01/05/2019

Erotu joukosta ja jää mieleen – Hyvän CV-kuvan resepti on yksinkertainen

Let's face it, elämme visuaalisuuden nousukautta. Vaikka anonyymi rekrytointi kuulostaa hyvältä idealta, samaan aikaan omilla kasvoilla viestiminen on entistä tärkeämpää. Jos haluat dominoida työmarkkinoilla, sinulla on oltava hyvä CV-kuva.

Olemme kiinnostuneet ihmisistä, emme kasvottomista yrityksistä. Mitä tahansa printtiä luetkaan, katsot ensimmäisenä kuvaa. Sen tehtävä on pysäyttää sinut. Jos kuvaa ei ole lainkaan, saatat menettää kiinnostuksen. Niin Tinderissä kuin työelämässä profiilikuvalla on väliä. Jokainen tietää, mitä käy kuvattomille seuranhakijoille. Sama pätee esimerkiksi LinkedInissä. Vai kuinka uskottavana pidät asiantuntijaa, jonka profiilissa on pelkkä esikatselukuva?

"Kuva ois kiva" päti jo 1990-luvun kirjeenvaihtokavereita etsittäessä. Nykyään ei edes tarvitse kehittää filmirullia eikä jonottaa Tunnin Kuvaan. Selfien saa näytölleen muutamassa sekunnissa. Jos kuitenkin tavoittelet paalupaikkaa tällä vaikuttajien, henkilöbrändien ja Instagram-tähtien aikakaudella, kännykkään kannattaa näppäillä ammattikuvaajan numero.

Jaoin hiljattain Helsingin Sanomiin muutaman tärpin, joilla omat CV-kuvat saa hiottua kuntoon. Aikaisemmin olen myös kirjoittanut, miten ansioluettelokuvaa varten kannattaa pukeutua. Tällä kertaa paljastan esimerkkien avulla omat TOP 5 vinkkiä siihen, miten saat profiilikuvat, jotka pysäyttävät katsojan. Nämä graafikko Anna Haggrénin some- ja yrityskäyttöön käyttöön otetut edustuskuvat syntyivät nopeasti, helposti ja vaivattomasti tarkkaan valitun kuvausympäristön ja otollisen sään ansiosta.

1. Älä ole tylsä.

Luonnollinen nauru toimii aina.

Jos et ole kauluspaita pönöttäjä, älä kuvauta itseäsi valkoista taustaa vasten studiossa. Sellainen CV-kuva on jo kaikilla muilla. Miksi lähtisit lampaana mukaan? Erotu tapetista, kokeile jotain ihan muuta. Jos päässäsi ei ole yhtäkään ideaa, ulkoista ajattelu kuvaajalle. Hän on olemassa sitä varten.

2. Hyödynnä värejä.

Uskoisitko, että tämä kuva on otettu rappukäytävän edessä?

Jos kuvaustyylini on sinulle jo entuudestaan tuttu, tiedät miksi puhun värien puolesta. Punatut huulet ja raikkaat valokuvat toimivat niin aikakauslehdessä kuin CV-kuvassa. Värien psykologia on maailma, johon kannattaa tutustua. Väri on aina myös viesti.

3. Riko sääntöjä.

Mistä haluat tulla muistetuksi? Mieti sitä.

Sanoiko joku, että ammattimaisessa profiilikuvassa ei voi esiintyä koiran tai skeittilaudan kanssa? Älä nyt ihmeessä usko kaikkea kuulemaasi. Ei ole olemassa mitään yhtä ja oikeaa vastausta siihen, millainen on "oikea" CV-kuva. Kaikista oleellisinta on se, että kuva edustaa sinua ja kertoo, kuka olet. Jos haet töitä eläinlääkäriasemalta ja pidät kuvassa sylissä hermeliinikania, olet jo paljon pidemmällä rekrytoinnissa kuin se hakija, jonka ansioluettelo muistutti tekstierämaata. Kuvan rajauksella saa ja pitää leikkiä. Kunhan muistat, että sinä näyttelet pääroolia.

4. Luo kontakti.

Ensivaikutelma luodaan hetkessä.

Kun puhutaan LinkedIn-profiilikuvasta tai CV-kuvasta, kameraan kannattaa katsoa. Et käännä katsettasi toisaalle käteltäessä, joten miksi tekisit sen digitaalisessa työnhaussa? Huolehdi siitä, että sinulla on arkistossasi edes yksi otos, jossa katse on kohti kameraa. Silmiin katsominen on aina muodissa, eikä se tapa vanhene koskaan.

5. Unohda pönöttäminen.

Näytä, kuka olet.

Liian tosissaan oleminen voi olla huvittavaa. Ylös asti napitetut kauluspaidat, rolexit ranteessa ja vakavailmeiset studiokuvat aiheuttavat huvittuneisuutta – ainakin itselleni. Siksi en ota sellaisia kuvia. Muun muassa paikallislehdet ovat pullollaan epäonnistuneita pönötyskuvia, joissa vaivautuneet ihmisparat tuijottavat väkinäisen hymyn säestyksellä kameraan. Mitä tahansa kuvia itsestäsi otatat, älä hyvä ihminen pönötä niissä. Jos pönötät tahtomattasi, vaihda kuvaajaa.

6. Päivitä CV-kuva riittävän usein

Trendit muuttuvat siinä missä ulkonäkösikin. Muista, että 10 vuoden takainen CV-kuva on jo liian vanha. Valitettavasti edustuskuvillakin on parasta ennen -päiväys. Valokuvaajan luona kannattaa vierailla vuosittain.


Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some