13/11/2017

10 käskyä, joita valokuvaajat arvostavat

Suomalaiset valokuvaajat arvostavat tilaajia, asiakkaita ja toimeksiantajia, jotka ymmärtävät kuvien merkityksen. Tässä 10 humoristista käskyä kaikille, jotka tarvitsevat työssään ammattikuvaajan apua.
 1. Ammattikuvaaja on sinun luottopakkisi. Älä sekaannu harrastelijoihin, joille valokuvaus on vain sivutoimista puuhastelua tai syy tehdä pimeää bisnestä. Ostamalla alihinnoiteltuja kuvia sivutoimisesti valokuvaustyötä harrastavalta tuet paitsi alan polkuhinnoittelua niin myös ammattikuvaajien alalta pois kiilaamista. Jos mahdollista, välttele valevalokuvaajia. Muista, että halvin ei näillä markkinoilla välttämättä ole paras vaihtoehto. Valokuvaajat kiittävät!
 2. Älä käytä väärin valokuvaajasi nimeä. Jos teet valokuvaajan kanssa sopimuksen, jossa lupaat mainita hänen nimensä kuvan julkaisun yhteydessä, muista lupauksesi. Kun valokuvaus on elinkeino, sillä on merkitystä, että katsoja näkee, kuka on hyvän kuvan takana.
 3. Pyhitä kuvauspäivä. Anna kuvaajalle työrauha. Mitä enemmän arvostat ja luotat kuvaajaasi, sitä enemmän suot hänelle tilaa. Pätevä valokuvaaja hoitaa hommansa nopeasti ilman neuvoja ja yliohjeistamista, joten älä suotta luo kiirettä, ellei ole pakko. Luota siihen, että kuvaaja tietää, mitä tekee.
 4. Kunnioita kuvaa ja sen ottajaa. Älä unohda valokuvaajasi nimeä ja muista, että valokuvaus on ajattelua, ei napin painamista. Ota selvää, kenet palkkaat. Tunne hänen kuvaustyylinsä ja persoonansa jo etukäteen. Jos etsit koirakuvaajaa, älä lähetä tarjouspyyntöä luppakorvia pelkäävälle allergikolle.
 5. Älä muuta valokuvaa omilla filttereillä, rajauksilla ja manipulaatioilla. Jos käsittelet toisen ottamaa valokuvaa, siihen pitää pyytää erillinen lupa. Valokuvaajasi ei välttämättä halua nähdä jo kerran viimeisteltyä kuvaansa asiakkaan tekemän kuvankäsittelyn jäljiltä.
 6. Unohda ilmaiset kuvapankkikuvat. Ne tekevät sinusta ja yrityksestäsi geneerisen ja tylsän. Jos arvostat kuvia tai visuaalista viestintää, miksi et panostaisi niihin? Lue vahvistukseksi tämä, niin viisastut eilisestä ja voit päteä tietämykselläsi firmanne pikkujouluissa tai kesäjuhlisssa.
 7. Älä varasta kuvia Googlen kuvahaun avulla, vaikka se olisi kuinka helppoa. Käytä vain sellaisia kuvia, joihin sinulla on lupa. Tutustu tekijänoikeuksiin esimerkiksi täällä. Jos olet epävarma, kysy valokuvaajaltasi. Hän heiluttaa häntäänsä kuin pieni koiranpentu, jos toimit oikeaoppisesti.
 8. Älä tingi valokuvaajayrittäjän hinnoista. Et ole kirpputorilla, vaan kuvausmarkkinoilla. Jokainen ammattikuvaaja toivoo löytävänsä asiakkaan, jolle hintoja ei tarvitse perustella. Jos kuvauskeikka maksaa 500 euroa, kuvaajalle jää alvien, verojen ja YEL-maksun jälkeen siitä summasta käteen noin puolet. Eli ei, valokuvaaja ei laita kaikkia seteleitäsi suoraan omaan kukkaroonsa.
 9. Älä tavoittele raakakuvia. Harva ammattikuvaaja lähettää sinulle tiedostoja, joita et saa auki omalla tietokoneellasi. Kuvittele, että tilaisit korvapuustin, mutta sinulle toimitettaisiin taikinapallo. No niin.
 10. Älä päästä suustasi seuraavia lauseita: "Saisit hyvää näkyvyyttä" tai "Sinulla on varmaan hyvä kamera." En tunne yhtäkään kameraa, joka ottaa hyviä kuvia, mutta tunnen melko monta kuvaajaa, joka ottaa.
Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some