27/02/2023

Mustamaalaamista, misinformaatiota ja mitätöintiä – Tästä syystä rotukoiramaailman ongelmista vaietaan

Katselen videota englanninbulldoggista, joka lutkuttaa suussaan pehmolelua saadakseen happea. Jos koiran hengitysääni kuuluisi ihmiselle, oikea osoite olisi sairaala. Kyseessä on kuitenkin koira, jonka emäntä on juuri kirjoittanut julkisen Facebook-päivityksen, jossa kritisoi esiintymistäni MTV3:n Asian ytimessä -ohjelmassa.

Kuluneen viikon aikana minua kutsuttu muun muassa karmeaksi ämmäksi, huomiohuoraksi, akaksi, valokuvaajatädiksi, mielensäpahoittajaksi, tekopyhäksi, idiootiksi ja tytteliksi. Kaikki nämä uudet tittelit olen saanut naisilta, jotka eivät ole koskaan tavanneet minua.

Nimeni on päätynyt Vauva.fi -keskustelufoorumille ja Jodeliin. Facebookissa spekuloidaan, miksi puhun cavalier kingcharlesinspanieleiden terveysongelmista, vaikka omistan sellaisen. Joku on sitä mieltä, että olen kateellinen ja katkera, koska omat koirani eivät menestyneet näyttelyissä. Toinen väittää, että olen käynyt koiranäyttelyssä yhden kerran. Kommentoijia yhdistää se, että kumpikaan ei ole lukenut blogiani tai tarkistanut asiaa Koira.Netistä.

Kaikki eivät kestä sitä epämiellyttävää tunnetta, joka syntyy, kun uusi tieto kumoaa aiemmat uskomukset ja olettamukset. Tätä epämukavuutta yritetään lievittää haukkumalla viestintuojaa tai hänen tyyliään. Kyseessä on täydellinen esimerkki tone policing -argumentaatiovirheestä ja kognitiivisesta dissonanssista, joka tarkoittaa psykologista ristiriitaa uuden ja vanhan välillä. On helpompaa hyökätä tutkijan, eläinlääkärin tai journalistin kimppuun kuin myöntää itselleen, että kotisohvalla makoilee sairaaksi jalostettu koira.

Tämän tietää myös yhdysvaltalaistoimittaja Michael Brandow. Hän vertaa vuonna 2015 julkaistussa kolumnissaan lyhytkuonoisten rotujen omistajia mafiaan, jonka jäsenet puolustelevat verkkohyökkäyksissään kuvankauniita kloonejaan, jotka ovat omistajiensa mukaan hämmästyttävän terveitä. Aina.

Kennelliiton varapuheenjohtaja Kimmo Mustonen uskoo koiranäyttelyiden tulevaisuuteen. Kuvakaappaus: MTV3

Sisäsiittoisuus ei edistä terveyttä

En ole historian ensimmäinen enkä viimeinen, joka saa fanaattiset rotukoiraharrastajat pillastumaan. Kun cavalierharrastaja Margaret Carter kertoi rodun terveysongelmista BBC:n Pedigree Dogs Exposed -dokumentissa vuonna 2008, rotuyhdistys palkitsi hänet erottamisella. Kun jo mainitsemani Brandow julkaisi A Matter of Breeding: A Biting History of Pedigree Dogs and How the Quest for Status Has Harmed Man's Best Friend -nimisen kirjansa, häntä nimitettiin esimerkiksi munapääksi. Osansa on saanut myös eläinlääketieteen professori Marjatta Snellman, joka kertoo Koira haudattuna -podcastissani reaktioista, joita hän on uransa aikana todistanut yrittäessään levittää tieteellistä tietoa rotukoirajalostuksen nurjasta puolesta.

Kenellekään ei pitäisi enää vuonna 2023 tulla yllätyksenä se, että monen koira- ja kissarodun terveys on menetetty ulkonäön ääripiirteisiin keskittyneen jalostuksen vuoksi. Muun muassa Suomen Eläinlääkäriliitto on jo vuosien ajan ilmaissut huolensa lyhytkuonoisten ja -kalloisten eli brakykefaalisten koirien vakavista terveysongelmista.

Tutkimukset ovat jo vuosien ajan kertoneet karua kieltään siitä, mihin ulkonäkökeskeinen jalostus on johtanut. Kuva: Cambridge BOAS Research Group

Vuonna 2021 julkaistu tutkimus kertoo omaa karua kieltään siitä, mihin pisteeseen viimeisten 200 vuoden aikana luodut koirarodut ovat ajautuneet. Monet niistä ovat niin sisäsiittoisia, että terveiden yksilöiden löytäminen on vaikeampaa kuin sairaiden. Kuopion Eläinlääkärikeskus kirjoittaa osuvasti sivuillaan: "Matadorijalostus, linjasiitokset ja etenkin ulkomuodon ja valionarvojen ihannointi vie myös liioittelemattomien rotujen geenipohjaa aina vain pienemmäksi ja pienemmäksi, jolloin perinnölliset sairaudet ja autoimmuunisairaudet lisääntyvät." Se, mikä ei ole villieläinpopulaatioille tai ihmisille turvallista, mahdollistetaan edelleen koirille.

Monet kasvattajat vaalivat ideologiaa, jossa rotupuhtaus ajaa terveyden edelle. Kasvattajien asioita edistää Suomen Kennelliitto. Se mainostaa mielellään koirien terveyden eteen tekemäänsä työtä, mutta samaan aikaan liitto sallii sen, että jalostukseen käytetään edelleen muun muassa magneettikuvaamattomia cavalier kingcharlesinspanieleita ja englanninbulldoggeja, jotka eivät pysty lisääntymään ilman ihmisen apua. Molemmat näistä roduista ovat tutkimusten mukaan niin sairaita, että niiden kasvattaminen yritetään parhaillaan kieltää Norjassa. Siitä huolimatta Suomessa rekisteröitiin viime vuonna yli 400 cavalier kingcharlesinspanielin pentua ja 87 englanninbulldoggin pentua.

Miksi ihminen satuttaa eniten niitä, joita sanoo rakastavansa? Jos silmillään ei halua nähdä, niillä ei tee mitään.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Kennelliitto palkitsi kasvattajan, joka tuottaa maailmaan sairaina syntyviä koiranpentuja

Mopsikasvattaja Nina Suorsa palkittiin tammikuussa Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla, joka on kuin tuulahdus menneisyydestä. Tiedätkö, miltä mopsista tuntuu vetää henkeä ennen sierainten avarrusleikkausta? Toisin kuin normaalikuonoiset koirat, monet brakykefaaliset eli lyhytkuonoiset koirat eivät yritä päästä leikkauksen jälkeen hengitysputkesta eroon. Päinvastoin, ne viihtyvät putki suussa. Silloin nämä koirat saavat elämänsä ensimmäistä kertaa kunnolla happea. Jos haluat demonstroida mopsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koirista Itä-Helsinkiin – Tällainen oli yrittäjän vuoteni 2023

Palttiarallaa vuosi sitten julkaisin Koira haudattuna -projektistani maistiaiskuvia, joiden myötä käynnistyi loputtomalta tuntuva lumipalloefekti. Pallo vyöryy edelleen hitaasti eteenpäin ja kasvaa kerros kerrokselta suuremmaksi. Se tarkoittaa muutosta. Jos kuluneelle vuodelle pitäisi antaa nimi, se olisi Hundkarusellen. Vaikka kuluneet 356 päivää ovat sisältäneet lukuisia epämukavia hetkiä, en vaihtaisi tätä vyyhtiä pois. En jättäisi kuvaamatta niitä kuvia, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koira haudattuna -podcast etsii mainostajia kolmannelle kaudelle, haluatko mukaan?

Wuh, huh! Etsin mainostajia Suomen kuunnelluimmalle koirapodcastille. Haluatko lisätä yrityksesi tunnettuutta koiraihmisten keskuudessa tai kertoa uudesta tuotteesta podcastin kuuntelijoille? Lue lisää, mistä oikein on kyse. Koira haudattuna on koiramaailman epäkohtiin keskittyvä podcast, jonka toimittamisen aloitin tämän vuoden tammikuussa. Podcast syntyi eräänlaisena sivutuotteena samaa nimeä kantavalle apurahaprojektille, jonka lopputulos julkaistiin kesällä osoitteessa www.koirahaudattuna.fi Ensimmäiset Koira haudattuna […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä