30/03/2021

Miten lehtikuvaajan työ on muuttunut vuosikymmenten saatossa? Onko alalla vielä tulevaisuutta? Viimeinen sammuttaa valot -podcast nostaa valokeilaan lehtikuvaajat

Viimeinen sammuttaa valot on podcast, jossa lehtikuvaajat kertovat työstään. Tuotantokauden ensimmäiset jaksot ovat nyt ulkona.

Hain viime vuoden lopulta Finnfotolta apurahaa saatesanoin: "Kauas on tultu päivistä, jolloin lehdillä oli rahaa tuhlattavaksi asti. Land rovereiden ja ilmoituskonttoreiden tilalle ovat tulleet yt-neuvottelut ja lehtikuvaajien hiljainen häviäminen. Lopputulos näkyy lukijoille."

Jotain tein oikein, sillä joulukuussa 2020 sain Finnfotolta myönteisen apurahapäätöksen. Sen tiimoilta aloin tänä keväänä toimittaa Viimeinen sammuttaa valot -nimistä podcastia, jossa pääsevät ääneen lehtikuvaajat ja lehtiin kuvaavat. Ensimmäiset jaksot löytyvät nyt Spotifysta. Niissä ovat vieraina valokuvaaja Amanda Aho ja Markus Pentikäinen.

Podcastin on tarkoitus nostaa valokeilaan lehtikuvan pioneereja filmiaikakaudelta digimaailmaan, joten lopputuloksena syntynee jonkinlainen läpileikkaus lehtikuvaajien sielunmaisemaan. Projektini yleisenä agendana on kohottaa ammattikuvaajien arvostusta ja kertoa tarinoita, jotka jäisivät muuten pimentoon. Ääneen pääsevät niin vakitöistä eläköityneet konkarit kuin nuoremman polven freelancer-yrittäjät sekä ne, jotka ovat jotain siltä väliltä.

Haluan haastatella kuvaajia, joiden työt ovat tuttuja jo aamupalapöydästä, mutta niiden tekijä ei. Syystä tai toisesta tällä alalla on todella paljon ammattilaisia, jotka eivät pidä itsestään mitään meteliä, vaikka syytä olisi. Vanha kuvajournalismin opettajani totesi aikoinaan: "Lehtikuvaajan täytyy olla hajuton, mauton ja näkymätön." Moni noudattaa sitä linjaa kirjaimellisesti, mutta toimiiko se enää 2020-luvulla?

Se on yksi niistä kysymyksistä, joihin Viimeinen sammuttaa valot -podcast hakee vastauksia. Pysy kuulolla, jos erilaisten kuvaajien näkemykset ja kokemukset kiinnostavat.

Koska tässä ollaan aivan ääniamatöörinä ja täytesanamaakarina ottamassa haltuun Suomen podcast-skeneä, pyydän kuulijalta armollisuutta. On tietysti hyvä aloittaa heti epämukavuusalueelta ja haastatella kollegoita alalla, joka tunnetaan muun muassa yt-neuvotteluista ? Jos haluat mukaan vieraaksi tai tiedän jonkun, joka olisi oiva haastateltava, vinkkaa ihmeessä. Jaksot löytyvät sekä Spotifysta että SounCloudista. Kiitos, kun kuuntelet.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some