Mikä ihmeen ministudio? Täällä valokuvaus onnistuu mihin vuodenaikaan tahansa

Kun kuvataan vastasyntynyttä, koiranpentua ja tai yhden henkilön CV-kuvia, valokuvaus ei välttämättä vaadi ympärilleen suurta tilaa. Tällöin ratkaisuksi riittää ministudio. Sellaisen voi käytännössä rakentaa vaikka keskelle olohuonetta, jos niin tahtoo. Oma ministudioni palvelee yksityisasiakkaita Itä-Helsingin Vartiokylässä. Asumme omakotitalossa, joten neliöitä riittää sen verran, että kuvattavan ei tarvitse pakkautua kovin pieneen tilaan. Ja ei, en tarkoita ministudiolla nyt sellaista pientä valoboxia, vaan ihan kunnon studiota kuvaustaustoineen.

Olen rakentanut ministudion pääasiassa puolivartalokuvia varten. Meistä jokainen tarvitsee sellaisia viimeistään silloin, kun haluaa päivittää LinkedIn-profiilinsa tai edustaa sosiaalisen median kanavissa. Mitä isompi studio, sen enemmän sinne mahtuu ihmisiä. Ministudio palvelee parhaiten yhden ihmisen – aikuisen tai lapsen – valokuvauksia.

Omassa kotistudiossani käytän valonlähteinä sekä luonnonvaloa että keinovaloa, asiakkaan tarpeista riippuen. Pimeinä talvikuukausina Profoton B10 -salamalaite on huomattavasti kovemmassa käytössä kuin kesällä, jolloin keikat hoituvat pääsääntöisesti luonnonvalon voimin. Koska CV-kuvien perään kysellään ympäri vuoden, ministudio on osoittautunut käteväksi ratkaisuksi etenkin räntäsateiden ja talvipakkasten aikaan, kun kukaan ei halua hytistä ulkona pelkässä bleiserissä.

Ministudion voi rakentaa tarvittaessa sinne, minne asiakas haluaa. Valokuvaus voidaan sopia hotellihuoneeseen, kartanoon, kotiin tai vaikka työpaikalle. Pienen studiotilan voi rakentaa lennosta monenlaisiin paikkoihin. Monesti ehdotan henkilökuvia kaipaavalle asiakkaalle tilaa, joka sopii hänen persoonaansa. Modernit henkilökuvat voi ottaa muuallakin kuin perinteisessä valokuvaustudiossa kivijalkaliikkeessä.

Valokuvaus ministudiolla palvelee monenlaisia tarpeita

Tarvitsetko tuotekuvia pienistä esineistä? Haluatko ikuistaa lapsesi 1-vuotiskuviin tai päivittää oman henkilökuvan ansioluetteloon? Kaikki edellä mainitut kuvaustarpeet ovat sellaisia, jotka voi ratkaista ammattilaisen ministudio.

Unohda siis kotiviritykset ja muista, ettei valokuvauksen ammattilaiseksi tulla välineen kautta. Näkemystä, kokemusta, tilannetajua ja kykyä nähdä ei voi ostaa Gigantista kymmenellä eurolla. Maksat ammattivalokuvaajalle kaikista niistä vuosista, jotka hän on käyttänyt siihen, mitä nykyään osaa. Siihen ei riitä yksi verkkokurssi tai YouTube-video.

Muista, että Suomesta löytyy lukuisia kaltaisiani ammattivalokuvaajia, joilta löytyy myös korkeakoulututkinto. Yleensä se kertoo ihmisten vähintään sen, että hän on motivoitunut alalleen. Vinkkinä vaan, että esimerkiksi Tampereen yliopiston kuvajournalismin linjalle pääseminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Puntaroi, haluaisitko mennä lääkärille, joka oppi taitonsa katsomalla TikTok-videoita? Palkkaisitko putkimiehen, jolta ei löydy alan papereita? No niin, kaava pätee myös kuvaukseen.

Tee-se-itse-ministudio ei siis ole sama asia kuin ammattilaisen ministudio. Ammattilainen ajattelee puolestasi, ja häneltä löytyy tarvittava kalusto siihen, että sinä saat juuri sellaisia kuvia, joita toivot. Ennen yhteydenottoa kuvaajaan mieti, mihin käyttötarkoitukseen kuvia tarvitset.

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some