22/07/2020

CV-kuvaus miljöössä ja syy, miksi se kannattaa hoitaa kesällä

Valokuvaaja Harry Benson toteaa Shoot first -nimisessä dokumentissa suunnilleen näin: "Jos haluaa tehdä jostakin mautonta, kannattaa mennä studioon. Siellä voi ottaa uusintoja loputtomasti – saman kuvan voi ottaa viisi minuuttia tai vaikka viisi vuotta myöhemmin."

Tuo toteamus palaa mieleeni usein silloin, kun kuvaan miljöössä – eli lähes jokaisella keikalla. Koska olen kuvannut työkseni jo vuodesta 2009 lähtien, olen tähän mennessä oppinut jotain niin valosta kuin ihmisistä. Kun kuvaa erilaisissa lokaatioissa kodeista työpaikkoihin ja maatiloilta metsiin, oppii rakastamaan sattumaa. Sitä, että kaikkea ei voi hallita koko aikaa. Kuvaan voi koska tahansa eksyä koira tai lokki voi varastaa kuvattavan kädestä jäätelön. Se on elämää.

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt, mutta valokuvaajalle ajanjakso on yleensä kannattava sesonki. Ihmiset heräävät horroksesta ja valmistautuvat syksyyn. Monelle se tarkoittaa työnhakua.

Räätälöity miljöö, parempi sää

Jos haluaa olla kaukaa viisas, CV-kuvaus kannattaa hoitaa alta pois jo ennen syyskuun työkiireitä. Kesä on otollisempi aika myös sen kannalta, että sinun ei tarvitse palella ulkona kauluspaita päällä. Tarvittaessa voit vaihtaa bleiserin tai pikkutakin lennosta. Talvella valoa on vähemmän, eikä pakkasessa paleltunut nenä näytä edustuskuvissa kivalta.

Mikäli tilastoihin on uskominen, heinäkuu on Suomessa vuoden sateisin kuukausi. Siitä huolimatta pitkäkestoisempia sadepäiviä on enemmän syksyllä ja talvella. Ammattikuvaajan runko kestää pienen tihkusateen tai kuuron, mutta ei koko päivän kestävää räntäsadetta. Hyvällä tuurilla kuvaaja löytää kesällä sellaisen paikan, jonka sadepilvet kiertävät kaukaa. Nimimerkillä, kokemusta on...

Monet kuvittelevat, että aurinkoinen sää on paras kuvaussää. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Itse asiassa puolipilvinen tai pilvinen sää on valon kannalta huomattavasti mukavampi vaihtoehto. Kenenkään ei tarvitse siristellä silmiä, valo on tasaisempaa ja jyrkät kontrastit valon ja varjon välillä katoavat.

CV-kuvauksen voi järjestää täysin räätälöidysti sen mukaan, kuka olet ja millaista työtä olet hakemassa. Jos rakastat luontoa ja merta, miljööksi on turha ehdottaa Itä-Pasilan urbaania betonimiljöötä. Mikäli rekrytoijalla on vastassa monta yhtä tasaista kandidaattia, persoonallisella CV-kuvalla voi tehdä vaikutuksen tai jättää muistijäljen. Studiossa valkoista taustaa vasten kuvatut pönötyskuvat tai peiliselfiet eivät välttämättä ole paras vaihtoehto niille, jotka haluavat erottua joukosta.

Mitä Bensoniin tulee, hänen sanomisiinsa on syytä uskoa. Etenkin, jos pidät kuvauksista, jotka eivät noudata valmista käsikirjoitusta tai liukuhihnamaista suorittamista. CV-kuvaus miljöössä on parhaimmillaan kuin tunnin kestävä elämysmatka, jossa kaksi ihmistä kohtaavat niin, että siitä syntyy kuvia, joilla on merkitys.

Mietitkö, miten CV-kuvaukseen kannattaa pukeutua? Lue aikaisempi kirjoitukseni aiheesta, niin tiedät, miten voit valmistautua kuvaukseen.

Tiivistäen:

 • Kesällä valoa on enemmän.
 • Kesällä voit vaihtaa asukokonaisuuksia lennossa niin, ettet jäädy.
 • Lomalla olet rentoutuneempi, ja saat varaslähdön syksyyn.
CV-kuvaus miljöössä, alk. 390€

Ota yhteyttä ja kerro kuvaustarpeistasi!

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Tällainen on hyvä valmistujaiskuva

Miltä näyttää onnistunut valmistujaiskuva? Lyhyesti: Sellaiselta, jota jaksaa katsoa piirongin päältä vielä vuosikymmentenkin päästä. Oma ylioppilaskuvani on kauhuesimerkki kuvasta, jota en muistele lämmöllä. Vuonna 2006 maailma näytti toisenlaiselta kuin nykyään, eikä kauppakeskusstudioissa ollut mitään ihmeellistä. Kävelit vain sisään ja odotit, kun tuntematon setäkuvaaja teki työtään. Siinä ei kulunut aikaa eikä purukumia. Kun nyt katson valmistujaiskuvaani, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Näin syntyy onnistunut henkilökuva miljöössä

Hyvä henkilökuva on mielestäni sellainen, jota on mahdoton ottaa uudestaan. Siksi miljöö tarjoaa valokuvaajalle huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kuin staattinen studiotila, jossa saman kuvan voi ottaa uudestaan kerta toisensa jälkeen. Kun kuvaan studion ulkopuolella, jätän enemmän tilaa improvisoinnille, yllätyksille ja ennen kaikkea luovuudelle. Joskus se tarkoittaa sitä, että kuvan taustalle kävelee ohikulkijan koira. Joskus sitä, että […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some