28/02/2019

10 syytä, miksi me kaikki tarvitsemme luovuutta

Luovuutta voi ruokkia, sitä voi rakastaa tai kohdella kaltoin. Mitä tahansa titteliä elämässä käytätkään, sinäkin tarvitset arjessasi luovuutta. Luovuus ei ole ominaisuus, joka siunaantuu vain harvoille ja valituille. Meissä kaikissa on sitä, mutta vain osa meistä ymmärtää valjastaa sen käyttöönsä.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen heti paikalla tutustumaan Saku Tuomisen Luova järkevyys ja Juha T. Hakalan Luova laiskuus -opuksiin. Nuo kirjat ovat sellaisia, jotka ahmaisee hetkessä. Luovuus on käsite, josta puhutaan paljon. Wikipedia määrittelee sen seuraavasti:

"Luovuus on ihmisen kykyä tuottaa uutta. Luova prosessi voi olla ainakin osittain tiedostamaton. Luovuuden tekijöihin on liitetty ennen kaikkea omaperäisyys, esteettinen harmonia, uutuus, epätavallisuus ja nerokkuus. Luovuuden tuotoksia voivat olla esimerkiksi matemaattisen ongelman ratkaisut, keksinnöt, kemiallisen prosessin löydökset, teokset kuten musiikkikappaleet, runot tai maalaukset, uudet filosofiset tai uskonnolliset systeemit, uudet ajattelutavat sosiaalisten ongelmien alalta, uudet tavat hoitaa sairauksia, tai luovat keinot muiden hallitsemiseksi." 

Aikuisten maailmassa meidät yleensä lokeroidaan laatikoihin. Meiltä vaaditaan faktoja,  edellytetään järkeä ja odotetaan loogista ajattelua. Meidät kasvatetaan totuttuihin kaavoihin ilman niiden kyseenalaistamista. Näin meillä on aina ennenkin tehty, tiedäthän. Mutta elämä ilman luovuutta on kuin autiomaa, jossa leijailee yksinäinen risupallo. Sinä ja minä tarvitsemme luovuutta monesta eri syystä. Tässä niistä muutama.

Vapaus ruokkii luovuutta

1. Olet askeleen edellä muita. Jos teet kaiken aina samalla tavalla kuin ennen, mikään ei muutu eikä kehity. Ilman eri tavalla tekemistä meillä olisi paljon vähemmän innovaatioita.

2. Mielesi pysyy virkeänä. Luova ihminen pysyy uteliaana elämälle ja etsii erilaisia polkuja. Kun kokeilee uusia asioita, ei jämähdä paikoilleen kuin kieli katutolppaan talvipakkasella. George Lois on todennut osuvasti, että: "Luova teko, vakiintuneen tavan korvaaminen omaperäisyydellä, voittaa viime kädessä kaiken."

3. Saat toteuttaa itseäsi. Kaikessa työssä tarvitaan luovuutta. Jos kiistät, voit luovuttaa pestisi robotille tai koneelle. Ihmisen tehtävä ei ole olla kone. Odotan innolla, milloin tämä havaitaan niissä työpaikoissa, jotka ovat luovuuden hautausmaita.

4. Muistat ihmetellä. Elämä ilman ihmettelyä on tylsää. Kuten Tuominen kirjassaan sanoo, "entä jos tai mikset kukaan" -alkuiset kysymykset ovat aivan nerokkaita välineitä. Älä kadota sisäistä lastasi, hänellä on pää täynnä kysymyksiä. Veikkaan, että moni yritys on syntynyt ihmettelyn seurauksena.

5. Pysyt mukana muuttuvassa maailmassa, jossa tarvitaan yritteliäisyyttä, ketterää mieltä ja ennen kaikkea mielikuvitusta. Kun pari vuotta sitten metsästin unelmieni työpaikkaa sellaista löytämättä, päätin luoda sen itse. Nyt valokuvaan, kirjoitan ja kirppismuusailen työkseni.

6. Valjastat alitajunnan käyttöösi. Luovuutta ei voi pakottaa. Se tulee luoksesi pitkillä kävelylenkeillä, unissa, uima-altaassa tai saunassa. Yleensä juuri silloin, kun aivosi haukkaavat happea. Luovaa luuhailemista kannattaa harrastaa säännöllisesti, sillä siinä piilee ideoiden ydin.

7. Stressaat vähemmän. Mitä enemmän annat tilaa luovuudelle, sen enemmän saat takaisin. Piirrä, maalaa, lue kirjoja, kuuntele podcasteja ja taistele ahdistusta vastaan. Kirkas ja virkeä mieli on työkalu, jolla tehdään taikoja.

8. Olet rohkeampi. Uskallat toimia ja tehdä asioita. Kun muut jahkailevat ja köllöttelevät mukavuusalueella, luovat ihmiset menevät ja tekevät ajattelematta liikaa riskejä. Päätöksenteko käy nopeammin, kun ei juutu eilispäivään.

9. Keksit asioita ja innostut niistä. Päähäsi juolahtaa ideoita ja ratkaiset ongelmia. Tuomisen mukaan tv-kanava HBO on todennut: "Etsimme kaiken aikaa uusia kielekkeitä, joilta voisimme hypätä alas." Siinä vasta jotakin.

10. Erotut tapetista. Kun ajattelet omintakeisesti, näet asioita, joille muut ovat sokeita. Menet sinne, minne kukaan muu ei ole vielä kävellyt. Seuraat sydäntäsi etkä organisaatiokaaviota. Unohdat prosessit ja luotat intuitioon.

Lopuksi lainaus Steve Jobsilta, yhdeltä suosikeistani:

"Luovuus on asioiden yhdistämistä. Jos kysyt luovalta ihmiseltä, miten tämä keksi tehdä sen mitä ikinä keksikin, hänelle tulee usein syyllinen olo, koska hän ei tiedä. Hän vain teki jotain."

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some