20/09/2016

Tänään meillä on huonoja uutisia

Törkeä raiskaus, pahoinpitely, huumausainerikos, seksuaalinen hyväksikäyttö, tappo ja erityisen julma murha lähtivät oluelle. Raiskauksen uhri tapasi psykologin. Pahoinpidelty jonotti ensiavussa tunteja, yliannoksen ottaneen sydän pysähtyi putkassa, pienen tytön lapsuus tuhoutui ja ne kaksi muuta kuolivat. Poliisi ei tutkinnallisista syistä johtuen pystynyt kertomaan tapauksista sen enempää.

Soitin tutkinnanjohtajalle, joka käski soittamaan päivystäneelle palomestarille, joka käski soittamaan paloesimiehelle, joka käski soittamaan tilannekeskukseen. Jossain välissä yritin soittaa myös kuolemalle, mutta hän pyysi jättämään viestin äänimerkin jälkeen.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli vuoden 2018 tammi–kesäkuun aikana kaikkiaan 402 400 rikosta ja rikkomusta, joista henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia oli 16 800 kappaletta. Numerot eivät ole kuitenkaan koko totuus.

Totuus on nainen, joka kertoo uutistoimittajalle vuosien takaisesta pahoinpitelystä tai mies, joka avautuu rahahuolistaan sähköpostitse. Tarinoita kuunnellessani mietin usein, että miksi en opiskellut myös lakimieheksi, kääntäjäksi, tilastotieteilijäksi, professoriksi, erikoislääkäriksi, poliisiksi, terapeutiksi, elämäntaitovalmentajaksi ja miljonääriksi. Vaikka haluaisin, en pysty auttamaan haastateltaviani kuin kuuntelemalla.

Puhelinhaastattelujen, rikosuutisten ja vihapostin perusteella Suomessa voidaan huonosti. Yksi syyttää pahasta olostaan maahanmuuttajia, toinen kansanedustajia ja kolmas äitiään. Tuttavani kertoi klikkaavansa mieluusti viihdeuutisen klikkiotsikkoa, koska ei tahdo lukea enää yhdestäkään itsemurhasta. Helsingin Sanomat muistutti huhtikuussa 2015, että oman käden kautta tehdyistä elämän päätöksistä keskustellaan julkisuudessa vähemmän kuin henkirikoksista tai liikennekuolemista, vaikka ne ovat huomattavasti yleisempiä. Syitä pahaan oloon löytyy.

Yhden teorian mukaan 1990-luvun laman aikaan ei ollut niin noloa olla köyhä ja työtön, koska se oli niin yleistä. Nyt tilanne on toinen. Tuloerojen kasvu on ollut viime vuosina pääkaupunkiseudulla nopeampaa kuin muualla Suomessa, arvioi Tilastokeskuksen suunnittelija Pekka Ruotsalainen keväällä 2016 tehdyssä talous- ja hyvinvointikatsauksessa. Työttömiä, eläkeläisiä ja opiskelijoita yhdistää sekä pienituloisuus että se, että he asuvat usein vuokra-asuntoihin keskittyneillä alueilla. Akavan 31.7.2016 päivätty tilasto korkeakoulutettujen työttömyydestä on karua luettavaa, edes akateemisuus ei takaa onnea.

Rikoksia, kuolemaa ja väkivaltaa

Ei tarvitse mennä Facebookia pidemmälle huomatakseen, että jonkun nukkavieru on toisen aarre. Jouluapua -sivusto avasi hiljattain hakulomakkeensa perheiden auttamiseksi. Kaikkia ei silti ehditä auttamaan ajoissa, kaikkia ei voida pelastaa. Nimet voi lukea eilisestä lehdestä.

Yhtenä iltana kuuntelin toukokuussa vuonna 2002 ilmestyneellä hyväntekeväisyysalbumilla julkaistua kappaletta, jossa Arvi Lind kertoo, että tänään meillä on hyviä uutisia:

"Suomessa ei tänä vuonna ilmennyt yhtään perheväkivaltatapausta. Psykologit uskovat ilmiön johtuvan siitä, että ihmiset ovat ymmärtäneet relata. Jotkut uskovat myös ulkoavaruudesta käyneiden vierailijoiden lisänneen vesijohtoveteen mystistä ainetta, joka tasapainottaa ihmismielen", kappaleessa todetaan.

Harmi, että ylärivi on utopiaa. Muutaman vuoden takaisessa Nightcrawler -jännityselokuvassa Jake Gyllenhaal esittää miestä, joka alkaa kuvata öisin tapahtuvia rikoksia ja onnettomuuksia ja myy niitä Los Angelesin uutiskanaville. Mitä rajumpi tapaus, sen enemmän siitä maksetaan. Lopulta päähenkilö ikuistaa oman työparinsa kuoleman videokameran välityksellä.

Sopii muistaa, että mikään summa seteleitä ei herätä kuolleista. Tiliote ei ole yhtä kuin terveys. Jos elämä soittaa, siihen kannattaa vastata.

Kun törkeä raiskaus, pahoinpitely, huumausainerikos, seksuaalinen hyväksikäyttö, tappo ja erityisen julma murha lähtivät oluelle, heille ei tarjoiltu. Ravintolapäällikön mukaan anniskeluvastaava sai rytmihäiriön. Tapahtumalla ei ollut silminnäkijöitä, mutta poliisi lupasi tiedottaa asiasta myöhemmin.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some