12/06/2019

Kaikki ilmaiset kuvapankit ja syy, miksi yrityksesi ei tarvitse niitä

Tiedätkö, miltä kotimainen hammaslääkärifirma vaikuttaa asiakkaan silmin, kun sen nettisivuilla poseeraavat amerikkalaiset kuvapankkimallit jenkkihymyn kera? Kuvittele, miten hauskalta tilanne tuntuu sen jälkeen, kun asiakas löytää saman kuvan aasialaisen it-yrityksen Instagram-tililtä. Jos kuvassa hymyilevä pukumies näyttää hämmästyttävän tutulta, olet luultavasti nähnyt saman otoksen jonkun toisenkin yrityksen verkkosivuilla.

Ilmaiset stokkikuvat nakertavat yrityksesi uskottavuuden nopeammin kuin uskotkaan. Sen lisäksi ne laskevat sekä brändisi että verkkosivusi arvoa. Niillä ei tehdä vaikutusta. Minulle, ammattivalokuvaajalle, ilmaiset tai puoli-ilmaiset kuvapankkikuvat viestittävät minkä tahansa yrityksen tai organisaation ulkoisissa kanavissa siitä, että rima on alitettu. Kiire tai alhainen budjetti ovat kehnoja perusteluja. Jossakin vaiheessa jokainen menestyvä yritys tarvitsee räätälöityjä kuvia, joiden eteen on nähty vaivaa.  Jos yrityksesi haluaa erottua markkinoilla, brändikuvat kannattaa tilata jostakin muualta kuin Pixabay:n syövereistä. Visuaalista ilmettä ei nimittäin saa ilmaiseksi.

Mielikuvat myy

Sulje hetkeksi silmäsi. Kuvittele, miltä Facebook näyttäisi ilman kuvia. Miltä tuntuisi lukea sanomalehteä, joka olisi pelkkää tekstierämaata? Kuvittele sitten yhdysvaltalainen tuotemerkki Victoria’s Secret.

Todennäköisesti mielessäsi eivät pyörähtele ainoastaan kyseisen firman fontit, design tai logo. Mielessäsi pyörähtelevät alusvaatemallit, joista olet nähnyt valokuvia. Ilman niitä mielikuvia pitsisistä enkeleistä olisi mahdotonta myydä. Yritys menestyy, koska niin moni nuori nainen haluaa kuulua tuohon tyttömäiseen ja seksiä tihkuvaan vaaleanpunaiseen kuplaan, joka on täynnä kiusauksia ja salaisuuksia. Kyse on visuaalisesta ilmeestä ja mielikuvista.

Postin teettämän tutkimuksen mukaan verkkohankintoja tehneistä henkilöistä yli 90 prosenttia pitää tärkeänä verkkokaupan valokuvia. Miksi ihmeessä kiristäisit kukkaron nyörejäsi siinä kohtaa, kun tarvitset yrityksellesi valokuvia? Kuvien arvon ymmärtää viimeistään silloin, kun niitä ei ole. Kaikkea ei pysty eikä kannata kertoa pelkällä tekstillä. Sinun ei tarvitse osata mandariinikiinaa ymmärtääksesi toisella puolella maailmaa otettua ruutua. Ihmisen silmä pystyy tulkitsemaan kuvaa sekunneissa ja sen viesti tavoittaa katsojansa tekstiä paremmin, koska vastaanottaminen ei vaadi yhtä paljon aktiivisuutta kuin sanallinen viesti.

Avaa silmäsi. Elämme maailmassa, jossa visualisointi on tämän päivän valuuttaa. Olipa bisneksesi pientä tai suurta, tarvitset ammattilaisen juuri sinulle suunnittelemia valokuvia, et epämääräisiä ja kaiken kattavia stokkikuvia. Jos haluat erottua joukosta, voit unohtaa kliiniset kuvapankkikuvat, jotka nakertavat uskottavuutesi ja ovat jopa Adoben kampanjaksi muodostunut t-paitoihin painettu vitsi.

Etenkin online-bisneksessä ammattilaisen ottamista kuvista on hyötyä. Onnistunut kuva kiinnittää ja pysäyttää asian äärelle. Valokuva täydentää ja korostaa tekstiä, brändiä tai sanomaa. Ilmaiset kuvapankkikuvat eivät kerro sinun yrityksestäsi yhtään mitään – päinvastoin. Niillä ei ole tunnearvoa sinulle eikä asiakkaallesi. Kuvapankkikuvien kohderyhmä on ääretön, toisin kuin sinun bisneksesi.

Kamera ei ota kuvia, vaan ihminen sen takana

Jos Iiro-insinööri menee kamerakauppaan maanantaiaamuna ja kuluttaa tuhansia euroja, se ei tarkoita, että hän herää tiistaina ammattikuvaajana. Valokuvaus on nimittäin jotain ihan muuta kuin luullaan. Se on lukeneisuuden, ajattelun, ideoinnin ja piirtämis- ja visualisointikyvyn yhdistelmä, jossa luodaan uutta oman persoonallisuuden kautta.

Sinä et halua palkata yritysilmeesi hoitajaksi ihmistä, joka osaa painaa nappulaa. (Tai jos haluat, voit soittaa äidilleni. Hänellä on IPhone.) Sinä haluat palkata ihmisen, jolla on kokemusta ja parempi tilannetaju kuin käkikellolla. Sellaisen tyypin, joka osaa sopeutua erilaisiin tilanteisiin ja ympäristöihin. Ihmisen, joka ei käske sinua hymyilemään vaan saa sinut nauramaan. Kuvaajan ammatillinen johdonmukaisuus ja tietämys syntyvät pääsääntöisesti keikoilla. Niillä menestyy, kun pärjää ihmisten kanssa.

Juuri nyt elämämme aikaa, jossa jokainen kameran haltija kutsuu itseään valokuvaajaksi. Kun kirjoitat Googleen hakusanat valokuvaaja Helsinki, saat eteesi noin 612 000 tulosta. Valokuvaajia on joka lähtöön. Toisilla on alalle koulutus, toisilla pelkkä kiinnostus. Toisten tekemistä ohjaa intohimo, toisten rahapino. Yksi kuvaa yrityksille, toinen yksityisille. Mutta jos osaat etsiä ilmaisesta kuvapankista kukkakuvan, osaat myös etsiä ammattikuvaajan, joka ratkaisee ongelmasi. Ole omaperäinen ja etsi kuvaaja, jonka kanssa pääsette samalle taajuudelle. Parhaassa tapauksessa teet kuvaajan kanssa diilin, joka takaa sen, että voit käyttää kuvia missä ja miten tahansa. Yhdenmukaisten ja korkeatasoisten valokuvien avulla luot vahvan pohjan yrityksesi visuaaliselle identiteetille.

Suunnittele brändikuvien ydinviesti

Jos kuvittelet, että tarvitset kotisivuillesi vain yhden kuvan itsestäsi, elät vanhassa ajassa. Sinun on aika sukeltaa syvemmälle ja miettiä tarinaa pidemmälle.

Mitkä ovat yrityksesi arvot, entä ydinviesti ja päävärit? Muista, että jokainen julkaisemasi valokuva voi joko tukea tai tehdä hallaa visiollesi. Esimerkiksi tunnistettavuus, tuttuus tai inhimillisyys kertovat siitä, että yritykseesi voi luottaa. Elämänmakuiset ja rennot kuvat kertovat siitä, että meininki on aito. Kun otat kuvien suunnittelun osaksi brändistrategiaa, olet ehkä jo askeleen edellä kilpailijaasi.

Muista, että kuva piirtyy heti tajuntaan, erottuu ja tekee asiat näkyviksi. Kuvilla on kyky tuoda esille ihmisen piilotetut tunteet ja tarpeet – synnyttää meissä (osto)halu. Jos rakastat vaaleita ja kirkkaita värejä, älä palkkaa kuvaajaa, jonka portfolio on täynnä tummanpuhuvia valokuvia. Tee suunnitelma, inspiraatiokansio ja mieti rauhassa, miltä haluat yrityksesi näyttävän ulkopuolisen silmin. Kuvittele, miltä asiakkaasta tuntuu, kun valokuvat tekevät vaikutuksen.

P.S. Jos koet, että meillä on jotain yhteistä, laita viestiä [email protected] Kuvauskonsultointi ei maksa sinulle mitään!

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some