07/05/2019

10 paikkaa, joista löydät vanhoja valokuvia

Etsitkö vanhoja valokuvia, joita haluat julkaista kirjassa tai verkkosivuilla? Vai oletko jo kolunnut isovanhempien albumit läpi kyllästymiseen asti?

Ammattikuvaajana haluan muistuttaa, että vanhoissa kuvissa piilee potentiaali, jota harva tulee ajatelleeksi. Ennen kuin julkaiset muiden tallentamia otoksia, kannattaa kuitenkin perehtyä vanhojen valokuvien tekijänoikeuksiin.

Kuten Kuvaston sivuilta ilmenee, tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta kuvanottovuoden päättymisestä. Teoskynnyksen ylittävien eli "itsenäisten" ja "omaperäisten" valokuvateosten suoja-aika on puolestaan 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Suoja-ajan umpeuduttua valokuvia voi lähtökohtaisesti käyttää vapaasti, eikä niiden julkaisuun tarvita erillistä lupaa. Jos olet epävarma, apua voi kysyä esimerkiksi Suomen valokuvataiteen museolta.

Ostin kuvassa näkemäsi valokuvan kehyksineen Herttoniemen pihakirpputorilta mieheltä, joka myi pääasiassa antiikkia ja vanhoja tavaroita. Kuvaaja on minulle tuntematon. Voin vain epäillä, että tavalliseksi valokuvaksi tulkittavan kuvan suoja-aika on ylittynyt. Huomautan, että tässä näkyvä julkaistu versio on minun alkuperäisestä valokuvasta valokuvaama ja käsittelemä versio, jonka tekijänoikeudet kuuluvat itselleni.  Tässä tapauksessa ei myöskään loukata kuvassa näkyvien henkilöiden yksityisyydensuojaa. Näiden olemassa olevien tietojen pohjalta uskallan sanoa, että valokuvan julkaiseminen on tässä kontekstissa sallittua.

Kuten huomaat, tietoisuutta valokuvien tekijänoikeuksista olisi ehdottomasti lisättävä. Suurin osa kuvankäyttörikkomuksista johtunee lähinnä ihmisten tietämättömyydestä. Kannattaa muistaa, että netistä ladattuja kuvia ei saa julkaista, ellei niissä ole avointa käyttöoikeutta eli Creative Commons -lisensointia. Kun lataat kuvia käyttöösi, tarkasta niiden käyttöehdot huolella ja muista, että kaupallinen käyttö ei koskaan ole sama asia kuin yksityinen- tai opetuskäyttö.

Näistä paikoista löydät vanhoja valokuvia

1. Helsinkikuvia.fi

"Kuvia voi käyttää vapaasti, mutta kuvan käyttäjällä on vastuu mm. tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Käytön yhteydessä on mainittava kuvaaja (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseo."

2. SA-kuva-arkisto

"Arkistossa on nähtävissä noin 160 000 sodan ajan tiedotuskomppanioiden ottamaa valokuvaa. Ladattavat SA-kuva-arkiston kuvat ovat kaikkien käytettävissä. Kuvia julkaistaessa lähteeksi on merkittävä "SA-kuva". Kuvia ei saa esittää harhaanjohtavissa tai lain tai hyvien tapojen vastaisissa yhteyksissä."

3. Finna.fi

" Finnasta löytyvien digitaalisten kuvien ja muiden aineistojen käyttöoikeudet vaihtelevat. Tarkista kyseisen aineiston yhteydestä käyttöoikeustieto ja noudata ilmoitettuja käyttöehtoja. Jos käytät aineistoa julkisesti, tekijä ja lähde on yleensä mainittava."

4. Kuvakokoelmat.fi

"Useimmat kuvista ovat käytettävissä CC BY -lisenssillä, joten kuvien yhteydessä on mainittava kuvaaja ja kuvalähde. Julkaistut näyttökuvat eivät ole painolaatuisia."

5. Ylen arkistokuvat

"Julkaisemme kuvat avoimella lisenssillä, joka sallii niiden vapaan käytön. Kuvia voi siis tallentaa, muokata ja käyttää vapaasti."

6. Albumitauki.fi

"Kun luovutat kuvillesi Creative commons -käyttöoikeudet, kuviasi voi käyttää ei-kaupallisissa yhteyksissä, kun kuvaajan nimi mainitaan. Näin yhä useammat voivat hyötyä ja iloita kuvistasi."

7. Arjenhistoria.fi

"Arjenhistoria.fi on Työväenmuseo Werstaan, Työväen Arkiston, Kansan Arkiston, Tekniikan museon, Sähkömuseo Elektran, Helsingin yliopistomuseon, Päivälehden museon, Suomen siirtolaisuusmuseon ja Kultamuseon yhteinen verkkoportaali." Huom. Kuvat ovat maksullisia! 

8. Kantapuu.fi

"Kantapuu-tietokanta sisältää laajan valikoiman suomalaisesta metsäkulttuurista kertovia valokuvia, esinekuvia ja niihin liittyviä tietoja sekä kirjakokoelmia." Huom. Kuvat ovat maksullisia!

9. Poliisimuseon kuva-arkisto

Kokemuksesta tiedän, että poliisin kuvakokoelma on niin valtava, että valtaosa kuvista on arkistoitu ilman tarkkoja kuvaustietoja. Sekä kuvat että niiden etsiminen maksavat.

10. Siiri.Tampere.fi

"Siiristä löydät Vapriikin kuva-arkiston ja pirkanmaalaisten paikallismuseoiden valokuvia. Suurin osa kuvista on Tampereelta ja Pirkanmaalta, mutta kuvia on myös muualta Suomesta. Kokoelmissa on sekä ammatti- että harrastajakuvaajien valokuvia. Vanhimmat valokuvat ovat 1850-luvulta. Siiriin tallennetaan jatkuvasti uusia kuvia. Siirin kautta voit myös tilata ja ostaa valokuvia."

P.S. Bonuksena kerrottakoon, että vanhoja valokuvia löytyy usein myös kirpputoreilta. Kuville löytyy vakiintunut keräilijäkunta.

Kuva: Jenna Lehtonen

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some