Etsitkö kotisivujen tekijää? Älä tee samaa virhettä kuin minä tein

Hyvä kotisivujen tekijä on yhtä helppo löytää kuin punkki lapinkoiran turkista. Kerron tämän tarinan, jotta oppisit omista virheistäni. Sitä varten on peruutettava ajassa taaksepäin vuoteen 2017, jolloin otin yhteyttä ihmiseen, jonka tapasin yksinyrittäjille järjestetyssä tapahtumassa. Siellä tämä guru esittäytyi osaavana nettisivujen tekijänä. Hänen omien kotisivujen referenssit vakuuttivat minut, vaikka sivusto oli ulkomuodoltaan yksinkertainen ja päivitetty viimeksi vuonna 2013. Minulla oli kiire, enkä jaksanut nähdä suurta etsimisen vaivaa.

Halusin luottaa siihen, mitä kaveri kertoi sähköpostitse: ”Mä oon aika kokenut tekijä ja pystyn tekemään noita sivustoja kyllä nopeasti ja laadukkasti. Voin myös jäljitellä aika helposti toisten sivujen tyylejä. Osaan tehdä sivuista mobiiliystävälliset ja kanssa google-optimioidut. Tuntityönä tekisin 60€/h ja arvioisin että menisi ehkä muutaman päivän edestä tunteja.”

Edes kirjoitusvirheet, viiveellä vastaaminen tai huono viestintä eivät pysäyttäneet minua. Itselleni tyypilliseen tapaan olin kärsimätön ja halusin toimia heti. Toisinaan se johtaa siihen, että olen idiootti.

Valitse tekijä huolella

En ikinä palkkaisi esimerkiksi valokuvaajaa, jonka kotisivut ovat kehnot. Kysymys kuuluu, miten hölmö voin olla, kun palkkaan kotisivujeni tekijäksi ihmisen, joka esittäytyy kotisivuillaan muokatulla kuvalla, josta häntä ei edes tunnista. Vastauksen tiedämme jo.

Annoin tekijälle niin tarkat suuntaviivat, kun asiakkaana pystyin. Kerroin myös, että budjettini on jotakin 1000–1500 euron välillä. Jossain välissä tekijä yritti kaupata minulle uutta logoa alle 100 eurolla, vaikka nimenomaan painotin, että nykyinen brändi-ilmeeni säilyy logoja myöten. Hälytyskellojeni olisi pitänyt soida jo siinä vaiheessa, sillä harva kotisivujen tekijä omaa ammattigraafikon taidot.

Kun sitten eräänä päivänä vilkaisin tuntilaskutusta varten tehtyä taulukkoa, pillahdin itkuun. Tekijä oli minulle kertomatta ylittänyt budjettini jo useammalla satasella. Lisäksi hän oli laskuttanut 30 euroa puhelusta, jossa kerroin hänelle ohjeita sivuston rakentamiseen. Sivustolle oli ilmestynyt tekstejä, joita en ollut pyytänyt. Kuvia, joita en ollut ottanut.

Lähetin sähköpostia, jossa kysyin, oliko hänellä aavistustakaan, kenelle hän kotisivuja rakentaa. Painotin, että tuotan kaiken sisällön itse. Tuntui, ettei hän ymmärtänyt, että olen ammatiltani valokuvaaja ja toimittaja. Mitä ihmettä olisin tehnyt geneerisllä kuvapankkikuvilla tai muiden tuottamilla teksteillä.

Kerroin ennakkoon, että osaan käyttää WordPressiä jonkin verran myös itse. Tarvitsin ainoastaan raamit, josta jatkaa itsenäisesti. Tästä huolimatta tekijä antoi minulle tunnukset sivuston käyttöön vasta siinä vaiheessa, kun hän oli tehnyt tuntikausia töitä, joiden tekemiseen ei vaadita ammattilaista. Teema, jonka valitsin WP-käyttöä varten, oli kuulemma hankala. Laskutuksessa luki, että teemaan tutustumiseen oli tekijältä kulunut useampi tunti. Kun viimein pääsin sivustoon käsiksi ymmärsin, että olisin osannut tehdä kaiken itse. Tunsin oloni huijatuksi ja rahastetuksi.

Kalliit oppirahat

Lopulta soitin tekijälle ja kerroin, että minulla on oikeus purkaa välillämme tehty sopimus, sillä työ oli viivästynyt merkittävästi, ja se vaikutti liiketoimintaani. (Mitään varsinaista sopimusta ei edes ollut, välillämme oli vaihtunut ainoastaan sähköpostit.) Vaikka selitin toiveeni yksiselitteisesti, vastaanottaja ei niihin reagoinut.

Puhelun päätteeksi tekijä lupasi hoitaa asiat kuntoon ja antaa alennusta. Kaksi viikkoa myöhemmin kävimme samanlaisen puhelun uudestaan, ja lupaukset pysyivät samoina. Annoin periksi. Yritin ymmärtää ja olla kiltti. Turhaan. Emme päässeet samalle taajuudelle.

Tunnit, päivät ja viikot muuttuivat kuukausiksi. Kotisivut saatiin julkiseksi sen jälkeen, kun olin lähettänyt useamman sähköpostin ja tekstiviestin tekijälle. Sitä ennen domain ohjasi sivustolla vierailleen kävijän IT-firman sivuille yli 24 tunnin ajan. Jossakin vaiheessa tätä prosessia kaikki kuvat olivat pikselimössöä, ja blogistani löytyi lorem ipsumia. Pahimmillaan tuntui, että jennalehtonen.com eteni yhtä nopeasti kuin etana Saharan aavikolla. Jos jotain yritti jakaa, kuvaksi ilmestyi WP:n tarjoama kuvapankkikuva. Riemukkainta tapauksesta teki se, että olin sitoutunut tekijään, sillä sivusto oli rakennettu hänen palvelimen taakse.

Kaiken päätteeksi jouduin maksamaan 2060 euroa sivusta, jonka suunnitteluun ja kokoamiseen käytin vähintään yhtä paljon työtunteja kuin tekijäkin. Sivustosta, joka valmistui liki kuukauden myöhässä. Viimeisenä tekonani ostin itseni ulos tilanteesta ja siirsin sivut luotettavalle palveluntarjoajalle.

Toivon sydämeni pohjasta, että kukaan muu ei joudu käymään vastaavaa projektia läpi. Siksi kerron asiakkaan näkökulmasta kirjoitetun tarinani ja jaan seuraavat vinkit eteenpäin:

 • Vaadi aina kirjallinen sopimus, josta selviää hinta ja se, mitä siihen sisältyy.
 • Kysy heti alussa, paljonko palvelin maksaa kuukaudessa ja joudutko sitoutumaan tekijään.
 • Näe vaivaa hyvän kotisivujen tekijän etsimiseen.
 • Älä tee tuntisopimuksia, jotka jäävät avoimeksi.
 • Puntaroi, kannattaako sinun tilata sivut yksittäiseltä tekijältä vai esimerkiksi mainostoimistolta.
 • Pyydä tekijältä useampi työnäyte.
 • Tarkista, onko tekijä keskittynyt lähinnä koodeihin ja numeroihin vai visuaalisuuteen ja brändi-ilmeisiin.

Etsitkö luotettavaa kotisivujen tekijää?

Minulta saat sivuillesi hakukoneoptimoidut sisällöt kuvista teksteihin. Nämä sivut olen rakentanut yhdessä Pohjalaisen Nikon kanssa. Ota yhteyttä, niin minä ja Niko ratkaisemme huolesi ilman turhaa päänsärkyä.

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some