01/07/2019

Perustan oman paikallismedian Itä-Helsinkiin

Itameidan.com -osoitteen alle avautuu elokuussa täysin verkossa toimiva paikallismedia. Uudella sivustolla julkaistaan laadukasta paikallisjournalismia eli kerrotaan alueen ihmisistä ja ilmiöistä tarinoilla, jotka koskettavat. Median mahdollistajana toimii Jokes eli journalistisen kulttuurin edistämissäätiö, joka myönsi idealleni 4000 euron apurahan.

Näin ollen vuonna 2018 aloittamani Patricia Seppälän säätiön rahoittama "pilottikokeilu" eli Itä meidän -projekti laajenee ja muuttaa muotoaan.

Vuoden aikana kuvasin ja kirjoitin 10 reportaasia, jotka julkaistiin täällä kotisivuillani olevassa blogissa, jota luet juuri nyt. Projekti ylitti odotukset ja huipentui Kulttuurikeskus Stoassa järjestettyyn valokuvanäyttelyyn. Itä meidän -kategorian alla julkaisemani tuotokset olivat blogini viime vuoden luetuimpia juttuja. 

Elokuuhun mennessä kaikki vanhat jutut muuttavat blogistani uudelle alustalle, mikä tarkoittaa valitettavasti myös somejakojen nollautumista. Yritän päästä siitä yli...

Kontulasta Kulosaareen

Miksi juuri itä? Helsinki on jo pitkään tehnyt töitä Itä-Helsingin profiilin korottamiseksi. Aihe nostetaan säännöllisin väliajoin esille mediassa ja se puhuttelee ihmisiä. Viimeaikaiset uudiskohteet kauppakeskus Eastonista Myllypuron Metropolia-ammattikorkeakoulun kampukseen kertovat itään kohdistuvasta tulevaisuuden vetovoimasta. Kruunusillat tulee tulevaisuudessa yhdistämään kantakaupungin itään ja liki 160 000 asukkaan alue houkuttelee ensiasunnon ostajia yhä enenevissä määrin.

Paikallisuus ja yhteisöllisyys ovat nostettu myös Eastonin kantaviksi teemoiksi. Nuo teemat ovat juuri niitä, joihin haluan vastata alueen ihmiset yhdistävällä ikiomalla paikallismedialla, jonka sisällöt ovat tuoreita ja näkökulmat raikkaita.

Itä-Helsingissä asuu yli 100 000 ihmistä. Se on suunnilleen saman verran kuin Lahdessa tai Kuopiossa. Kaupungeissa, joissa ilmestyvät maakuntalehdet Etelä-Suomen Sanomat sekä Savon Sanomat. Toisin on Itä- Helsingissä. Alueen ihmisiltä puuttuu oma selkeä paikallismedia, joka kokoaisi idän puheenaiheet, ilmiöt ja ihmiset yhteen osoitteeseen. Itameidan.com vastaa tähän pulmaan.

Toimitus elää

Koska ainakin toistaiseksi toimitan lehteä yksin, jätän lyhyiden uutisten tekemisen muille tahoille. Keskityn hitaan journalismin perinteen vaalimiseen ja jalkaudun sinne, missä tapahtuu. Puhelinhaastattelut eivät koskaan ole olleet minun juttuni, sillä soitan mieluummin ovikelloa ja tapaan haastateltavan kasvotusten. Samalla voin taata sen, että kuvajournalismin taso säilyy. Meillä on jo ihan riittävästi lukijoiden lähettämiä kukkakuvia ja alasajettuja kuvatoimituksia.

Aika näyttää, minne kaikkialle yhden naisen toimitus ennättää. Julkaisuvauhti pysynee samalla tasolla kuin viime vuonna, jolloin julkaisin yhden jutun kuukaudessa. Voi tosin olla, että tänä vuonna tahti kovenee. Toivon, että itameidan.com otetaan vastaan avosylin, sillä sitä toimitetaan pitkälti rakkaudesta lajiin. Tässä vaiheessa vinkkaan, että seurantaan kannattaa ottaa sekä itameidan.comin FB-sivusto että Instagram-tili. Seuraajana kuulet ensimmäisten joukossa, kun jotakin uutta julkaistaan.

Itameidan.com

Jos mieleesi juolahtaa tässä vaiheessa kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni. Juttuaiheita ja palautetta saa lähettää osoitteeseen [email protected]

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some