26/11/2017

Me ollaan valokuvaajia kaikki, kun oikein silmiin katsotaan

”Elämme aikakautta, jolloin kaikki kuvaavat ja valokuvausta kohtaan on huikea innostus. Tämä on hienoa, mutta samaan aikaan on tullut tarpeelliseksi myös puolustaa ammattivalokuvauksen merkitystä”, kertoo valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen Jyväskylän ylioppilaslehdessä.

Oletko sinä viime vuosina nähnyt yhdenkään ammattiliiton tai yhdistyksen puolustavan ammattikuvaajia? Oletko laskenut, miten monet yt-neuvottelut mediataloissa on käyty vuosien 2009–2017 aikana? Mahdollistaako ala ylimalkaan enää korkeatasoista kuvaamista?

”Ajan kulttuuri- ja taidevihamielinen perusvire kohdistuu myös meidän alaamme. Ajatellaan, että ihan sama miten tehdään, kunhan saadaan jotain ja halvalla. Aineettoman valokuvan arvoa voi olla vaikea ymmärtää – miten kuva voi maksaa 300 euroa, kun netti on kuvia pullollaan ja niitä on helppo ottaa itse?”, Marko Hämäläinen jatkaa jylkkärin puheenvuoroa.

Seuraavaksi ote avustajasopimuksesta, jota minulle on tarjottu:

”Painotamme monimediaosaamista eli käytämme ensisijaisesti avustajia, jotka pystyvät tuottamaan juttukeikoilta niin tekstin ja kuvat kuin tarvittaessa videonkin.

0-1 tunnin keikka 80e + alv + mahdolliset matkat

+ 1 h = 60e / h+alv + mahd matkat (4 tuntiin asti)

5-8 tunnin keikka 300e + alv + mahdolliset matkat - lisätunnit 35 e.

Esimerkkinä avustaja käy onnettomuuspaikalla, ottaa paikan päältä stillkuvia ja leikkaamattoman videon, kirjoittaa lyhyen jutun verkkoon ja pidemmän printtiin. Käyttää tähän kaikkeen kolme tuntia aikaa. Palkkio yhteensä 200 euroa.”

Muutama vuosi sitten Vauva.fi-palstalla kysyttiin, voiko olla turhempaa ammattia kuin valokuvaaja. Niinpä.

Valokuvaajia on liikaa

Kuvia vyöryy silmiemme eteen kuvapankeista ja amatööri- tai puoliammattilaiskuvaajilta. Freelancer-kuvaajille maksetaan alle työehtosopimuksessa mainittujen vähimmäispalkkojen. Kuvajournalisteilta halutaan kuvan mukana kaikki oikeudet käyttää otosta uudelleen missä ja milloin tahansa, ilman erillistä korvausta.

”Sehän on vain yksi kuva”, minulle perusteltiin sen jälkeen, kun löysin kuvani valokuvakilpailusta, johon se oli lähetetty sopimukseni vastaisesti, tekijänoikeuksia rikkoen. Kerran asiakas ehdotti, että hänen mielestä hyvä hinta kuvaukselle olisi ollut 20 euroa. Uutisdeskissä istuessani lähetin lukijoille ohjeita, joilla he voivat laskuttaa tuhruisista ja epäselvistä Snapchat-kuvistaan enemmän. Viimeistään silloin tuntee itsensä pieneksi, kun 900 miljoonaa euroa liikevaihtoa tekevä yhtiö haluaa ostaa kuviasi vapailla käyttöoikeuksilla ja tarjoaa hinnaksi 50 euroa per kuva.

Kun voiton tavoittelu on kaikki kaikessa, joku kärsii. Jos ei ole intohimoa tekemiseen, ei yksinkertaisesti ole tämän työn arvoinen. Amatöörikuvaajat ottavat ja julkaisevat kuviaan tietämättä välttämättä journalismin etiikasta, lainsäädännöstä tai tekijänoikeuksista. Ammattilaisilla on usein enemmän tietoa muun muassa kuvan oikeudenmukaisesta taltioimisesta, tulkitsemisen tavoista ja sen mahdollisista vaikutuksista katsojaan.

Kuten ylioppilaslehden jutussa todetaan, vaarana on, että valokuvaus jää yhä useammalla sivutyöksi tai harrastukseksi. Kun laitteita saa suhteellisen edullisesti, saattaa syntyä harhakäsitys, että kameran osto ja kurssin käyminen tekisivät ammattilaisen, vaikka näin ei todellakaan ole.

”Ammattilaisuuteen kuuluu ammattietiikka, intohimoon perustuva valinta itsensä elättämisestä kuvaamisella sekä erityisosaaminen, jota työstetään pitkään ja kokonaisvaltaisesti. Tämä ei tarkoita sitä, etteivät harrastajat saisi tehdä kaupallisia töitä. Kyseessä on vain kaksi eri asiaa”, Marko selventää.

”Laadukkailla kuvilla on valtava merkitys, jonka toivoisi ymmärrettävän ennen kuin ammattikunta olisi hävinnyt kokonaan ja esimerkiksi lehdet olisivat täynnä lukijoiden kuvia”, Hanna-Kaisa summaa.

Elämme aikakautta, jolloin kaikki kuvaavat ja valokuvausta kohtaan on huikea innostus, mutta kuinka monta ammattikuvaajaa sinä osaat nimetä? Mitä jos Vaihtoehto Eskolle-kampanja toteutettaisiin myös ammattilaisten kuvauskentällä? Polkuhinnoittelulle ei kannata antaa tukeaan, intohimolle kannattaa.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some