11/04/2017

Tämän häävalokuvaaja kertoisi sinulle, jos uskaltaisi

Hääväki pidättelee hengitystään ja katsoo sulhasta, joka katsoo morsianta. Hetkeen kukaan ei sano mitään. Hiljaisuuden rikkoo lause: ”Olet niin kaunis.” Nostan kameran silmieni eteen ja yritän peitellä kyyneleitäni. Katson etsimen läpi morsiusparin välistä katsetta ja liikutun entisestään.

Dokumentaarisena hääkuvaajana toimiessani tunnen itseni eräänlaiseksi vapaamatkustajaksi, kärpäseksi katossa. Ventovieraaksi, joka saa kahlita muiden ohikiitävät tunteet ja muuttaa ne kuviksi. Tärkeää ja vastuullista tehtävää ei kannata antaa kenen tahansa kameranhaltijan hoidettavaksi, kuten olen jo aiemmin täällä varoittanut.

Sanotaan, että suurin niistä on rakkaus. Lainatuimpia Raamatun kohtia suomalaisissa hääjuhlissa on korinttilaiskirjeen luku 13. Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä ja niin edelleen, kaikki ovat tuon lorun kuulleet. Hääkuvaajan roolissa olen päässyt kuulemaan myös Johanna Kurkelaa ja Eino Leinoa sen verran, että uskallan väittää niiden olevan yhtä suosittuja hääelementtejä kuin hokema: ”Meidän häät eivät ole sellaiset perinteiset.”

Kaikkien parien tarina on erilainen, eikä koskaan tule toisia samanlaisia häitä. Olen etuoikeutettu päästessäni kuulemaan noita tarinoita. Toimittajaminäni herää henkiin ja muutun entistä uteliaammaksi, kun morsian muistelee ensimmäistä kohtaamistaan tulevan aviomiehensä kanssa. Joskus on tavattu teinibileissä, toisinaan työpaikalla. Rakkaus voi yhtä hyvin löytyä Tinderistä tai koulunpenkiltä.

Häävalokuvaaja on töissä, ei juhlimassa

Hääkuvaajan pestissä törmään silti toistuvasti asioihin, jotka pysyvät häistä toisiin...Ensinnäkin, joku tulee aina huomauttamaan jotakin kamerastani. ”Sinullapa on iso kamera, sillä saa varmaan hyviä kuvia” -lause on peruskauraa. Toinen on: ”Taidat olla ihan ammattilainen.” Pätijät ovat ihan oma ryhmänsä. He tulevat luennoimaan sinulle aukoista ja suljinajoista.

”Huomasitko, miten ihana koriste hääkakussa oli?” Huomauttelijat tulevat kertomaan sinulle yksityiskohdista, jotka todennäköisesti olet kuvannut jo tunteja sitten. Hyväntahtoisuuttaan, tietenkin. Miljoonaan kertaan kuultuja heittoja ovat myös: ”Sinun kamerasi menee pilalle, kun minua kuvaat”, ”Photoshoppaa minut sitten kauniiksi” ja ”Kalliilla kameralla saa hyviä kuvia.”

Kuvaajana moisiin heittoihin on yksinkertaisesti pakko tottua, sillä niitä kuulee loputtomiin – keikoilta toiseen. Etenkin, jos satut olemaan nuorehko nainen. Seksistisiä heittoja kantautuu korviin naispuolisena kuvaajana itse asiassa niin usein, että aiheesta on tehty jopa gradu.

Silti kaikista varmin tapa ärsyttää kuvaajaa, on ilmestyä kesken kuvaustuokion hänen kameransa viereen ottamaan kuvia vaikkapa kännykällä. Syntyy tilanne, jossa puoli sukua katsoo ammattilaisen kameraan ja toinen puoli Merja-tädin puhelimeen. Yleensä siinä kohtaa lasken oman kamerani ja lopetan kuvaamisen siksi aikaa, että Merja-täti ymmärtää, mitä juuri keskeytti.

Hääkuvaaja palkataan paikalle. Hänelle maksetaan luovuudesta, nopeasta ajattelusta, ideointikyvystä ja sosiaalisista taidoista. Miksi ihmeessä antaisit Merja-tädille mahdollisuuden häiritä ammattilaisen työtä?

Terapeutti Tommy Hellsten toteaa kirjassaan Saat sen mistä luovut, että rakkaus vaalii heikkoutta. Rakkaus kunnioittaa ihmisen persoonaa niin syvästi, että se antaa ihmisen olla sellainen kuin hän on. Tätä ajatusta voisi vapaasti soveltaa esimerkiksi luottamalla kuvaajaan. Luottamalla siihen, että rungon takana piileskelee ihan tavallinen ihminen, joka on syönyt aamupalaksi puuroa ja liikuttuu kuullessaan: ”Tahdon.”

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some