07/05/2019

10 paikkaa, joista löydät vanhoja valokuvia

Etsitkö vanhoja valokuvia, joita haluat julkaista kirjassa tai verkkosivuilla? Vai oletko jo kolunnut isovanhempien albumit läpi kyllästymiseen asti?

Ammattikuvaajana haluan muistuttaa, että vanhoissa kuvissa piilee potentiaali, jota harva tulee ajatelleeksi. Ennen kuin julkaiset muiden tallentamia otoksia, kannattaa kuitenkin perehtyä vanhojen valokuvien tekijänoikeuksiin.

Kuten Kuvaston sivuilta ilmenee, tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta kuvanottovuoden päättymisestä. Teoskynnyksen ylittävien eli "itsenäisten" ja "omaperäisten" valokuvateosten suoja-aika on puolestaan 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Suoja-ajan umpeuduttua valokuvia voi lähtökohtaisesti käyttää vapaasti, eikä niiden julkaisuun tarvita erillistä lupaa. Jos olet epävarma, apua voi kysyä esimerkiksi Suomen valokuvataiteen museolta.

Ostin kuvassa näkemäsi valokuvan kehyksineen Herttoniemen pihakirpputorilta mieheltä, joka myi pääasiassa antiikkia ja vanhoja tavaroita. Kuvaaja on minulle tuntematon. Voin vain epäillä, että tavalliseksi valokuvaksi tulkittavan kuvan suoja-aika on ylittynyt. Huomautan, että tässä näkyvä julkaistu versio on minun alkuperäisestä valokuvasta valokuvaama ja käsittelemä versio, jonka tekijänoikeudet kuuluvat itselleni.  Tässä tapauksessa ei myöskään loukata kuvassa näkyvien henkilöiden yksityisyydensuojaa. Näiden olemassa olevien tietojen pohjalta uskallan sanoa, että valokuvan julkaiseminen on tässä kontekstissa sallittua.

Kuten huomaat, tietoisuutta valokuvien tekijänoikeuksista olisi ehdottomasti lisättävä. Suurin osa kuvankäyttörikkomuksista johtunee lähinnä ihmisten tietämättömyydestä. Kannattaa muistaa, että netistä ladattuja kuvia ei saa julkaista, ellei niissä ole avointa käyttöoikeutta eli Creative Commons -lisensointia. Kun lataat kuvia käyttöösi, tarkasta niiden käyttöehdot huolella ja muista, että kaupallinen käyttö ei koskaan ole sama asia kuin yksityinen- tai opetuskäyttö.

Näistä paikoista löydät vanhoja valokuvia

1. Helsinkikuvia.fi

"Kuvia voi käyttää vapaasti, mutta kuvan käyttäjällä on vastuu mm. tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Käytön yhteydessä on mainittava kuvaaja (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseo."

2. SA-kuva-arkisto

"Arkistossa on nähtävissä noin 160 000 sodan ajan tiedotuskomppanioiden ottamaa valokuvaa. Ladattavat SA-kuva-arkiston kuvat ovat kaikkien käytettävissä. Kuvia julkaistaessa lähteeksi on merkittävä "SA-kuva". Kuvia ei saa esittää harhaanjohtavissa tai lain tai hyvien tapojen vastaisissa yhteyksissä."

3. Finna.fi

" Finnasta löytyvien digitaalisten kuvien ja muiden aineistojen käyttöoikeudet vaihtelevat. Tarkista kyseisen aineiston yhteydestä käyttöoikeustieto ja noudata ilmoitettuja käyttöehtoja. Jos käytät aineistoa julkisesti, tekijä ja lähde on yleensä mainittava."

4. Kuvakokoelmat.fi

"Useimmat kuvista ovat käytettävissä CC BY -lisenssillä, joten kuvien yhteydessä on mainittava kuvaaja ja kuvalähde. Julkaistut näyttökuvat eivät ole painolaatuisia."

5. Ylen arkistokuvat

"Julkaisemme kuvat avoimella lisenssillä, joka sallii niiden vapaan käytön. Kuvia voi siis tallentaa, muokata ja käyttää vapaasti."

6. Albumitauki.fi

"Kun luovutat kuvillesi Creative commons -käyttöoikeudet, kuviasi voi käyttää ei-kaupallisissa yhteyksissä, kun kuvaajan nimi mainitaan. Näin yhä useammat voivat hyötyä ja iloita kuvistasi."

7. Arjenhistoria.fi

"Arjenhistoria.fi on Työväenmuseo Werstaan, Työväen Arkiston, Kansan Arkiston, Tekniikan museon, Sähkömuseo Elektran, Helsingin yliopistomuseon, Päivälehden museon, Suomen siirtolaisuusmuseon ja Kultamuseon yhteinen verkkoportaali." Huom. Kuvat ovat maksullisia! 

8. Kantapuu.fi

"Kantapuu-tietokanta sisältää laajan valikoiman suomalaisesta metsäkulttuurista kertovia valokuvia, esinekuvia ja niihin liittyviä tietoja sekä kirjakokoelmia." Huom. Kuvat ovat maksullisia!

9. Poliisimuseon kuva-arkisto

Kokemuksesta tiedän, että poliisin kuvakokoelma on niin valtava, että valtaosa kuvista on arkistoitu ilman tarkkoja kuvaustietoja. Sekä kuvat että niiden etsiminen maksavat.

10. Siiri.Tampere.fi

"Siiristä löydät Vapriikin kuva-arkiston ja pirkanmaalaisten paikallismuseoiden valokuvia. Suurin osa kuvista on Tampereelta ja Pirkanmaalta, mutta kuvia on myös muualta Suomesta. Kokoelmissa on sekä ammatti- että harrastajakuvaajien valokuvia. Vanhimmat valokuvat ovat 1850-luvulta. Siiriin tallennetaan jatkuvasti uusia kuvia. Siirin kautta voit myös tilata ja ostaa valokuvia."

P.S. Bonuksena kerrottakoon, että vanhoja valokuvia löytyy usein myös kirpputoreilta. Kuville löytyy vakiintunut keräilijäkunta.

Kuva: Jenna Lehtonen

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Kennelliitto palkitsi kasvattajan, joka tuottaa maailmaan sairaina syntyviä koiranpentuja

Mopsikasvattaja Nina Suorsa palkittiin tammikuussa Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla, joka on kuin tuulahdus menneisyydestä. Tiedätkö, miltä mopsista tuntuu vetää henkeä ennen sierainten avarrusleikkausta? Toisin kuin normaalikuonoiset koirat, monet brakykefaaliset eli lyhytkuonoiset koirat eivät yritä päästä leikkauksen jälkeen hengitysputkesta eroon. Päinvastoin, ne viihtyvät putki suussa. Silloin nämä koirat saavat elämänsä ensimmäistä kertaa kunnolla happea. Jos haluat demonstroida mopsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koirista Itä-Helsinkiin – Tällainen oli yrittäjän vuoteni 2023

Palttiarallaa vuosi sitten julkaisin Koira haudattuna -projektistani maistiaiskuvia, joiden myötä käynnistyi loputtomalta tuntuva lumipalloefekti. Pallo vyöryy edelleen hitaasti eteenpäin ja kasvaa kerros kerrokselta suuremmaksi. Se tarkoittaa muutosta. Jos kuluneelle vuodelle pitäisi antaa nimi, se olisi Hundkarusellen. Vaikka kuluneet 356 päivää ovat sisältäneet lukuisia epämukavia hetkiä, en vaihtaisi tätä vyyhtiä pois. En jättäisi kuvaamatta niitä kuvia, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koira haudattuna -podcast etsii mainostajia kolmannelle kaudelle, haluatko mukaan?

Wuh, huh! Etsin mainostajia Suomen kuunnelluimmalle koirapodcastille. Haluatko lisätä yrityksesi tunnettuutta koiraihmisten keskuudessa tai kertoa uudesta tuotteesta podcastin kuuntelijoille? Lue lisää, mistä oikein on kyse. Koira haudattuna on koiramaailman epäkohtiin keskittyvä podcast, jonka toimittamisen aloitin tämän vuoden tammikuussa. Podcast syntyi eräänlaisena sivutuotteena samaa nimeä kantavalle apurahaprojektille, jonka lopputulos julkaistiin kesällä osoitteessa www.koirahaudattuna.fi Ensimmäiset Koira haudattuna […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä