28/02/2019

10 syytä, miksi me kaikki tarvitsemme luovuutta

Luovuutta voi ruokkia, sitä voi rakastaa tai kohdella kaltoin. Mitä tahansa titteliä elämässä käytätkään, sinäkin tarvitset arjessasi luovuutta. Luovuus ei ole ominaisuus, joka siunaantuu vain harvoille ja valituille. Meissä kaikissa on sitä, mutta vain osa meistä ymmärtää valjastaa sen käyttöönsä.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen heti paikalla tutustumaan Saku Tuomisen Luova järkevyys ja Juha T. Hakalan Luova laiskuus -opuksiin. Nuo kirjat ovat sellaisia, jotka ahmaisee hetkessä. Luovuus on käsite, josta puhutaan paljon. Wikipedia määrittelee sen seuraavasti:

"Luovuus on ihmisen kykyä tuottaa uutta. Luova prosessi voi olla ainakin osittain tiedostamaton. Luovuuden tekijöihin on liitetty ennen kaikkea omaperäisyys, esteettinen harmonia, uutuus, epätavallisuus ja nerokkuus. Luovuuden tuotoksia voivat olla esimerkiksi matemaattisen ongelman ratkaisut, keksinnöt, kemiallisen prosessin löydökset, teokset kuten musiikkikappaleet, runot tai maalaukset, uudet filosofiset tai uskonnolliset systeemit, uudet ajattelutavat sosiaalisten ongelmien alalta, uudet tavat hoitaa sairauksia, tai luovat keinot muiden hallitsemiseksi." 

Aikuisten maailmassa meidät yleensä lokeroidaan laatikoihin. Meiltä vaaditaan faktoja,  edellytetään järkeä ja odotetaan loogista ajattelua. Meidät kasvatetaan totuttuihin kaavoihin ilman niiden kyseenalaistamista. Näin meillä on aina ennenkin tehty, tiedäthän. Mutta elämä ilman luovuutta on kuin autiomaa, jossa leijailee yksinäinen risupallo. Sinä ja minä tarvitsemme luovuutta monesta eri syystä. Tässä niistä muutama.

Vapaus ruokkii luovuutta

1. Olet askeleen edellä muita. Jos teet kaiken aina samalla tavalla kuin ennen, mikään ei muutu eikä kehity. Ilman eri tavalla tekemistä meillä olisi paljon vähemmän innovaatioita.

2. Mielesi pysyy virkeänä. Luova ihminen pysyy uteliaana elämälle ja etsii erilaisia polkuja. Kun kokeilee uusia asioita, ei jämähdä paikoilleen kuin kieli katutolppaan talvipakkasella. George Lois on todennut osuvasti, että: "Luova teko, vakiintuneen tavan korvaaminen omaperäisyydellä, voittaa viime kädessä kaiken."

3. Saat toteuttaa itseäsi. Kaikessa työssä tarvitaan luovuutta. Jos kiistät, voit luovuttaa pestisi robotille tai koneelle. Ihmisen tehtävä ei ole olla kone. Odotan innolla, milloin tämä havaitaan niissä työpaikoissa, jotka ovat luovuuden hautausmaita.

4. Muistat ihmetellä. Elämä ilman ihmettelyä on tylsää. Kuten Tuominen kirjassaan sanoo, "entä jos tai mikset kukaan" -alkuiset kysymykset ovat aivan nerokkaita välineitä. Älä kadota sisäistä lastasi, hänellä on pää täynnä kysymyksiä. Veikkaan, että moni yritys on syntynyt ihmettelyn seurauksena.

5. Pysyt mukana muuttuvassa maailmassa, jossa tarvitaan yritteliäisyyttä, ketterää mieltä ja ennen kaikkea mielikuvitusta. Kun pari vuotta sitten metsästin unelmieni työpaikkaa sellaista löytämättä, päätin luoda sen itse. Nyt valokuvaan, kirjoitan ja kirppismuusailen työkseni.

6. Valjastat alitajunnan käyttöösi. Luovuutta ei voi pakottaa. Se tulee luoksesi pitkillä kävelylenkeillä, unissa, uima-altaassa tai saunassa. Yleensä juuri silloin, kun aivosi haukkaavat happea. Luovaa luuhailemista kannattaa harrastaa säännöllisesti, sillä siinä piilee ideoiden ydin.

7. Stressaat vähemmän. Mitä enemmän annat tilaa luovuudelle, sen enemmän saat takaisin. Piirrä, maalaa, lue kirjoja, kuuntele podcasteja ja taistele ahdistusta vastaan. Kirkas ja virkeä mieli on työkalu, jolla tehdään taikoja.

8. Olet rohkeampi. Uskallat toimia ja tehdä asioita. Kun muut jahkailevat ja köllöttelevät mukavuusalueella, luovat ihmiset menevät ja tekevät ajattelematta liikaa riskejä. Päätöksenteko käy nopeammin, kun ei juutu eilispäivään.

9. Keksit asioita ja innostut niistä. Päähäsi juolahtaa ideoita ja ratkaiset ongelmia. Tuomisen mukaan tv-kanava HBO on todennut: "Etsimme kaiken aikaa uusia kielekkeitä, joilta voisimme hypätä alas." Siinä vasta jotakin.

10. Erotut tapetista. Kun ajattelet omintakeisesti, näet asioita, joille muut ovat sokeita. Menet sinne, minne kukaan muu ei ole vielä kävellyt. Seuraat sydäntäsi etkä organisaatiokaaviota. Unohdat prosessit ja luotat intuitioon.

Lopuksi lainaus Steve Jobsilta, yhdeltä suosikeistani:

"Luovuus on asioiden yhdistämistä. Jos kysyt luovalta ihmiseltä, miten tämä keksi tehdä sen mitä ikinä keksikin, hänelle tulee usein syyllinen olo, koska hän ei tiedä. Hän vain teki jotain."

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Kennelliitto palkitsi kasvattajan, joka tuottaa maailmaan sairaina syntyviä koiranpentuja

Mopsikasvattaja Nina Suorsa palkittiin tammikuussa Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla, joka on kuin tuulahdus menneisyydestä. Tiedätkö, miltä mopsista tuntuu vetää henkeä ennen sierainten avarrusleikkausta? Toisin kuin normaalikuonoiset koirat, monet brakykefaaliset eli lyhytkuonoiset koirat eivät yritä päästä leikkauksen jälkeen hengitysputkesta eroon. Päinvastoin, ne viihtyvät putki suussa. Silloin nämä koirat saavat elämänsä ensimmäistä kertaa kunnolla happea. Jos haluat demonstroida mopsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koirista Itä-Helsinkiin – Tällainen oli yrittäjän vuoteni 2023

Palttiarallaa vuosi sitten julkaisin Koira haudattuna -projektistani maistiaiskuvia, joiden myötä käynnistyi loputtomalta tuntuva lumipalloefekti. Pallo vyöryy edelleen hitaasti eteenpäin ja kasvaa kerros kerrokselta suuremmaksi. Se tarkoittaa muutosta. Jos kuluneelle vuodelle pitäisi antaa nimi, se olisi Hundkarusellen. Vaikka kuluneet 356 päivää ovat sisältäneet lukuisia epämukavia hetkiä, en vaihtaisi tätä vyyhtiä pois. En jättäisi kuvaamatta niitä kuvia, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koira haudattuna -podcast etsii mainostajia kolmannelle kaudelle, haluatko mukaan?

Wuh, huh! Etsin mainostajia Suomen kuunnelluimmalle koirapodcastille. Haluatko lisätä yrityksesi tunnettuutta koiraihmisten keskuudessa tai kertoa uudesta tuotteesta podcastin kuuntelijoille? Lue lisää, mistä oikein on kyse. Koira haudattuna on koiramaailman epäkohtiin keskittyvä podcast, jonka toimittamisen aloitin tämän vuoden tammikuussa. Podcast syntyi eräänlaisena sivutuotteena samaa nimeä kantavalle apurahaprojektille, jonka lopputulos julkaistiin kesällä osoitteessa www.koirahaudattuna.fi Ensimmäiset Koira haudattuna […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä