20/09/2016

Tänään meillä on huonoja uutisia

Törkeä raiskaus, pahoinpitely, huumausainerikos, seksuaalinen hyväksikäyttö, tappo ja erityisen julma murha lähtivät oluelle. Raiskauksen uhri tapasi psykologin. Pahoinpidelty jonotti ensiavussa tunteja, yliannoksen ottaneen sydän pysähtyi putkassa, pienen tytön lapsuus tuhoutui ja ne kaksi muuta kuolivat. Poliisi ei tutkinnallisista syistä johtuen pystynyt kertomaan tapauksista sen enempää.

Soitin tutkinnanjohtajalle, joka käski soittamaan päivystäneelle palomestarille, joka käski soittamaan paloesimiehelle, joka käski soittamaan tilannekeskukseen. Jossain välissä yritin soittaa myös kuolemalle, mutta hän pyysi jättämään viestin äänimerkin jälkeen.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli vuoden 2018 tammi–kesäkuun aikana kaikkiaan 402 400 rikosta ja rikkomusta, joista henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia oli 16 800 kappaletta. Numerot eivät ole kuitenkaan koko totuus.

Totuus on nainen, joka kertoo uutistoimittajalle vuosien takaisesta pahoinpitelystä tai mies, joka avautuu rahahuolistaan sähköpostitse. Tarinoita kuunnellessani mietin usein, että miksi en opiskellut myös lakimieheksi, kääntäjäksi, tilastotieteilijäksi, professoriksi, erikoislääkäriksi, poliisiksi, terapeutiksi, elämäntaitovalmentajaksi ja miljonääriksi. Vaikka haluaisin, en pysty auttamaan haastateltaviani kuin kuuntelemalla.

Puhelinhaastattelujen, rikosuutisten ja vihapostin perusteella Suomessa voidaan huonosti. Yksi syyttää pahasta olostaan maahanmuuttajia, toinen kansanedustajia ja kolmas äitiään. Tuttavani kertoi klikkaavansa mieluusti viihdeuutisen klikkiotsikkoa, koska ei tahdo lukea enää yhdestäkään itsemurhasta. Helsingin Sanomat muistutti huhtikuussa 2015, että oman käden kautta tehdyistä elämän päätöksistä keskustellaan julkisuudessa vähemmän kuin henkirikoksista tai liikennekuolemista, vaikka ne ovat huomattavasti yleisempiä. Syitä pahaan oloon löytyy.

Yhden teorian mukaan 1990-luvun laman aikaan ei ollut niin noloa olla köyhä ja työtön, koska se oli niin yleistä. Nyt tilanne on toinen. Tuloerojen kasvu on ollut viime vuosina pääkaupunkiseudulla nopeampaa kuin muualla Suomessa, arvioi Tilastokeskuksen suunnittelija Pekka Ruotsalainen keväällä 2016 tehdyssä talous- ja hyvinvointikatsauksessa. Työttömiä, eläkeläisiä ja opiskelijoita yhdistää sekä pienituloisuus että se, että he asuvat usein vuokra-asuntoihin keskittyneillä alueilla. Akavan 31.7.2016 päivätty tilasto korkeakoulutettujen työttömyydestä on karua luettavaa, edes akateemisuus ei takaa onnea.

Rikoksia, kuolemaa ja väkivaltaa

Ei tarvitse mennä Facebookia pidemmälle huomatakseen, että jonkun nukkavieru on toisen aarre. Jouluapua -sivusto avasi hiljattain hakulomakkeensa perheiden auttamiseksi. Kaikkia ei silti ehditä auttamaan ajoissa, kaikkia ei voida pelastaa. Nimet voi lukea eilisestä lehdestä.

Yhtenä iltana kuuntelin toukokuussa vuonna 2002 ilmestyneellä hyväntekeväisyysalbumilla julkaistua kappaletta, jossa Arvi Lind kertoo, että tänään meillä on hyviä uutisia:

"Suomessa ei tänä vuonna ilmennyt yhtään perheväkivaltatapausta. Psykologit uskovat ilmiön johtuvan siitä, että ihmiset ovat ymmärtäneet relata. Jotkut uskovat myös ulkoavaruudesta käyneiden vierailijoiden lisänneen vesijohtoveteen mystistä ainetta, joka tasapainottaa ihmismielen", kappaleessa todetaan.

Harmi, että ylärivi on utopiaa. Muutaman vuoden takaisessa Nightcrawler -jännityselokuvassa Jake Gyllenhaal esittää miestä, joka alkaa kuvata öisin tapahtuvia rikoksia ja onnettomuuksia ja myy niitä Los Angelesin uutiskanaville. Mitä rajumpi tapaus, sen enemmän siitä maksetaan. Lopulta päähenkilö ikuistaa oman työparinsa kuoleman videokameran välityksellä.

Sopii muistaa, että mikään summa seteleitä ei herätä kuolleista. Tiliote ei ole yhtä kuin terveys. Jos elämä soittaa, siihen kannattaa vastata.

Kun törkeä raiskaus, pahoinpitely, huumausainerikos, seksuaalinen hyväksikäyttö, tappo ja erityisen julma murha lähtivät oluelle, heille ei tarjoiltu. Ravintolapäällikön mukaan anniskeluvastaava sai rytmihäiriön. Tapahtumalla ei ollut silminnäkijöitä, mutta poliisi lupasi tiedottaa asiasta myöhemmin.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Kennelliitto palkitsi kasvattajan, joka tuottaa maailmaan sairaina syntyviä koiranpentuja

Mopsikasvattaja Nina Suorsa palkittiin tammikuussa Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla, joka on kuin tuulahdus menneisyydestä. Tiedätkö, miltä mopsista tuntuu vetää henkeä ennen sierainten avarrusleikkausta? Toisin kuin normaalikuonoiset koirat, monet brakykefaaliset eli lyhytkuonoiset koirat eivät yritä päästä leikkauksen jälkeen hengitysputkesta eroon. Päinvastoin, ne viihtyvät putki suussa. Silloin nämä koirat saavat elämänsä ensimmäistä kertaa kunnolla happea. Jos haluat demonstroida mopsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koirista Itä-Helsinkiin – Tällainen oli yrittäjän vuoteni 2023

Palttiarallaa vuosi sitten julkaisin Koira haudattuna -projektistani maistiaiskuvia, joiden myötä käynnistyi loputtomalta tuntuva lumipalloefekti. Pallo vyöryy edelleen hitaasti eteenpäin ja kasvaa kerros kerrokselta suuremmaksi. Se tarkoittaa muutosta. Jos kuluneelle vuodelle pitäisi antaa nimi, se olisi Hundkarusellen. Vaikka kuluneet 356 päivää ovat sisältäneet lukuisia epämukavia hetkiä, en vaihtaisi tätä vyyhtiä pois. En jättäisi kuvaamatta niitä kuvia, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koira haudattuna -podcast etsii mainostajia kolmannelle kaudelle, haluatko mukaan?

Wuh, huh! Etsin mainostajia Suomen kuunnelluimmalle koirapodcastille. Haluatko lisätä yrityksesi tunnettuutta koiraihmisten keskuudessa tai kertoa uudesta tuotteesta podcastin kuuntelijoille? Lue lisää, mistä oikein on kyse. Koira haudattuna on koiramaailman epäkohtiin keskittyvä podcast, jonka toimittamisen aloitin tämän vuoden tammikuussa. Podcast syntyi eräänlaisena sivutuotteena samaa nimeä kantavalle apurahaprojektille, jonka lopputulos julkaistiin kesällä osoitteessa www.koirahaudattuna.fi Ensimmäiset Koira haudattuna […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä