1.5.2019

Erotu joukosta ja jää mieleen – Hyvän CV-kuvan resepti on yksinkertainen

Let's face it, elämme visuaalisuuden nousukautta. Vaikka anonyymi rekrytointi kuulostaa hyvältä idealta, samaan aikaan omilla kasvoilla viestiminen on entistä tärkeämpää. Jos haluat dominoida työmarkkinoilla, sinulla on oltava hyvä CV-kuva.

Olemme kiinnostuneet ihmisistä, emme kasvottomista yrityksistä. Mitä tahansa printtiä luetkaan, katsot ensimmäisenä kuvaa. Sen tehtävä on pysäyttää sinut. Jos kuvaa ei ole lainkaan, saatat menettää kiinnostuksen. Niin Tinderissä kuin työelämässä profiilikuvalla on väliä. Jokainen tietää, mitä käy kuvattomille seuranhakijoille. Sama pätee esimerkiksi LinkedInissä. Vai kuinka uskottavana pidät asiantuntijaa, jonka profiilissa on pelkkä esikatselukuva?

"Kuva ois kiva" päti jo 1990-luvun kirjeenvaihtokavereita etsittäessä. Nykyään ei edes tarvitse kehittää filmirullia eikä jonottaa Tunnin Kuvaan. Selfien saa näytölleen muutamassa sekunnissa. Jos kuitenkin tavoittelet paalupaikkaa tällä vaikuttajien, henkilöbrändien ja Instagram-tähtien aikakaudella, kännykkään kannattaa näppäillä ammattikuvaajan numero.

Jaoin hiljattain Helsingin Sanomiin muutaman tärpin, joilla omat CV-kuvat saa hiottua kuntoon. Aikaisemmin olen myös kirjoittanut, miten ansioluettelokuvaa varten kannattaa pukeutua. Tällä kertaa paljastan esimerkkien avulla omat TOP 5 vinkkiä siihen, miten saat profiilikuvat, jotka pysäyttävät katsojan. Nämä graafikko Anna Haggrénin some- ja yrityskäyttöön käyttöön otetut edustuskuvat syntyivät nopeasti, helposti ja vaivattomasti tarkkaan valitun kuvausympäristön ja otollisen sään ansiosta.

1. Älä ole tylsä.

Luonnollinen nauru toimii aina.

Jos et ole kauluspaita pönöttäjä, älä kuvauta itseäsi valkoista taustaa vasten studiossa. Sellainen CV-kuva on jo kaikilla muilla. Miksi lähtisit lampaana mukaan? Erotu tapetista, kokeile jotain ihan muuta. Jos päässäsi ei ole yhtäkään ideaa, ulkoista ajattelu kuvaajalle. Hän on olemassa sitä varten.

2. Hyödynnä värejä.

Uskoisitko, että tämä kuva on otettu rappukäytävän edessä?

Jos kuvaustyylini on sinulle jo entuudestaan tuttu, tiedät miksi puhun värien puolesta. Punatut huulet ja raikkaat valokuvat toimivat niin aikakauslehdessä kuin CV-kuvassa. Värien psykologia on maailma, johon kannattaa tutustua. Väri on aina myös viesti.

3. Riko sääntöjä.

Mistä haluat tulla muistetuksi? Mieti sitä.

Sanoiko joku, että ammattimaisessa profiilikuvassa ei voi esiintyä koiran tai skeittilaudan kanssa? Älä nyt ihmeessä usko kaikkea kuulemaasi. Ei ole olemassa mitään yhtä ja oikeaa vastausta siihen, millainen on "oikea" CV-kuva. Kaikista oleellisinta on se, että kuva edustaa sinua ja kertoo, kuka olet. Jos haet töitä eläinlääkäriasemalta ja pidät kuvassa sylissä hermeliinikania, olet jo paljon pidemmällä rekrytoinnissa kuin se hakija, jonka ansioluettelo muistutti tekstierämaata. Kuvan rajauksella saa ja pitää leikkiä. Kunhan muistat, että sinä näyttelet pääroolia.

4. Luo kontakti.

Ensivaikutelma luodaan hetkessä.

Kun puhutaan LinkedIn-profiilikuvasta tai CV-kuvasta, kameraan kannattaa katsoa. Et käännä katsettasi toisaalle käteltäessä, joten miksi tekisit sen digitaalisessa työnhaussa? Huolehdi siitä, että sinulla on arkistossasi edes yksi otos, jossa katse on kohti kameraa. Silmiin katsominen on aina muodissa, eikä se tapa vanhene koskaan.

5. Unohda pönöttäminen.

Näytä, kuka olet.

Liian tosissaan oleminen voi olla huvittavaa. Ylös asti napitetut kauluspaidat, rolexit ranteessa ja vakavailmeiset studiokuvat aiheuttavat huvittuneisuutta – ainakin itselleni. Siksi en ota sellaisia kuvia. Muun muassa paikallislehdet ovat pullollaan epäonnistuneita pönötyskuvia, joissa vaivautuneet ihmisparat tuijottavat väkinäisen hymyn säestyksellä kameraan. Mitä tahansa kuvia itsestäsi otatat, älä hyvä ihminen pönötä niissä. Jos pönötät tahtomattasi, vaihda kuvaajaa.

6. Päivitä CV-kuva riittävän usein

Trendit muuttuvat siinä missä ulkonäkösikin. Muista, että 10 vuoden takainen CV-kuva on jo liian vanha. Valitettavasti edustuskuvillakin on parasta ennen -päiväys. Valokuvaajan luona kannattaa vierailla vuosittain.


Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
"Me tarvitaan vain yksi kuva" – Sosiaalinen media voi olla firmasi tärkein markkinointikanava, miksi siis vähättelet sitä?

Saan toisinaan yhteydenottoja, jotka eivät johda mihinkään. Sellaiset puhelut ja sähköpostit alkavat yleensä sanoin: "Me tarvitaan vain yksi hyvä kuva." Toinen usein kuultu klassikkolause on: "Se kuva tulee vain sosiaaliseen mediaan." Ikään kuin julkaisu sosiaalisessa mediassa olisi jotenkin vähäpätöisempi asia kuin julkaisu vaikkapa firman mainoslehtisessä. Mitäpä luulet, kummalla on suurempi kohdeyleisö Sara Siepin Instagram-tilillä vai […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
Haluatko päästä Google-haussa ensimmäiselle sivulle? Näin hakukoneoptimointi parantaa tekstisi löydettävyyttä

Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) edesauttaa kohderyhmääsi löytämään artikkelisi. Hyvin toimitettu ja hakukoneoptimoitu teksti palvelee sekä tekstin julkaisijaa että lukijaa. Tästä tekstistä löydät perusteluita sille, miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää. Olitpa sitten yrittäjä, joka toivoo nettisivuilleen lisää kävijöitä tai mediatalon esihenkilö, joka haluaa lisätä pitkäikäisten ja ajattomien verkkojuttujen määrää, hakukoneoptimoinnin merkitystä ei kannata väheksyä. Kun […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
Mika ”Haukikoira” Vornanen on entinen puhelinasentaja, josta tuli suosittu kalastusopas

Juttunäyte: Mika ”Haukikoira” Vornanen tunnetaan kalastuspiireissä miehenä, jonka intohimoihin lukeutuu suurhauen kalastus. Kalastusoppaan kyytiin päätyy kaikenlaisia ihmisiä julkkiksista polttariporukoihin. Tämä juttu on julkaistu alun perin Hymy-lehdessä 10/2020. Kun kalastusopas Mika ”Haukikoira” Vornanen nostaa merestä päivän ensimmäisen ahvenensa, hän hymyilee kuin pikkupoika. Saaliin koolla tai lajilla ei ole hänelle suurta merkitystä. Ilme pysyy yhtä onnellisena eväkkäästä […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  [email protected]
  +358503644480 
  Orvokkitie 15 B
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram