11/08/2019

10 syytä, miksi häihin kannattaa palkata valokuvaaja

Valokuvaajan palkkaaminen häihin on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin viimeistään vuosikymmeniä myöhemmin. Moni hääpari unohtaa, että harrastekuvaaja ei ole koskaan sama asia kuin ammattilainen.

Ammattikuvaaja huomaa pienet mutta ratkaisevat hetket, jotka ovat ohi sekunneissa.

Kummitätini piirongin laatikosta löytyi vanha mustavalkokuva, jossa isäni istuu äitinsä eli minun mummoni sylissä sohvalla. Vieressä hymyilee vaarini. Kuva on otettu heidän kotonaan Tampereen Kalevassa 1960-luvun alussa.

Silloin elettiin aikaa, jolloin ani harvalla oli varaa kameraan. Kun kuvaaja tilattiin kotiin, tapahtuma oli arvokas ja tärkeä hetki koko perheelle. Siihen panostettiin. Nyt, liki 60 vuotta myöhemmin, katson kuvaa suurella kiitollisuudella. Se kertoo sekä ajasta että ihmisistä jotakin sellaista, mitä en ole voinut todistaa siinä hetkessä. Ammattikuvaajana arvostan suunnattoman paljon sitä, että tuo liki 60 vuotta vanha otos on säilynyt näihin päiviin saakka. Nykyään se ei ole itsestäänselvää.

Henkilöohjaus kuuluu ammattikuvaajan varustepakkiin.

Vuonna 2019 valokuvausala näyttää aivan toiselta kuin isovanhempieni nuoruudessa. Kaikilla on kamera. Valokuvaajan ammattinimike ei ole suojattu, joten kuka tahansa kirjekurssin käynyt voi nimittää itseään valokuvaajaksi. Kuvia ei enää arvosteta, koska niitä otetaan ilmaiseksi tai halvalla. Pahimmillaan hääkuvaajaksi riittää eno, jolla on järjestelmäkamera. Kun palkkaa valokuvaajan häihin, sopivan kandidaatin etsimiseen kannattaa käyttää aikaa.

Polkuhinnoittelu ja tunku jo valmiiksi kilpaillulle alalle ovat lisänneet amatöörikuvaajien määrää etenkin hääbisneksessä. Halpa hinta kostautuu usein, mikä johtaa monen morsiamen kyyneliin ja uusintakuvauksiin ammattilaisen kanssa. Jos kauhuesimerkit kiinnostavat, kannattaa tutustua aiempaan kirjoitukseeni aiheesta.

Hyvä hääkuvaaja saa kuvattavat unohtamaan kameran.

Historiaa ei kirjoiteta, se kuvataan. Mene ajassa eteenpäin 60 vuotta, muisteletko mieluummin pöytäkoristeita vai katsotko valokuvia? Kamera ei loihdi loistavia hääkuvia, vaan ihminen laitteen takana. Kysy itseltäsi, arvostatko enemmän ammattikuvaajan ottamia ruutuja vai niitä kännykkäräpsyjä, jotka katoavat vuosien varrella bittiavaruuteen?

Seuraavaksi kerron sinulle 10 syytä, miksi haluat häihisi ammattikuvaajan etkä järjestelmäkameran eilen ostanutta serkkuasi. Sitä ennen kuitenkin puffaan uutta IG-portfoliotani, jonne tulen päivittämään kuvia viimeisten kymmenen vuoden ajalta. *Mainos päättyy*

Kymmenen syytä valita häihin ammattivalokuvaaja

 1. Ammattilainen on nopea. Hän toimittaa sen, minkä lupaa. Parhaimmassa tapauksessa saat muutaman ennakkokuvan heti seuraavana päivänä hääjuhliesi jälkeen.
 2. Ammattilainen tietää, mitä hän tekee.
 3. Saat sitä, mitä toivot. Ammattilaisen portfolio lunastaa odotuksesi.
 4. Ammattilainen on valmistautunut kaikkeen. Hänellä on muistikortit ja kamerarungot tuplana. Hän osaa valaista hämäränkin tilan, eikä pelkää salaman käyttöä.
 5. Ammattilainen on aina saatavillasi häissä. Olet palkannut hänet töihin, et vieraaksi.
 6. Kun palkkaat ammattikuvaajan, et maksa ainoastaan kuvista. Maksat myös valokuvaajan kokemuksesta, koulutuksesta, ajasta, sijainnista, kamerakalustosta, vakuutuksista, kuvankäsittelystä, ennakkosuunnittelusta ja niin edelleen.
 7. Palkkaat persoonan, jolla on sosiaalista pelisilmää. Tunnetko yhtäkään hääparia, joka on katunut ammattikuvaajan palkkaamista jälkikäteen? No niin.
 8. Ammattilainen rakastaa työtään ja tekee sitä suurella intohimolla. Se näkyy myös lopputuloksessa.
 9. Ammattikuvaajalta eivät lopu ideat kesken. Hän on luova guru.
 10. Sinun ei tarvitse stressata valokuvauksesta lainkaan. Palkkaat osaajan, joka ajattelee puolestasi. Näin ollen saat keskittyä oleelliseen – puolisoosi!
Mikään yksityiskohta ei jää ikuistamatta, kun ulkoistaa homman ammattilaiselle.

P.S. Arvoisa morsian! Seuraavan vuoden kuvauksia varataan jo. Otathan ajoissa yhteyttä, mikäli haluat minut kuvaajaksi vuodelle 2020 tai 2021. Laita viestiä osoitteeseen [email protected] ja kerro kuvaustarpeestasi, niin pistetään homma käyntiin.

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Koira haudattuna -podcast pääsi Spotifyin suosituimpien podcastien listalle alle viikossa

Ensimmäiset Koira haudattuna -podcast-jaksot julkaistiin perjantaina 13. tammikuuta Spotifyssa ja SoundCloudissa. Alle viikkoa myöhemmin podcast löytyi Spotifyin Suomen suosituimpien podcastien listalta. "Voisitko tehdä koira-aiheisen podastin?" Muistan, että tällainen kysymys esitettiin minulle joskus Tiktokissa. Silloin ajattelin, että tuskinpa. Tiesin, miten paljon työtä ja vaivaa podcastien tekeminen vaatii. Ensin on keksittävä sellainen idea, jossa on jotain tolkkua. […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne ajalta, jota ei enää ole

Mitä tapahtuu, kun valitsee työstettäväkseen aiheen, joka ei miellytä kaikkia? Joulukuun 8. päivä vuonna 1980 John Lennon oli palaamassa levytysstudiolta kotiin, kun hän kuuli nimensä porttikongissa ja kääntyi katsomaan. Sen jälkeen tapahtui jotakin, jonka koko maailma muistaa vieläkin, 42 vuotta myöhemmin. Vain mestarilliset muusikot jättävät jälkeensä perinnön, josta tällainen tavallinen itähelsinkiläinen voi nauttia kotisohvalta käsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Mitä vastuullinen koiran hankinta tarkoittaa 2020-luvulla?

Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Yksi hankki afgaaninvinttikoiran olohuoneen koristeeksi ja statussymboliksi, toinen bordercollien sohvakaveriksi. Molemmat tapaukset päättyivät siihen, että koiraparalle etsittiin hetken päästä uutta kotia lapsella puhjenneen allergian ja ajanpuutteen vuoksi. Me kaikki olemme kuulleet epäonnisia tarinoita siitä, kun koiran hankinta menee pieleen. Mistä […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä

  Jenna Lehtonen


  Toimitan kuvia ja tekstejä. Mielellään yhdessä.
  [email protected]
  +358 50 36444 80
  Itä-Helsinki
  Y-tunnus 2754766-3


  Rekisteriseloste ja tietosuoja

  Some