki koirat eivät siitä oireile. Ja jos oireilevat, omistaja ei välttämättä tiedosta sitä lainkaan. Tämä on se ongelma. Toinen ongelma on ihmisten puhumattomuus, vaikeneminen ja tosiasioiden kieltäminen. Entistä surullisemman asiasta tekee muutamat rahanahneet kasvattajat, jotka ratsastavat Vuolasvirta-palkinnolla ja näyttelymenestyksellä terveyden kustannuksella.

Ulkomuototuomari ja Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen ottaa marraskuun Koiramme-lehdessä kantaa koirarotujen ulkonäön muutokseen. Lehkosen mukaan näyttelyjärjestelmämme on muuttunut kohti kauneuskilpailua, jolloin koiran kunnostamisesta ja esittämisestä tulee entistä tärkeämpää. Kun näyttelymenestyksestä tulee määräävä tekijä, sorrutaan helposti liioiteltujen piirteiden korostamiseen ja unohdetaan rodun alkuperäinen käyttötarkoitus.

"Uudet ihmiset tulevat rotuihin usein näyttelymenestyksen myötä ja kun he alkavat kasvattaa, niin he eivät ole välttämättä nähneet, millaisia rodun edustajat olivat silloin, kun ne vielä pystyivät siihen, mihin ne oli alun perin kehitetty. Jalostusurosta valitessaan he etsivät näyttelyiden loppukilpailuvoittajia tai parasta vuoden se tai tämä kilpailun tähteä. Tämä taas johtaa matadorijalostukseen ja vähentää perinnöllistä monimuotoisuutta."  

Lehkonen mainitsee myös relevantin pointin siitä, että koirayhdistykset tarvitsevat rahaa toimintaansa ja se käy helposti juuri näyttelyiden avulla. Kysymys kuuluu, palvelevatko koiranäyttelyt enää rodun jalostusta vai ovatko ne muuttuneet pelkäksi viihteeksi? Oman mielipiteeni ehkä jo arvaat.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some