06/04/2017

Viisi syytä, miksi hautajaisiin kannattaa palkata ammattikuvaaja

Kuolema. Väistämätön tapahtuma, joka koskettaa meistä jokaista. Elämän tallennettaviin tähtihetkiin luetaan tavallisimmin ristiäiset, syntymäpäivät, konfirmaatio, valmistujaiset, häät ja lopulta hautajaiset. Moni palkkaa häihin ammattikuvaajan, mutta hautajaisten kuvaamista vieroksutaan. "En minä niitä halua muistaa", sanotaan. Surun keskellä ei ehkä tule ajatelleeksi sitä, mikä kuvien merkitys on vuosien päästä.

Kokosin tähän tekstiin viisi erinomaista syytä, miksi myös hautajaiset kannattaa ikuistaa muistoiksi, jotka säilyvät tuleville vuosille. Vaikka yhteiskuntamme mieltää surun negatiiviseksi tunteeksi, se on loppupeleissä aivan yhtä ikuistamisen arvoinen kuin vaikkapa rakkaus. Ja siitähän hautajaisissakin lopulta usein on kyse – vainajan viimeisestä matkasta.

Hautajaiskuvaus
Ennen vanhaan hautajaiskuvaus on suositumpaa kuin nykyisin. Kuva: Jenna Lehtonen

Keskity suremiseen ja ulkoista hautajaisten kuvaus ammattivalokuvaajalle

1. Sinulle jää visuaalinen todiste siitä, ketkä kaikki osallistuivat muistotilaisuuteen. Valokuvat eivät välttämättä tunnu sinulle merkityksellisiltä juuri nyt, mutta mieti, mitä haluat jättää jäljelle tuleville sukupolville. Mitä vastaat lapsenlapselle, joka kysyy pappansa viimeisestä matkasta?

2. Valokuva kahlitsee surun. Kaikki tunteet ovat yhtä arvokkaita. Me olemme tottuneet hymyilemään kuvissa ja näkemään ruuduilta pelkkää iloa, vaikka totuus on se, että elämä on paljon muutakin kuin valkoisia hammasrivistöjä ja naurua. Suru on aivan yhtä arvokas tunne, joka ansaitsee tulla tallennetuksi.

3. Hautajaiset ovat viimeinen mahdollisuus kunnioittaa vainajan elämää. Jos olet valmis näkemään vaivaa muistopuheisiin, pitopalveluun ja surulaitteisiin, miksi et panostaisi myös valokuvaajaan? Otokset tallentavat yksityiskohdat, jotka muuten unohtuisivat.

4. Sukulaiset, ystävät ja tutut ovat kerrankin koolla samassa paikassa. Miten usein harmittelet, että on vaikeaa järjestää yhteiskuvaa serkuksista? Hautajaisiin saapuu yleensä myös kaukaisemmat sukulaiset, joten kerrankin kuvaan voidaan mahduttaa koko suku.

5. Sinä saat keskittyä suremiseen. Sinun tai kenenkään vieraan ei tarvitse kaivaa kamerakännykkää taskusta kesken siunaustilaisuuden. Voit luottaa siihen, että ammattikuvaaja näkee ja hakee kuvat teille huomaamattomasti kuin kärpänen katossa.

Valokuvaaja hautajaiset
Kun ulkoistat hautajaisten kuvaamisen ammattilaiselle, sinulle jää aikaa oleelliseen. Kuva: Jenna Lehtonen

Hautajaiskuvauksissa testataan kuvaajan ammattitaitoa. Pätevä valokuvaaja toimii tilaisuudessa huomaamattomasti, ilman turhaa salamavalon käyttöä ja ylimääräistä henkilöohjausta. Vuosien kokemuksen ansiosta kuvaan siunaustilaisuuden kuin kärpänen katossa, jolloin hautajaisväki voi keskittyä rauhassa suremiseen.

Etsitkö valokuvaajaa hautajaisiin?

Hautajaiskuvaus kirkossa, alk. 390€
Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some