20/04/2020

Olen journalisti, en yrityksesi pr-tyttö

"Kirjoita meistä juttu! Kyllä sinulle uutisia keksitään! Minulla on mielenkiintoinen idea! Kiinnostaisiko sinua kirjoittaa minun yrityksestäni?" Tällaisia viestejä putkahtelee monen toimittajan sähköpostiin tasaiseen tahtiin. Yhteistä viesteissä on se, että niiden lähettäjä on lähes aina yrittäjä, joka ei ymmärrä, mitä eroa on mainoksella ja journalismilla.

Tosiasia on se, että jokainen kasvuhakuinen yrittäjä tai yritys janoaa näkyvyyttä. Toiset haluavat televisioon, toiset sanomalehtiin. Mitä useampi firmasta X kuulee, sitä todennäköisemmin se myös menestyy. Vai olisitko koskaan innostunut Hirvaskankaan Kauppahuoneesta ilman tv-sarjaa tai tiennyt, kuka on Sampo Kaulanen ilman hänen esiintymisiään tosi-tv:ssä?

Fun fact: Kiinnostavimmat yrittäjät ja yritykset tulevat ennen pitkää löydetyiksi ilman yhtäkään tiedotetta tai yhteydenottoa toimitukseen. Kaikki eivät kuitenkaan osaa tai ymmärrä tehdä työtään näkyväksi. Se vaatii paitsi pitkää pinnaa, myös suunnatonta sinnikkyyttä ja uudelle antautumista. Siksi moni yrittäjä on pudonnut digikelkasta jo 2000-luvulle tultaessa.

Kun teet jotakin poikkeuksellista tai erilaista, se kyllä huomataan. Tänä päivänä sosiaalinen media mahdollistaa kenelle tahansa ilmaista näkyvyyttä, jota voi kasvattaa tuottamalla sisältöjä, joita jaetaan. Yleensä videot, kuvat tai tekstit opettavat, inspiroivat ja herättävät tunteita. Niissä on punainen lanka, joku johdonmukaisuus. Me kaikki tiedämme musiikintekijöitä, kiinteistönvälittäjiä ja panimoita, jotka ovat nousseet julkisuuteen pelkkien YouTube-videoiden myötä.

Perinteisestä mediasta ilmaista palstatilaa hinkuville yhteistä on se, että kaikki tahtovat mainostaa firmaansa, sen tuotteita tai jotain satumaista palvelua, josta kaikkien pitäisi kuulla. Toisinaan se tarkoittaa sitä, että ainoa asiasta kiinnostunut on itse yrittäjä. Herkästi unohdetaan, että journalisti noudattaa ohjeita, eikä ole ostettavissa. Alalla on periaatteita, joista tosissaan kirjoittava toimittaja ei tingi.

Uskon, että lähes mikä tahansa yritystarina on kertomisen arvoinen, mutta liian harva yrittäjä oivaltaa, mikä on kaikista oleellisinta ja lukijoita, katselijoita tai kuuntelijoita kiinnostavinta kerrottavaa. Se ei yleensä ole tuote, vaan sen tekijä.

Meitä kiinnostaa ihminen. Autotalliin firman perustaneet lukiolaispojat ovat paljon kiinnostavampi asia kuin se, millaisista materiaaleista kaverusten myymät saunahatut ovat valmistettu.

Turhan tiedotteen lähettämisen sijaan pitäisi ensin miettiä uutiskriteereitä ja sitä, että toimittaja löytää rivien välistä tarttumispintaa. Median ensisijainen tehtävä on palvella lukijoitaan, ei mainostaa yrityksen mehiläisvahaa tai lähiön kivijalkaan avattua kampaamoa.

Jos siis haluat mainostaa yritystäsi, siitä pitää maksaa. Se on kaupalliselle medialle elinehto.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Tällainen on hyvä valmistujaiskuva

Miltä näyttää onnistunut valmistujaiskuva? Lyhyesti: Sellaiselta, jota jaksaa katsoa piirongin päältä vielä vuosikymmentenkin päästä. Oma ylioppilaskuvani on kauhuesimerkki kuvasta, jota en muistele lämmöllä. Vuonna 2006 maailma näytti toisenlaiselta kuin nykyään, eikä kauppakeskusstudioissa ollut mitään ihmeellistä. Kävelit vain sisään ja odotit, kun tuntematon setäkuvaaja teki työtään. Siinä ei kulunut aikaa eikä purukumia. Kun nyt katson valmistujaiskuvaani, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Näin syntyy onnistunut henkilökuva miljöössä

Hyvä henkilökuva on mielestäni sellainen, jota on mahdoton ottaa uudestaan. Siksi miljöö tarjoaa valokuvaajalle huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kuin staattinen studiotila, jossa saman kuvan voi ottaa uudestaan kerta toisensa jälkeen. Kun kuvaan studion ulkopuolella, jätän enemmän tilaa improvisoinnille, yllätyksille ja ennen kaikkea luovuudelle. Joskus se tarkoittaa sitä, että kuvan taustalle kävelee ohikulkijan koira. Joskus sitä, että […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some