3.11.2020

Viisi syytä, miksi henkilökuvaus on hintansa väärti

Haluatko katsella 20 vuoden päästä itse ottamiasi selfieitä? Ovatko ne edes tallella enää silloin? Eivät välttämättä, veikkaan.

Me kaikki vanhenemme, maailma ympärillämme muuttuu. Tulee uusia työpaikkoja, perheet kasvavat, ympäristöt vaihtuvat. Valokuvaus on keino, jolla voi pysäyttää ajan.

Mieti, miten kurjaa olisi, jos sinusta ei olisi ainuttakaan lapsuuskuvaa jäljellä. Kyseessä on kuitenkin oma historiasi. Ei liene ihme, miksi monet pelastaisivat tulipalon sattuessa nimenomaan valokuvat. Niitä kun ei voi ottaa ikuisesti uusiksi.

Henkilökuvaus on aina ajankohtaista, olitpa sitten 4–vuotias tai 40–vuotias. Ei kuvaukseen tarvita edes välttämättä mitään erityistä syytä, vaikka monesti sellaiseksi riittää syntymäpäivä, uuden työpaikan etsiminen tai ihan vain päivitetty profiilikuva sosiaaliseen mediaan.

Totuus on, että käyttökelpoisia henkilökuvia tarvitaan nykyään vähän kaikkialle, kuten esimerkiksi:

 • Sosiaalisen median kanaviin Instagramista LinkedIniin
 • Perinteiseen ansioluetteloon
 • Yritysten kotisivuille ja viestintään
 • Brändin rakentamiseen
 • Julkaisuihin lehdistä mainoksiin ja esitteisiin
 • Kiitos-kortteihin ja kotialbumeihin
 • Jne...

Kännykkäsi albumeissa on todennäköisesti jemmassa satoja ellei jopa tuhansia kuvia. Ovatko ne sinulle tärkeitä? Jos et ole teettänyt niistä taulua seinällesi, etkä julkaissut niitä missään, taidat tietää vastauksen. Todennäköisesti arvostat ammattilaisen ottamia henkilökuvia enemmän kuin niitä, jotka kaverisi napsi ohimennen iPhonellasi.

Hinta takaa arvostuksen

Visuaalista massaa tulvii silmiemme eteen joka suunnasta. Me hukumme kuviin. Kuka tahansa meistä voi nykyään räpsiä ilmaiseksi talteen muistoja, ihmisiä ja tunnelmia. Kuvaamisesta on tullut niin tavallista, ettemme itse asiassa enää välttämättä muista, miksi alun perin kaivoimme kameran taskustamme esiin.

Jani Halme toteaa Suomen Lehdistön tekstissään osuvasti: "Digimediassa vasta luotetaankin näyttävään kuvaan. Instagramissa ei pärjää hyvillä jutuilla tai napakoilla mielipiteillä. Kuvan pitää olla kunnossa. Instagramin huima suosio ja ihan tavallisten ihmisten kyky sommitella näyttäviä otoksia on kasvattanut visuaalisuuden vaatimustasoa kaikessa viestinnässä."

Tässä vaiheessa muistutan, että ihmisillä on tapana arvostaa asioita, joista joutuu maksamaan jotakin. Se on ensimmäinen syy, miksi henkilökuvaukseen kannattaa vähän sijoittaa. Kun henkilökuvalla on hinta, se on automaattisesti sinulle tärkeämpi kuin mikä tahansa muu räpsy. Kun panostat kuviin nyt, kiität itseäsi siitä vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Tässä vaiheessa ehkä jo mietit, mitä pukisit päällesi valokuvaukseen?

Lopuksi kerron sinulle ne viisi lupaamaani syytä, miksi aloit tätä tekstiäkin lukemaan...

 1. Valokuvamme paljastavat, mitkä asiat elämässämme ovat tärkeitä. Jollekin se voi olla perhe, jollekin harrastus tai vaikka rakas lemmikki.
 2. Valokuvat palauttavat mieleen asiat, mitkä muuten unohtaisimme. Muistele nyt sitä tarhakuvaasi.
 3. Hyvillä henkilökuvilla voit tehdä vaikutuksen niin CV:ssä kuin Tinderissä. Vaihtoehtoja on lukuisia!
 4. Personoiduilla henkilökuvilla yrityksesi eroaa kilpailijoista, jotka kuvittavat kotisivunsa geneerisillä kuvapankkikuvilla.
 5. Laadukkaat ammatilaisen ottamat henkilökuvat välittävät ulospäin viestin siitä, että olet oman alasi ammattilainen.
Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Jollas on täynnä asuntoja, joista et ole koskaan kuullut – Näin syntyi lehtijuttu Matosaaren miljööstä

"Ai, täällä menee tällainen tie!" Se oli varmasti ensimmäinen ajatukseni, kun päädyin Jollaksessa sijaitsevan hotellin ja meren väliselle alueelle lähimatkailuun kannustavan blogitekstin perusteella. Kävelin Matosaarentietä pitkin eteenpäin ja mietin, miksi en ollut koskaan aikaisemmin vieraillut kyseisellä alueella. Toiselle puolelleni ilmestyi pitsihuviloita, toiselle kivitaloja. Suuntasin eteenpäin, kunnes eteeni aukesi Matosaaren miljöö. Mitä pidemmälle kohti saarta suuntasin, […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
"Me tarvitaan vain yksi kuva" – Sosiaalinen media voi olla firmasi tärkein markkinointikanava, miksi siis vähättelet sitä?

Saan toisinaan yhteydenottoja, jotka eivät johda mihinkään. Sellaiset puhelut ja sähköpostit alkavat yleensä sanoin: "Me tarvitaan vain yksi hyvä kuva." Toinen usein kuultu klassikkolause on: "Se kuva tulee vain sosiaaliseen mediaan." Ikään kuin julkaisu sosiaalisessa mediassa olisi jotenkin vähäpätöisempi asia kuin julkaisu vaikkapa firman mainoslehtisessä. Mitäpä luulet, kummalla on suurempi kohdeyleisö Sara Siepin Instagram-tilillä vai […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
Haluatko päästä Google-haussa ensimmäiselle sivulle? Näin hakukoneoptimointi parantaa tekstisi löydettävyyttä

Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) edesauttaa kohderyhmääsi löytämään artikkelisi. Hyvin toimitettu ja hakukoneoptimoitu teksti palvelee sekä tekstin julkaisijaa että lukijaa. Tästä tekstistä löydät perusteluita sille, miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää. Olitpa sitten yrittäjä, joka toivoo nettisivuilleen lisää kävijöitä tai mediatalon esihenkilö, joka haluaa lisätä pitkäikäisten ja ajattomien verkkojuttujen määrää, hakukoneoptimoinnin merkitystä ei kannata väheksyä. Kun […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen

  Valokuvaaja, toimittaja, kuvajournalisti.
  [email protected]
  +358503644480
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram