Jenna

En ole itseoppinut valokuvaaja, joka peri filmikameran vaariltaan ja innostui lifestyle -henkisestä kuvaamisesta äitiyslomalla. Vaarini oli muurari, eikä minulla ainakaan vielä ole lapsia.

Työssäni en pyri löytämään herkkiä, kuulaita tai romanttisia tunnelmia, sillä ainoa paikka, mihin tässä elämässä oikeasti pyritään, on opinahjo. Siitä tiedän jotakin.

Ymmärtääksesi motivaationi hakurumbaan, hypätään hetkeksi vuoteen 2009. Olin tuona keväänä päättämässä kansanopistovuottani HEO:n kuvajournalismin linjalla, etsimässä media-alan ensimmäistä harjoittelupaikkaa sekä törkeän ihastunut Tampereella asuvaan jannuun. Sattuneesta syystä halusin palavasti muuttaa Itä-Helsingistä Pirkanmaalle.

Kaikkien odotusten vastaisesti lunastin olemattomilla taidoillani mutta sinnikkäillä puhelinsoitoillani kuvaajaharjoittelijan pestin Aamulehden toimituksesta, jossa viihdyin lopulta kuukauden sijasta kokonaisen kesän. Sitä ennen ehdin irtisanoa vakituisen työpaikkani Stockmannin Herkusta, jossa menestyin kassaneitinä yhtä hyvin kuin mopsi vinttikoiraradalla.

Seuraavaksi pakollinen klisee: siitä se ajatus sitten lähti. Rakastuin paitsi toimitustyöhön, myös aivan toiseen mieheen…

Leipälajina journalismi

Vuotta myöhemmin nimeni luki Tampereen yliopiston tiedostusopin laitoksen hyväksyttyjen listalla, ja samalla minusta tuli sukuni ensimmäinen korkeakouluun päätynyt. Vuonna 2010 kuvajournalismin linjalle haki 236 ihmistä, joista kuusi lunasti itselleen aloituspaikan. Tavallaan löysit siis juuri neulan heinäsuovasta.

Kun yliopistossa koitti aika hakea ensimmäisiä kesätyöpaikkoja, minä menin putoamaan hevosen selästä päätyen sairaalaan. Tällin seurauksena vasen olkaluuni murtui täydellisesti toukokuussa 2011. Päädyin ruunan satulasta leikkaukseen, jossa vasempaan käteeni (tietysti vasempaan, olen vasenkätinen) asennettiin 12 titaaniruuvia.

Kesä oli pilalla.

Sairaalapedissä näpyttelin Nokian kännykkääni muistiinpanoja ja tallensin näkymiä todisteeksi murheellisesta maisemasta. Mietin, miten hyvän jutun onnettomuudestani saisi. Se juttu jäi myymättä, mutta mukaani tarttui jotain muuta.

Seuraavat kesät vierähtivät Savon Sanomissa, Koillissanomissa ja Ilta-Sanomissa. En tule ikinä unohtamaan sitä, kun karhu vei kengän jalastani Kuusamon suurpetokeskuksessa tai sitä, kun seisoin kameran kanssa metrin päässä David Hasselhoffista.

Valokuvaaja ja toimittaja

En toivo päiviä elämääni, vaan elämää päiviini. Siksi leipälajini on journalismi. Laatikosta riippuen minua voi kutsua lehtivalokuvaajaksi tai toimittajaksi, mutta käytäntö on opettanut, että joskus yksi ihminen voi osata kaksi asiaa. En ole koskaan osannut erottaa kuvaa ja sanaa toisistaan. Vierastan valmiita muotteja niin paljon, että jo tarhassakin esitin mieluummin Könni-kelloa kuin prinsessaa.

Ajauduin yrittäjäksi osittain siksi, koska turhauduin uutisdeskiin, jossa tunsin olevani enemmän puhelinmyyjä kuin journalisti. Halusin mieluummin soittaa ovikelloa kuin jättää viestin vastaajaan äänimerkin jälkeen. Ennen kaikkea halusin tehdä töitä, en vuoroja. Kirjoittaa ja kuvata ajan kanssa juttuja, jotka jäisivät muuten tekemättä.

Vuonna 2017 sekä aika että minä olimme kypsiä yrittämään onneamme kentällä. Niinpä lensin vapauteen kuin kanarialintu, ja yhtä viraston makuista syrjähyppyä lukuun ottamatta onneakin on riittänyt.

Oman elämäni päätoimittajana annan äänen tuntemattomille, kuuntelen ja kuvaan ihmisiä kiireettä ja kaivan esiin puheenaiheita. Pidän siitä, kun saan taluttaa tabuja valokeilaan ja seurata tapahtumia kuin kärpänen katossa. Tavoitteenani on jonakin päivänä olla tekijä, jonka ei enää tarvitse vastata pyöreän pöydän äärellä kysymykseen: ”Kerro vähän itsestäsi.”

Arvot

Tässäpä arvot, jotka toimivat elämäni kompassina.
Huumori
Mitä enemmän ollaan tosissaan, sitä enemmän tilanteen koomisuus naurattaa. Mielenlaatuni on vakavasti humoristinen.
Rohkeus
En pelkää tarttua aiheiseen, jotka herättävät keskustelua. Journalistin tehtäviin kuuluu puuttua epäkohtiin ja saattaa tabut valokeilaan.
Uteliaisuus
Tämän ammatin edellytys, jota ei tarvitse perustella.
Vapaus
Journalistinen riippumattomuus on helpompi saaavuttaa vapaana toimittajana. Kuljen omaa polkuani itsenäisesti, ilman muotteja ja lokeroita. Kuulun kaikille, mutta en kenellekään.

Info

Synt. 23.1.1987

Koulutus

Tampereen yliopisto: Yhteiskuntatieteiden maisteri, tiedotusoppi, kuvajournalismin linja

Graduni: Maankuulu manserock

*Sivuaineina opiskelin muun muassa historiaa ja luovaa kirjoittamista.

Media-alan työpaikat

 • Yrittäjä: vapaa valokuvaaja & toimittaja 2016–
 • Itä meidän - paikallismedian päätoimittaja 2018–
 • Kirpputorilta kotoisin -sivuston sisällöntuottaja 2017–
 • Kuvajournalistit ry:n hallituksen jäsen 2019–2021
 • Poliisihallitus: viestintäsuunnittelija, 2018
 • Iltalehti: monimediatoimittaja 2016–2017
 • Ilta-Sanomat: kesäkuvaaja 2015 ja 2014
 • Koillissanomat: kesätoimittaja- ja kuvaaja 2013
 • Savon Sanomat: lehtikuvaajaharjoittelija, 2012
 • Aamulehti: lehtikuvaajaharjoittelija 2009

Näyttelyt ja apurahat

 • Finnfoto: Viimeinen sammuttaa valot -podcast, 2020
 • Patricia Seppälän säätiö: Poikkeustila, 2020
 • Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö: Itä meidän, paikallisjournalismia Itä-Helsingistä, 2019
 • Itä meidän -valokuvanäyttely, Kulttuurikeskus Stoa
 • Patricia Seppälän säätiö: Itä meidän -projekti 2018
 • The Dogs of Central Park -valokuvanäyttely 2017

Vapaaehtoistyö ja harrastukset

Olen harrastanut koirien parissa enemmän ja vähemmän 14-vuotiaasta lähtien. Voisin puhua aiheesta loputtomiin. Tässä vain muutamia etappeja.

 • Kennelliiton kaverikoiraohjaaja 2016–
 • Kennelliiton leiriohjaaja, kesä 2011
 • 4H-liiton dogsitter 2001–

Koiren lisäksi elämässäni on toinenkin mainitsemisen arvoinen intohimo, joka liittyy kierrättämiseen ja patinaan. Siitä voit lukea lisää osoitteessa kirpputoriltakotoisin.fi.

*Tarkemmat tiedot työhistoriastani löydät LinkedIn-profiilistani.

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  [email protected]
  +358503644480 
  Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram