16/11/2017

”Näyttää hyvältä CV:ssä” ja muita höpöhöpö -juttuja

Puhelimeeni kilahti tällä viikolla viesti, jossa oli suora linkki avoimeen vakituiseen työpaikkaan. Hämmennyin. Vastasin tuttavalleni, että en käsittääkseni etsi tällä hetkellä työpaikkaa. ”Näyttää hyvältä CV:ssä”, hän kuittasi. Kerroin, että minua ei kiinnosta kerätä ansioluettelooni kiiltokuvia. WhatsApp-keskustelumme päättyi siihen.

Episodin päätteeksi jäin miettimään, miten moni elää elämäänsä so last season-työpaikkalistauksille, vanhemmille, kavereille, puolitutuille, potentiaalisille työnantajille tai naapurin Sirpalle. Miksi on niin pirun helppoa elää kaikille muille paitsi itselleen? On niin helppoa unohtua suojatyöpaikan nurkkaukseen ja huokailla niille, jotka lähtivät. Niille, jotka perustivat oman yrityksen. Niille, jotka jättivät kaiken ja lähtivät maailmalle. Niille, jotka perustivat perheen ja niille, jotka vain vaihtoivat parempaan.

Seuraavan kerran, kun tuomitset sen hullun startup -vouhottajan, hippeilyyn hurahtaneen joogailijan tai luovan alan yrittäjäksi heittäytyneen rohkelikon, mieti miksi halveksit häntä, mitä pelkäät? Miksi vihaat itseäsi?

"Itsensä voi jossitella kuolleeksi"

Unelmat eivät ole haaveilua varten. Unelmat ovat sitä varten, että ne toteutetaan. Itsensä voi jossitella kuoliaaksi. Varmin reitti katastrofaaliseen epäonnistumiseen on se, ettei toimi tai ota riskejä. Moni tekee sen virheen, että elää koko elämänsä muille. Yksi palvelee miestään ja jää kotirouvaksi. Toinen pysyy vakituisessa työpaikassa, koska niin kuuluu tehdä. Kolmas unohtaa itsensä ja palvoo lastaan. Arvioin, että jokainen meistä tuntee jonkun, joka valittaa työstään, mutta ei tee asialle yhtään mitään. Ei uskalleta, ei ole rohkeutta eikä pokkaa. On vain tekosyitä, muttia ja sitkuja. Syytetään muita siitä, kun ei ole rahaa, aikaa tai energiaa.

Mutta hei, elämä ei ole mikään koura-peli, jossa eteesi yhtäkkiä tiputetaan kaikki haluamasi. Unelmien eteen on nähtävä vaivaa – hemmetin paljon.

Kerron sinulle salaisuuden, jonka olen oppinut Tommy Hellsteniltä: ”Elämässä kuuluu ryvettyä. Siinä kuuluu särkyä, eksyä ja olla ymmällä.” Jos eloaan yrittää hallita siirtämällä aloittamishetken hamaan tulevaisuuteen, voi ensin vaikka kuolla.

Kenelle sinä elät elämääsi? Tee niitä juttuja, joita luulet, että et voi tehdä. Hanki työ, joka ei tunnu työltä. Rakasta. Eroa. Muuta. Älä jahkaile. Tee se, mitä olet aina halunnut.

WhatsApp-viestien sijaan kannattaa kuunnella sisintään. Se on paras kompassi.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some