25/06/2017

Kasvoton osa koneistoa – oletko sinä työpaikkasi pahvi-Sauli?

Tarkistat tietokoneen ruudulta, paljonko kello on. Joudut istumaan vielä kolme tuntia ennen kotiin pääsyä. Jatkat suorittamista, näyttelet kiireistä. Minä olen täällä vain töissä, ajattelet. Kävelet kahviautomaatille ja yrität nirhata aikaa. Haet katsekontaktia, mutta kaikki kollegat tuijottavat näyttöpäätteitä niin kuin sieltä tulisi loputtomasti kissavideoita. Sinulla ei ole mitään tekemistä, mutta kotiin lähteminen on kielletty. Olet kotiarestissa omalla työpaikallasi. Lakisääteinen kahdeksan tuntia, kiroat mielessäsi.

”Papereihin moni sekoo, elämä on karua, ihmiset numeroita, todellisuus tarua”, riimitteli Leskisen Juice. Vaikka elämme yhä enenevissä määrissä yksilöllisyyttä korostavassa maailmassa, moni puutuu työtuoliinsa ja liimautuu siihen kiinni pullataikinan lailla. Helsingin Sanomien muutama vuosi sitten haastatteleman tutkijan mukaan boreout – eli työhön tylsistyminen – vaivaa kaikilla aloilla. Juutumme vanhoihin kaavoihimme kuin vinyylilevyn uriin. Suorituskeskeisessä yhteiskunnassa ei ole tilaa omille tunteille. Ihminen muuttuu numeroksi, jonka arvo mitataan sen perusteella, miten paljon hän tuottaa lisäarvoa toimitusjohtajan taskuun.

Maaret Kallio käyttää Lujasti lempeä -kirjassaan vertauskuvaa, jossa ihminen on kone. Kun heikko kone sammuu kesken työtehtävän, se poistetaan välittömästi kyseenalaistamatta muiden koneiden toimintaa. Voittajakoneet tunnistaa pysähtymättömyydestä, tunteettomuudesta, loputtomasta kiireestä, kaiken kestävyydestä ja verkostojen huomattavasta ohuudesta.

Olet enemmän kuin robotti

Mitä jos pysähtyisit hetkeksi? Sinähän et ole robotti. Sinulla on järkeä, tunteita, olotiloja, perimää, luonnetta ja elämää. Kuten Kallio kirjoittaa, yksikään meistä ei pysty suoriutumaan elämästä täydellisesti, eikä ihmisyydestä vailla ikävyyksiä. On turhaa peitellä puutteellisuuksia ja piilotella ihmisyyttä. On turhaa moittia itseään koneteknisten ominaisuuksien puutteesta, sillä epätäydellisyys kuuluu ihmisyyteen. Kun menemme virran mukana, piiloudumme kiireen taakse ja elämme sellaista elämää, jota meiltä odotetaan. Tommy Hellstenin mukaan ihminen juoksee siksi, että hän on kadottanut syvyytensä. Kun kadottaa syvyytensä, kadottaa samalla identiteettinsä ja tarkoituksensa.

Mies nimeltä Pekka J. Mattila nousi puheenaiheeksi Alaston totuus -nimisellä sarjallaan, jossa hän kannustaa ihmisiä tavoittelemaan omia unelmiaan. Mattilan kysymys kuuluu, onko meidät suunniteltu tekemään niin kuin kaikki muutkin tekevät, vai onko meidät suunniteltu nousemaan estradeille ja tekemään maailmasta parempi paikka?

Sankaruus on sitä, että uskaltaa järkyttää vallitsevaa horrosta. Sitä, että uskaltaa näyttää haavoittuvuutensa. Ei sankari ole se, jolla on nuhteeton ansioluettelo ja kiiltävimmät kengät. Ei sankari ole se, joka pärjää työyhteisössä yhtä tukevasti ja hiljaa kuin pahvi-Sauli. Sankari on se, joka tekee niitä juttuja, joita luulee, että ei voi tehdä.

Herää. Sinun ei tarvitse katsoa kelloa. Sinä voit olla sankari.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some