26.11.2017

Me ollaan valokuvaajia kaikki, kun oikein silmiin katsotaan

”Elämme aikakautta, jolloin kaikki kuvaavat ja valokuvausta kohtaan on huikea innostus. Tämä on hienoa, mutta samaan aikaan on tullut tarpeelliseksi myös puolustaa ammattivalokuvauksen merkitystä”, kertoo valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen Jyväskylän ylioppilaslehdessä.

Oletko sinä viime vuosina nähnyt yhdenkään ammattiliiton tai yhdistyksen puolustavan ammattikuvaajia? Oletko laskenut, miten monet yt-neuvottelut mediataloissa on käyty vuosien 2009–2017 aikana? Mahdollistaako ala ylimalkaan enää korkeatasoista kuvaamista?

”Ajan kulttuuri- ja taidevihamielinen perusvire kohdistuu myös meidän alaamme. Ajatellaan, että ihan sama miten tehdään, kunhan saadaan jotain ja halvalla. Aineettoman valokuvan arvoa voi olla vaikea ymmärtää – miten kuva voi maksaa 300 euroa, kun netti on kuvia pullollaan ja niitä on helppo ottaa itse?”, Marko Hämäläinen jatkaa jylkkärin puheenvuoroa.

Seuraavaksi ote avustajasopimuksesta, jota minulle on tarjottu:

”Painotamme monimediaosaamista eli käytämme ensisijaisesti avustajia, jotka pystyvät tuottamaan juttukeikoilta niin tekstin ja kuvat kuin tarvittaessa videonkin.

0-1 tunnin keikka 80e + alv + mahdolliset matkat

+ 1 h = 60e / h+alv + mahd matkat (4 tuntiin asti)

5-8 tunnin keikka 300e + alv + mahdolliset matkat - lisätunnit 35 e.

Esimerkkinä avustaja käy onnettomuuspaikalla, ottaa paikan päältä stillkuvia ja leikkaamattoman videon, kirjoittaa lyhyen jutun verkkoon ja pidemmän printtiin. Käyttää tähän kaikkeen kolme tuntia aikaa. Palkkio yhteensä 200 euroa.”

Muutama vuosi sitten Vauva.fi-palstalla kysyttiin, voiko olla turhempaa ammattia kuin valokuvaaja. Niinpä.

Valokuvaajia on liikaa

Kuvia vyöryy silmiemme eteen kuvapankeista ja amatööri- tai puoliammattilaiskuvaajilta. Freelancer-kuvaajille maksetaan alle työehtosopimuksessa mainittujen vähimmäispalkkojen. Kuvajournalisteilta halutaan kuvan mukana kaikki oikeudet käyttää otosta uudelleen missä ja milloin tahansa, ilman erillistä korvausta.

”Sehän on vain yksi kuva”, minulle perusteltiin sen jälkeen, kun löysin kuvani valokuvakilpailusta, johon se oli lähetetty sopimukseni vastaisesti, tekijänoikeuksia rikkoen. Kerran asiakas ehdotti, että hänen mielestä hyvä hinta kuvaukselle olisi ollut 20 euroa. Uutisdeskissä istuessani lähetin lukijoille ohjeita, joilla he voivat laskuttaa tuhruisista ja epäselvistä Snapchat-kuvistaan enemmän. Viimeistään silloin tuntee itsensä pieneksi, kun 900 miljoonaa euroa liikevaihtoa tekevä yhtiö haluaa ostaa kuviasi vapailla käyttöoikeuksilla ja tarjoaa hinnaksi 50 euroa per kuva.

Kun voiton tavoittelu on kaikki kaikessa, joku kärsii. Jos ei ole intohimoa tekemiseen, ei yksinkertaisesti ole tämän työn arvoinen. Amatöörikuvaajat ottavat ja julkaisevat kuviaan tietämättä välttämättä journalismin etiikasta, lainsäädännöstä tai tekijänoikeuksista. Ammattilaisilla on usein enemmän tietoa muun muassa kuvan oikeudenmukaisesta taltioimisesta, tulkitsemisen tavoista ja sen mahdollisista vaikutuksista katsojaan.

Kuten ylioppilaslehden jutussa todetaan, vaarana on, että valokuvaus jää yhä useammalla sivutyöksi tai harrastukseksi. Kun laitteita saa suhteellisen edullisesti, saattaa syntyä harhakäsitys, että kameran osto ja kurssin käyminen tekisivät ammattilaisen, vaikka näin ei todellakaan ole.

”Ammattilaisuuteen kuuluu ammattietiikka, intohimoon perustuva valinta itsensä elättämisestä kuvaamisella sekä erityisosaaminen, jota työstetään pitkään ja kokonaisvaltaisesti. Tämä ei tarkoita sitä, etteivät harrastajat saisi tehdä kaupallisia töitä. Kyseessä on vain kaksi eri asiaa”, Marko selventää.

”Laadukkailla kuvilla on valtava merkitys, jonka toivoisi ymmärrettävän ennen kuin ammattikunta olisi hävinnyt kokonaan ja esimerkiksi lehdet olisivat täynnä lukijoiden kuvia”, Hanna-Kaisa summaa.

Elämme aikakautta, jolloin kaikki kuvaavat ja valokuvausta kohtaan on huikea innostus, mutta kuinka monta ammattikuvaajaa sinä osaat nimetä? Mitä jos Vaihtoehto Eskolle-kampanja toteutettaisiin myös ammattilaisten kuvauskentällä? Polkuhinnoittelulle ei kannata antaa tukeaan, intohimolle kannattaa.

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
"Me tarvitaan vain yksi kuva" – Sosiaalinen media voi olla firmasi tärkein markkinointikanava, miksi siis vähättelet sitä?

Saan toisinaan yhteydenottoja, jotka eivät johda mihinkään. Sellaiset puhelut ja sähköpostit alkavat yleensä sanoin: "Me tarvitaan vain yksi hyvä kuva." Toinen usein kuultu klassikkolause on: "Se kuva tulee vain sosiaaliseen mediaan." Ikään kuin julkaisu sosiaalisessa mediassa olisi jotenkin vähäpätöisempi asia kuin julkaisu vaikkapa firman mainoslehtisessä. Mitäpä luulet, kummalla on suurempi kohdeyleisö Sara Siepin Instagram-tilillä vai […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
Haluatko päästä Google-haussa ensimmäiselle sivulle? Näin hakukoneoptimointi parantaa tekstisi löydettävyyttä

Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) edesauttaa kohderyhmääsi löytämään artikkelisi. Hyvin toimitettu ja hakukoneoptimoitu teksti palvelee sekä tekstin julkaisijaa että lukijaa. Tästä tekstistä löydät perusteluita sille, miksi hakukoneoptimointi on niin tärkeää. Olitpa sitten yrittäjä, joka toivoo nettisivuilleen lisää kävijöitä tai mediatalon esihenkilö, joka haluaa lisätä pitkäikäisten ja ajattomien verkkojuttujen määrää, hakukoneoptimoinnin merkitystä ei kannata väheksyä. Kun […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää
Mika ”Haukikoira” Vornanen on entinen puhelinasentaja, josta tuli suosittu kalastusopas

Juttunäyte: Mika ”Haukikoira” Vornanen tunnetaan kalastuspiireissä miehenä, jonka intohimoihin lukeutuu suurhauen kalastus. Kalastusoppaan kyytiin päätyy kaikenlaisia ihmisiä julkkiksista polttariporukoihin. Tämä juttu on julkaistu alun perin Hymy-lehdessä 10/2020. Kun kalastusopas Mika ”Haukikoira” Vornanen nostaa merestä päivän ensimmäisen ahvenensa, hän hymyilee kuin pikkupoika. Saaliin koolla tai lajilla ei ole hänelle suurta merkitystä. Ilme pysyy yhtä onnellisena eväkkäästä […]

Jaa, jos kolahti:
 •  
 •  
 •  
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  [email protected]
  +358503644480 
  Orvokkitie 15 B
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram