23/10/2018

Ylen uusi Härölä-sarja raivostutti cavalierien omistajat: "Ihan kamalaa, mautonta, yök, meni vähän tunteisiin!"

Yle julkaisti hiljattain Facebook-sivuillaan klipin, joka on aiheuttanut odotetusti massapaheksuntareaktion cavalier kingcharlesinspanieleiden omassa Facebook-ryhmässä. Uutuussarja Härölää mainostavassa pätkässä tuodaan mustan huumorin keinoin esille ikävä fakta, että ylijalostetun rodun tilanne on huolestuttava.

Kun pikkuaivoille ei ole tarpeeksi tilaa, ne työntyvät selkäydinkanavaan. Koska kyseessä on sketsi, siinä liioitellaan. Cavalierin omistajien keskuudessa suurin osa on lähtenyt hoilaamaan mielensäpahoittajien virttä siitä, että Yle on nyt boikotissa. Kun luen ihmisten jättämiä kommentteja, pidättelen nauruani. Komediaa se on tämäkin. Näen sieluni silmin Jukka Lindströmin ilmeen stand up -lavalla. Toivon todella, että joku koomikko nappaa tästä aiheen esitykseensä. Nostan someryöpystä esille muutaman kommentin, joista osasta olen muokannut niiden oikeakielisyyden:

"Siis ihan kamalaa! Ihmiset luulevat muutenkin rotua hirveän sairaaksi, ja nyt siitä tehdään vielä komediaa!"

"Onpa mautonta huumoria."

"Tosi tyhmä juttu. Miten Yle päästää tällaista julkisuuteen?"

"Ei jumaliste ole todellista!"

"Sanokaa vain huumorintajuttomaksi kukkahattutädiksi, mutta minua tämä ei naurattanut pätkääkään. Luulisi, että komediassakin pitäisi olla joku taso, eikä ihan kaikesta heitetä vitsiä?"

"Nyt kyllä raivostuttaa!"

"Haloo!"

"Mautonta!"

"Meni vähän tunteisiin!"

"Yök!"

"Kävin laittamassa Ylen sivuille palautetta, käykää muutkin!"

"Aika monella osallisella tuo pääkoppa on niin pieni, ettei sinne mahdu arvostelukyky!"

"Lisään vielä, että jopa 11-vuotias tyttäreni ja aviomies olivat sitä mieltä, että tämä ei ole hyvää huumoria!"

"Ihan typerä sarja muutenkin. Katsoin Areenasta, ei mitään hauskaa. Eikö näyttelijöillä ole parempaa tekemistä?"

Asia, jonka monet ovat unohtaneet, on se, että huumori on keino puuttua maailman epäkohtiin.  Sen ei kuulu olla harmitonta. Huumori on kulttuurin ja ihmisyyden peili – väline ja heijastuma yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Cavalierien ja monien muidenkin lyhytkuonoisten rotujen osalta olemme siinä pisteessä, että jotain on tehtävä. Se jotain ei tarkoita sitä, että ärähdämme, kun muurahaispesää eli cavalier-kuplaa sohitaan. Se tarkoittaa sitä, että asioihin on puututtava – tavalla tai toisella. Itse puutuin kohuun julkisella Facebook-päivityksellä, joka johti siihen, että sain porttikiellon cavalier kingcharlesinspanielit -ryhmään.

Cavalier kingcharlesinspanieli on rotu, joka ansaitsee äänekkäämpiä omistajia. Kuten olen lukuisia kertoja sanonut, aion tehdä kaikkeni, että ihmiset kuulevat syringomyeliasta. Lupasin sen Dollylle, jonka tuhkan ripottelin maahan keväällä 2014. Olen omistanut cavalier kingcharlesinspanieliden vuodesta 2001 lähtien ja väitän, että ymmärrykseni rodun tilannetta kohtaan on sillä tasolla, että tiedän rodun heikot lenkit. Sukka tulee jäämään viimeiseksi cavalieriksi, jonka omistan.  Ei vaieta ongelmista, katetaan niille pöytä.

Päivitys: Avomieheni heitettiin ryhmästä ulos tämän tekstin julkaisun jälkeen, eli 24. lokakuuta 2018. Hän on kommentoinut cavalier kingcharlesinspanielit -ryhmässä elämänsä aikana tasan yhden kerran.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some