22.12.2020

Näin syntyy hyvä cv-kuva

Oletko hakemassa uutta työpaikkaa vai haluatko kenties päivittää tuoreet profiilikuvat LinkedIniin? Hyvä cv-kuva on kaiken perusta. Tässä tekstissä kerron, mikä on sellaisen resepti.

Mikään ei ole luotaantyöntävämpää kuin 10 vuotta sitten otettu peiliselfie, jossa on väkinäinen tekohymy. Siksi oletan, että haluat itsestäsi sellaisia cv-valokuvia, jotka ottaa ammattikuvaaja. Lopputulos on varmasti parempi kuin se klassinen "tein itse ja säästin" -versio, jossa virität itselaukaisimen olohuoneen keltaisen keinovalon keskelle ja toivot parasta. Päästä siis itsesi helpolla ja varaa suoraan aika ammattikuvaajalle. Lupaan, ettet kadu sitä päätöstä.

Ammattilaisen käsittelyssä kamerakammosi hälvenee, eikä sinun tarvitse muistaa muuta kuin ilmestyä paikalle sovittuun aikaan. Sen jälkeen, kun kuvaajavalintasi on tehty, kannattaa puntaroida sopivaa kuvausmiljöötä. Haluatko perinteiset cv-kuvat studiossa vai lähdetkö kuvaajan kanssa kävelylle kantakaupungin kaduille?

Mieti, millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa. Jos olet ammatiltasi sirkustaiteilija, et välttämättä halua jakaa itsestäsi valkoista taustaa vasten otettua studiokuvaa. Laajenna siis käsitystäsi perinteisistä ja geneerisistä studiokuvista. 2020-luvun hyvä cv-kuva voi olla otettu urbaanien betonitalojen keskellä, toimistotiloissa tai vaikka merenrantamaisemissa. Kaikki on mahdollista niille, jotka haluavat erottua edukseen työnhakumarkkinoilla.

Pääosaa kuvassa näyttelet sinä, mutta kuvauspaikan valinnalla voi olla ratkaiseva merkitys siinä, millainen fiilis kuvista syntyy. Vaikka näkemys on aina subjektiivinen ja perustuu pitkälti katsojan kuvanlukutaitoon ja maailmankuvaan, tietyillä valinnoilla voit vaikuttaa lopputulokseen.

Onnistunut cv-kuva myy

Sen jälkeen, kun kuvauspaikka on selvillä, on aika päättää pukeutumisesta. Jos kuvausaikaa on tunti, ehdit tarvittaessa vaihtamaan yläosaa vaikka pariin otteeseen. Valitse päällesi hyvin istuvia ja silitettyjä vaatteita, joissa viihdyt. Tiheitä graafisia kuvioita, kuten ruutua ja raitaa, kannattaa välttää. Aurinkolasit, isolla logolla varustetut t-paidat ja räikeän kirkkaat värit kannattaa jättää kaappiin. Lisää pukeutumisvinkkejä löydät myös aiemmasta tekstistäni.

Ajattomat ja klassiset vaatteet ovat varma valinta. Mikäli omistat kotisivut, joissa on valmiina brändin mukainen väriteema, kannattaa pukeutua sävy sävyyn sen kanssa. Asusteilla, kuten vyöllä, kengillä ja korvakoruilla, on oma roolinsa. Jos sinusta otetaan kokovartalokuvia, kenkien on hyvä sopia asukokonaisuuden kanssa yhteen. Monesti stylistin palkkaaminen kannattaa, jos tuntuu, ettet selviä ilman ammattilaisen näkemystä. Jos olet mies, voit kääntyä vaateasioissa esimerkiksi Hillfort Oy:n Milla Vilskan puoleen.

Monesti annan cv-kuvausasiakkailleni ohjenuoran, jossa suosittelen pukeutumaan murrettuihin sävyihin. Esimerkiksi beige, harmaa, valkoinen, vaaleansininen ja maastonvihreä ovat toimivia värejä. Kokonaisuuteen vaikuttavat silmien ja hiusten värisi sekä mahdollinen meikki. Naisille suosittelen vähintään hyvää pohjameikkiä, huulipunaa ja kasvojen varjostuksia. Kuvatessa kamera niin sanotusti syö jonkin verran värejä, joten kuvausmeikki voi hyvin olla arkimeikkiä voimakkaampi.

Mieti, mitkä ovat parhaita puoliasi ja miten niitä voisi kuvaustilanteessa korostaa. Vyötärön saa kapeammaksi vyöllä ja musta tunnetusti pienentää. Älä unohda myöskään hiuksiasi. Lienee itsestäänselvää, että kuvauksiin kannattaa saapua sekä puhtailla vaatteilla että puhtailla hiuksilla. Kampaajalla tai parturin luona vierailu ei ole huono idea, mutta jos olet epävarma kampaajasi tekemisistä, kuvausta ei kannata varata samalle päivälle. Huonoa kampausta ei paraskaan valokuvaaja voi jälkikäteen korjata.

Kun panostat kuviin, olet luultavasti yhden askeleen edellä kilpailijaasi.

Jäikö jokin asia vielä mietityttämään? Heitä sähköpostia osoitteeseen [email protected], niin päivitetään cv-kuvasi tälle vuosikymmenelle.

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 8
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Haluatko päästä Google-haussa ensimmäiselle sivulle? Näin hakukoneoptimointi parantaa tekstisi löydettävyyttä

Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) edesauttaa kohderyhmääsi löytämään artikkelisi. Hyvin toimitettu ja hakukoneoptimoitu teksti palvelee sekä tekstin julkaisijaa että lukijaa. Tästä tekstistä löydät perusteluita sille, miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää. Olitpa sitten yrittäjä, joka toivoo nettisivuilleen lisää kävijöitä tai mediatalon esihenkilö, joka haluaa lisätä pitkäikäisten ja ajattomien verkkojuttujen määrää, hakukoneoptimoinnin merkitystä ei kannata väheksyä. Kun […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 2
Lue lisää
Mika ”Haukikoira” Vornanen on entinen puhelinasentaja, josta tuli suosittu kalastusopas

Juttunäyte: Mika ”Haukikoira” Vornanen tunnetaan kalastuspiireissä miehenä, jonka intohimoihin lukeutuu suurhauen kalastus. Kalastusoppaan kyytiin päätyy kaikenlaisia ihmisiä julkkiksista polttariporukoihin. Tämä juttu on julkaistu alun perin Hymy-lehdessä 10/2020. Kun kalastusopas Mika ”Haukikoira” Vornanen nostaa merestä päivän ensimmäisen ahvenensa, hän hymyilee kuin pikkupoika. Saaliin koolla tai lajilla ei ole hänelle suurta merkitystä. Ilme pysyy yhtä onnellisena eväkkäästä […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 11
Lue lisää
Miten lehtikuvaajan työ on muuttunut vuosikymmenten saatossa? Onko alalla vielä tulevaisuutta? Viimeinen sammuttaa valot -podcast nostaa valokeilaan lehtikuvaajat

Viimeinen sammuttaa valot on podcast, jossa lehtikuvaajat kertovat työstään. Tuotantokauden ensimmäiset jaksot ovat nyt ulkona. Hain viime vuoden lopulta Finnfotolta apurahaa saatesanoin: "Kauas on tultu päivistä, jolloin lehdillä oli rahaa tuhlattavaksi asti. Land rovereiden ja ilmoituskonttoreiden tilalle ovat tulleet yt-neuvottelut ja lehtikuvaajien hiljainen häviäminen. Lopputulos näkyy lukijoille." Jotain tein oikein, sillä joulukuussa 2020 sain Finnfotolta […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 • 2
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  [email protected]
  +358503644480 
  Orvokkitie 15 B
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram