03/11/2020

Viisi syytä, miksi henkilökuvaus on hintansa väärti

Haluatko katsella 20 vuoden päästä itse ottamiasi selfieitä? Ovatko ne edes tallella enää silloin? Eivät välttämättä, veikkaan.

Me kaikki vanhenemme, maailma ympärillämme muuttuu. Tulee uusia työpaikkoja, perheet kasvavat, ympäristöt vaihtuvat. Valokuvaus on keino, jolla voi pysäyttää ajan.

Mieti, miten kurjaa olisi, jos sinusta ei olisi ainuttakaan lapsuuskuvaa jäljellä. Kyseessä on kuitenkin oma historiasi. Ei liene ihme, miksi monet pelastaisivat tulipalon sattuessa nimenomaan valokuvat. Niitä kun ei voi ottaa ikuisesti uusiksi.

Henkilökuvaus on aina ajankohtaista, olitpa sitten 4–vuotias tai 40–vuotias. Ei kuvaukseen tarvita edes välttämättä mitään erityistä syytä, vaikka monesti sellaiseksi riittää syntymäpäivä, uuden työpaikan etsiminen tai ihan vain päivitetty profiilikuva sosiaaliseen mediaan.

Totuus on, että käyttökelpoisia henkilökuvia tarvitaan nykyään vähän kaikkialle, kuten esimerkiksi:

 • Sosiaalisen median kanaviin Instagramista LinkedIniin
 • Perinteiseen ansioluetteloon
 • Yritysten kotisivuille ja viestintään
 • Brändin rakentamiseen
 • Julkaisuihin lehdistä mainoksiin ja esitteisiin
 • Kiitos-kortteihin ja kotialbumeihin
 • Jne...

Kännykkäsi albumeissa on todennäköisesti jemmassa satoja ellei jopa tuhansia kuvia. Ovatko ne sinulle tärkeitä? Jos et ole teettänyt niistä taulua seinällesi, etkä julkaissut niitä missään, taidat tietää vastauksen. Todennäköisesti arvostat ammattilaisen ottamia henkilökuvia enemmän kuin niitä, jotka kaverisi napsi ohimennen iPhonellasi.

Hinta takaa arvostuksen

Visuaalista massaa tulvii silmiemme eteen joka suunnasta. Me hukumme kuviin. Kuka tahansa meistä voi nykyään räpsiä ilmaiseksi talteen muistoja, ihmisiä ja tunnelmia. Kuvaamisesta on tullut niin tavallista, ettemme itse asiassa enää välttämättä muista, miksi alun perin kaivoimme kameran taskustamme esiin.

Jani Halme toteaa Suomen Lehdistön tekstissään osuvasti: "Digimediassa vasta luotetaankin näyttävään kuvaan. Instagramissa ei pärjää hyvillä jutuilla tai napakoilla mielipiteillä. Kuvan pitää olla kunnossa. Instagramin huima suosio ja ihan tavallisten ihmisten kyky sommitella näyttäviä otoksia on kasvattanut visuaalisuuden vaatimustasoa kaikessa viestinnässä."

Tässä vaiheessa muistutan, että ihmisillä on tapana arvostaa asioita, joista joutuu maksamaan jotakin. Se on ensimmäinen syy, miksi henkilökuvaukseen kannattaa vähän sijoittaa. Kun henkilökuvalla on hinta, se on automaattisesti sinulle tärkeämpi kuin mikä tahansa muu räpsy. Kun panostat kuviin nyt, kiität itseäsi siitä vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Tässä vaiheessa ehkä jo mietit, mitä pukisit päällesi valokuvaukseen?

Lopuksi kerron sinulle ne viisi lupaamaani syytä, miksi aloit tätä tekstiäkin lukemaan...

 1. Valokuvamme paljastavat, mitkä asiat elämässämme ovat tärkeitä. Jollekin se voi olla perhe, jollekin harrastus tai vaikka rakas lemmikki.
 2. Valokuvat palauttavat mieleen asiat, mitkä muuten unohtaisimme. Muistele nyt sitä tarhakuvaasi.
 3. Hyvillä henkilökuvilla voit tehdä vaikutuksen niin CV:ssä kuin Tinderissä. Vaihtoehtoja on lukuisia!
 4. Personoiduilla henkilökuvilla yrityksesi eroaa kilpailijoista, jotka kuvittavat kotisivunsa geneerisillä kuvapankkikuvilla.
 5. Laadukkaat ammatilaisen ottamat henkilökuvat välittävät ulospäin viestin siitä, että olet oman alasi ammattilainen.
Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some