30.3.2021

Miten lehtikuvaajan työ on muuttunut vuosikymmenten saatossa? Onko alalla vielä tulevaisuutta? Viimeinen sammuttaa valot -podcast nostaa valokeilaan lehtikuvaajat

Viimeinen sammuttaa valot on podcast, jossa lehtikuvaajat kertovat työstään. Tuotantokauden ensimmäiset jaksot ovat nyt ulkona.

Hain viime vuoden lopulta Finnfotolta apurahaa saatesanoin: "Kauas on tultu päivistä, jolloin lehdillä oli rahaa tuhlattavaksi asti. Land rovereiden ja ilmoituskonttoreiden tilalle ovat tulleet yt-neuvottelut ja lehtikuvaajien hiljainen häviäminen. Lopputulos näkyy lukijoille."

Jotain tein oikein, sillä joulukuussa 2020 sain Finnfotolta myönteisen apurahapäätöksen. Sen tiimoilta aloin tänä keväänä toimittaa Viimeinen sammuttaa valot -nimistä podcastia, jossa pääsevät ääneen lehtikuvaajat ja lehtiin kuvaavat. Ensimmäiset jaksot löytyvät nyt Spotifysta. Niissä ovat vieraina valokuvaaja Amanda Aho ja Markus Pentikäinen.

Podcastin on tarkoitus nostaa valokeilaan lehtikuvan pioneereja filmiaikakaudelta digimaailmaan, joten lopputuloksena syntynee jonkinlainen läpileikkaus lehtikuvaajien sielunmaisemaan. Projektini yleisenä agendana on kohottaa ammattikuvaajien arvostusta ja kertoa tarinoita, jotka jäisivät muuten pimentoon. Ääneen pääsevät niin vakitöistä eläköityneet konkarit kuin nuoremman polven freelancer-yrittäjät sekä ne, jotka ovat jotain siltä väliltä.

Haluan haastatella kuvaajia, joiden työt ovat tuttuja jo aamupalapöydästä, mutta niiden tekijä ei. Syystä tai toisesta tällä alalla on todella paljon ammattilaisia, jotka eivät pidä itsestään mitään meteliä, vaikka syytä olisi. Vanha kuvajournalismin opettajani totesi aikoinaan: "Lehtikuvaajan täytyy olla hajuton, mauton ja näkymätön." Moni noudattaa sitä linjaa kirjaimellisesti, mutta toimiiko se enää 2020-luvulla?

Se on yksi niistä kysymyksistä, joihin Viimeinen sammuttaa valot -podcast hakee vastauksia. Pysy kuulolla, jos erilaisten kuvaajien näkemykset ja kokemukset kiinnostavat.

Koska tässä ollaan aivan ääniamatöörinä ja täytesanamaakarina ottamassa haltuun Suomen podcast-skeneä, pyydän kuulijalta armollisuutta. On tietysti hyvä aloittaa heti epämukavuusalueelta ja haastatella kollegoita alalla, joka tunnetaan muun muassa yt-neuvotteluista 😅 Jos haluat mukaan vieraaksi tai tiedän jonkun, joka olisi oiva haastateltava, vinkkaa ihmeessä. Jaksot löytyvät sekä Spotifysta että SounCloudista. Kiitos, kun kuuntelet.

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Jollas on täynnä asuntoja, joista et ole koskaan kuullut – Näin syntyi lehtijuttu Matosaaren miljööstä

"Ai, täällä menee tällainen tie!" Se oli varmasti ensimmäinen ajatukseni, kun päädyin Jollaksessa sijaitsevan hotellin ja meren väliselle alueelle lähimatkailuun kannustavan blogitekstin perusteella. Kävelin Matosaarentietä pitkin eteenpäin ja mietin, miksi en ollut koskaan aikaisemmin vieraillut kyseisellä alueella. Toiselle puolelleni ilmestyi pitsihuviloita, toiselle kivitaloja. Suuntasin eteenpäin, kunnes eteeni aukesi Matosaaren miljöö. Mitä pidemmälle kohti saarta suuntasin, […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
"Me tarvitaan vain yksi kuva" – Sosiaalinen media voi olla firmasi tärkein markkinointikanava, miksi siis vähättelet sitä?

Saan toisinaan yhteydenottoja, jotka eivät johda mihinkään. Sellaiset puhelut ja sähköpostit alkavat yleensä sanoin: "Me tarvitaan vain yksi hyvä kuva." Toinen usein kuultu klassikkolause on: "Se kuva tulee vain sosiaaliseen mediaan." Ikään kuin julkaisu sosiaalisessa mediassa olisi jotenkin vähäpätöisempi asia kuin julkaisu vaikkapa firman mainoslehtisessä. Mitäpä luulet, kummalla on suurempi kohdeyleisö Sara Siepin Instagram-tilillä vai […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
Haluatko päästä Google-haussa ensimmäiselle sivulle? Näin hakukoneoptimointi parantaa tekstisi löydettävyyttä

Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) edesauttaa kohderyhmääsi löytämään artikkelisi. Hyvin toimitettu ja hakukoneoptimoitu teksti palvelee sekä tekstin julkaisijaa että lukijaa. Tästä tekstistä löydät perusteluita sille, miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää. Olitpa sitten yrittäjä, joka toivoo nettisivuilleen lisää kävijöitä tai mediatalon esihenkilö, joka haluaa lisätä pitkäikäisten ja ajattomien verkkojuttujen määrää, hakukoneoptimoinnin merkitystä ei kannata väheksyä. Kun […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen

  Valokuvaaja, toimittaja, kuvajournalisti.
  [email protected]
  +358503644480
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram