01/09/2022

Näin syntyy onnistunut henkilökuva miljöössä

Hyvä henkilökuva on mielestäni sellainen, jota on mahdoton ottaa uudestaan. Siksi miljöö tarjoaa valokuvaajalle huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kuin staattinen studiotila, jossa saman kuvan voi ottaa uudestaan kerta toisensa jälkeen. Kun kuvaan studion ulkopuolella, jätän enemmän tilaa improvisoinnille, yllätyksille ja ennen kaikkea luovuudelle. Joskus se tarkoittaa sitä, että kuvan taustalle kävelee ohikulkijan koira. Joskus sitä, että päädyn kuvattavan kanssa mereen.

Parhaimmillaan miljöökuvaus toimii kuin tyhjä kangas, johon taiteilijalla – tässä tapauksessa kuvaajalla – on mahdollisuus työstää lähes mitä tahansa ja rikkoa perinteitä. Kun asiakas toivoo kuvia, jotka poikkeavat peruspönötyksistä, ehdotan yleensä kuvausta, joka tapahtuu jossain tietyssä lokaatiossa. Se voi olla kartano, kesämökki, metsä, merenranta, ostoskeskus tai mikä tahansa paikka, joka istuu toivottuun tunnelmaan.

Kesäaikaan paras kuvausaika on lähtökohtaisesti silloin, kun aurinko nousee tai laskee. Silloin valo on pehmeämpää, kun aurinko ei paista taivaalta kohtisuoraan alaspäin. Hyvä henkilökuva vaatii onnistuaakseen toki muutakin kuin kauniin valon. Merkitystä on ennen kaikkea sillä, osaako valokuvaaja ohjata kuvattavaansa ja antaa tälle ohjeita, mihin laittaa kädet, minne suuntaan katsoa ja niin edelleen. Kyse on vuorovaikutuksesta, tilannetajusta ja kuvaajan kyvystä lukea ihmistä. Mitä paremmin kuvaaja hallitsee nämä keinot, sitä onnistuneempia kuvia keikalta syntyy.

henkilokuva
Tämän asiakkaan ikuistin Helsingin keskustassa auringonlaskun aikaan.
Miljöökuvaus mahdollistaa erilaiset taustat.

Hyvä henkilökuva palvelee käyttäjäänsä

Ennen kuin otat yhteyttä valokuvaajaan, kannattaa miettiä, millaiseen käyttötarkoitukseen tarvitset henkilökuvia. Tulevatko ne LinkedIn-profiiliisi, yrityksesi verkkosivuille vai kenties blogipostauksen pääkuvaksi? Mitä tarkemmin pystyt kertomaan toiveistasi kuvaajalle, sen helpompaa on miettiä potentiaalisia kuvauslokaatioita.

Jos haluat saada runsaan kuvakattauksen yhdellä iskulla, varaa kalenteristasi pari tuntia kuvaukselle. Siinä ajassa ehtii ottaa runsaan määrän kuvia, joista riittää iloa pidemmäksi aikaa. Voit halutessasi napata mukaan erilaisia asuja, sillä kahdessa tunnissa ehtii ikuistaa monenlaisia versioita. Yhdessä kuvassa voit olla asiallisempi, toisessa hullutella menemään. Jos kuvaustilanne jännittää etukäteen, ammattikuvaaja pitää huolen siitä, että unohdat kameran ennen kuin sitä edes muistat.

Muistilista henkilökuvaukseen valmistautuvalle:

 • Välttele pukeutumisessa tiheitä graafisia kuvioita, suuria logoja ja kirkkaanpunaista väriä, joka voi heijastaa kasvoillesi punakkuutta.
 • Älä pukeudu kokonaan mustaan tai valkoiseen asuun.
 • Suosi yksivärisiä puseroita. Esimerkiksi sinisen sävyt toimivat yleensä hyvin.
 • Ulkoista ajattelu valokuvaajalle.
 • Mieti, mitkä paikat ovat itsellesi merkityksellisiä.
 • Tiedosta, että myös meikillä ja hiuksilla on merkitystä lopputulokseen.
On valokuvaajan vastuulla, millainen tunnelma kuvaan syntyy.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Tällainen on hyvä valmistujaiskuva

Miltä näyttää onnistunut valmistujaiskuva? Lyhyesti: Sellaiselta, jota jaksaa katsoa piirongin päältä vielä vuosikymmentenkin päästä. Oma ylioppilaskuvani on kauhuesimerkki kuvasta, jota en muistele lämmöllä. Vuonna 2006 maailma näytti toisenlaiselta kuin nykyään, eikä kauppakeskusstudioissa ollut mitään ihmeellistä. Kävelit vain sisään ja odotit, kun tuntematon setäkuvaaja teki työtään. Siinä ei kulunut aikaa eikä purukumia. Kun nyt katson valmistujaiskuvaani, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Näin syntyy onnistunut henkilökuva miljöössä

Hyvä henkilökuva on mielestäni sellainen, jota on mahdoton ottaa uudestaan. Siksi miljöö tarjoaa valokuvaajalle huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kuin staattinen studiotila, jossa saman kuvan voi ottaa uudestaan kerta toisensa jälkeen. Kun kuvaan studion ulkopuolella, jätän enemmän tilaa improvisoinnille, yllätyksille ja ennen kaikkea luovuudelle. Joskus se tarkoittaa sitä, että kuvan taustalle kävelee ohikulkijan koira. Joskus sitä, että […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some