6.2.2022

Cavalier kingcharlesinspanieli – rotu, jonka kasvattamisen pitäisi olla kiellettyä muuallakin kuin Norjassa

Cavalier kingcharlesinspanieli on luonteensa puolesta yksi maailman hienoimmista koiraroduista. Harmi vaan, että se on vuosikymmenien aikana jalostettu niin sairaaksi, että rodun kasvattamisen pitäisi olla eläinsuojelurikos. En ihmettele, miksi Norjan oikeus kielsi cavalierien jalostamisen.

"Onneksi oma harrastusyksilöni on kallonsa kanssa täysin terve, ja olen siitä ylpeä." Näin minulle yleensä kommentoidaan, kun linkkaan johonkin Facebook-ryhmään uutisen, jossa kerrotaan cavalier kingcharlesinspanieleiden terveysongelmista. Valtaosa rodun kasvattajista ja näyttelyharrastajista kiistää cavalierien eri sairaudet ja niiden olemassaolon. Siitä huolimatta, vaikka tieteen tulokset muuta todistavat.

On kiistaton fakta, että likimain kaikilla cavalier kingcharlesinspanieleilla on päässään chiari-tyyppinen epämuodostuma, joka voi johtaa neurologiseen sairauteen nimeltä syringomyelia. Tämän vitsauksen lisäksi rotu kärsii muun muassa sydän-, silmä-, ja korvaongelmista. Aihetta on tutkittu globaalilla tasolla paljon, ja myös Suomessa jonkin verran.

Muun muassa joulukuussa 2021 julkaistu tutkimus paljastaa, että cavalierien kohdalla voidaan puhua 43 prosentin sisäsiittoisuuslukemasta. Lukua voi ymmärtää, sillä rotu on aikoinaan saanut alkunsa kuuden kantauroksen voimin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki maailman cavalierit ovat kaukaista sukua keskenään.

Tämän tiedon ja koronan aiheuttaman pentubuumin valossa on surullista huomata KoiraNetistä, että esimerkiksi Babbler's Kennelin nimissä rekisteröitiin viime vuonna 11 cavalierpentuetta. Haluaako kennelin omistava kasvattaja edistää rodun terveyttä vai kasvattaa lompakkonsa paksuutta ja hyödyntää pandemia-aikaa taloudellisesti?

Voimme vain arvailla.

Norja teki eläinsuojeluteon

Kun tieto Norjan oikeusjärjestön päätöksestä kieltää cavalier kingcharlesinspanieleiden ja englanninbulldoggien kasvattaminen saapui Suomeen, Kennelliitto kiirehti Viiden jälkeen -ohjelmaan kertomaan, että Suomessa tilanne on hallussa. Vuodesta 2001 rodun terveystilannetta seuranneena en voinut muuta kuin pudistaa päätäni katsoessani Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtajan Kirsi Sainion esitystä ohjelmassa.

Kuten odottaa saattaa, Sainio antoi ymmärtää, että molempien rotujen terveystilanne olisi menossa parempaan suuntaan Suomessa. Hän jätti mainitsematta muun muassa sen, että cavalier kingcharlesinspanieleiden kohdalla jalostukseen käytetään edelleen koiria, joilta ei löydy magneettikuvaustuloksia. Pentueita voi kaikessa rauhassa teettää koirilla, joilla on epämuodostuma päässään, sillä magneettikuvaus on pelkkä suositus. Se ei kuulu rodun PEVISAAN, eli perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamisohjelmaan, toisin kuin esimerkiksi sydäntutkimukset.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Kati White muistutti ohjelmassa, että rotuharrastajien vapaaehtoistoimet eivät ole edistäneet kummampaan rodun terveystilannetta, vaikka ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi vuonna 2008 julkaistu dokumentti Pedigree Dogs Exposed aiheutti aikoinaan suuren kohun globaaleissa koirapiireissä. Siitä huolimatta monia sairaita rotuja kasvatetaan edelleen laput silmillä ja rinta näyttelykehissä rottingilla. Ulkonäkö edellä harrastaminen on todella kiilannut koirien hyvinvoinnin edelle, kuten Viiden jälkeen -ohjelmassa todettiin.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Journalisti on vastuussa ensisijaisesti lukijoilleen

En opiskellut journalistiksi sen vuoksi, jotta voisin antaa ilmaista näkyvyyttä yrityksille. Opiskelin journalistiksi siksi, koska halusin saada ammatin, jonka kautta voin vaikuttaa kahvipöytien puheenaiheisiin ja ennen kaikkea siihen, kenelle mediassa annetaan ääni. Se on edelleen perimmäinen syy, miksi haastattelen mielelläni ihmisiä, joilta kukaan muu toimittaja ei vielä ole kysynyt mitään. Ilahdun edelleen joka kerta, kun […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Näin saat yrityskuvat, jotka huomataan

Hyvät yrityskuvat jäävät mieleen ja kiinnittävät asiakkaan huomion. Siksi niihin kannattaa panostaa. Milloin olette viimeksi päivittäneet firmanne yrityskuvat? Vai onko niin, että kotisivuiltanne löytyy vain ja ainoastaan kuvapankeista napattuja ilmaiskuvia? Oli asia miten tahansa, laadukkaat yrityskuvat maksavat itsensä ennen pitkään takaisin moninkertaisena. Elämme aikaa, jolloin jokainen yritys – koosta riippumatta – tarvitsee ammattilaisen ottamia yrityskuvia. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Cavalier kingcharlesinspanieli – rotu, jonka kasvattamisen pitäisi olla kiellettyä muuallakin kuin Norjassa

Cavalier kingcharlesinspanieli on luonteensa puolesta yksi maailman hienoimmista koiraroduista. Harmi vaan, että se on vuosikymmenien aikana jalostettu niin sairaaksi, että rodun kasvattamisen pitäisi olla eläinsuojelurikos. En ihmettele, miksi Norjan oikeus kielsi cavalierien jalostamisen. "Onneksi oma harrastusyksilöni on kallonsa kanssa täysin terve, ja olen siitä ylpeä." Näin minulle yleensä kommentoidaan, kun linkkaan johonkin Facebook-ryhmään uutisen, jossa […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Huulipunaa hampaissa ja
  hemmetisti hyviä ideoita
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some